İsviçre’de binler tecride karşı yürüdü

İsviçre’nin Zürih kentinde bir araya gelen binlerce kişi, Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etti.

İsviçre’nin Zürih kentinde bugün gerçekleştirilen eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecridin kırılması amacıyla Leyla Güven öncülüğünde binlerin sürdürdüğü süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri ile ölüm oruçlarına dikkat çekilirken beyaz tülbentli barış analarına yönelik faşizan devlet saldırıları protesto edildi.

İsviçre Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformunun çağrısıyla Helvetiaplatz’da bir araya gelen binlerce kişi burada “Anaların direnişi tecriti kıracak, faşizmi yıkacak” şiarıyla bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Beyaz tülbentleriyle yürüyüşün en önünde barış anaları tarafından “Yaşamı savunanlardan korkuyorlar, çünkü devlet ölümlerden kendini var ediyor” yazılı pankart ile boyunlarına “Bir Milletvekili Leyla Güven tecrite karşı 7 Kasım 2018’den beri bedenini ölüme yatırdı” yazılı dövizler taşıdı. Ağızlarına maske takarak açlık grevi ile ölüm oruçlarının gelmiş olduğu kritik aşamaya dikkat çeken eylemciler yürüyüş boyunca sık sık direnişçilerin eylemlerini sahiplenen sloganlar attı. Kent merkezlerinin önemli noktalarında da oturma eylemleri yapıldı.

Yaklaşık 5 km süren yürüyüş sonrası Helvetiaplaz’a geri gelen eylemciler burada bir miting yaptı. Mayıs ayı şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşu sonrası burada bir konuşma yapan İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (CDK-S) Eşbaşkanı Ali Şimşek, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ile açlık grevleri ve ölüm oruçlarına değinerek “Sayın Öcalan’a uygulan bu tecrit gerçekte tüm Ortadoğu halklarına uygulanmıştır. Bu tecrit Öcalan’ın Ortadoğu coğrafyasında geliştirdiği barış paradigmasına karşı yapılmıştır. Avrupa devletleri ve uluslararası kurumların sessizliğinin esas sebebi de budur. Bu devletler tecride karşı suskunluklarıyla Ortadoğu’ya barışın gelememesinin asıl mimarları olmuşlardır” diye konuştu.

Şimşek’in ardından Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu adına söz alan Leyle Şahin ise şunları söyledi: “Bu direniş artık beyaz tülbentli barış analarının direnişi olmuştur. Bizlere düşen sadece barış isteyen analarımıza reva görülen faşist saldırganlığa karşı anaların yanında onların direnişini sahiplenmek ve direnişi zafere taşımak olmalıdır.”

Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri tarafından 18 Mayıs’ta Solothurn kentinde yapılacak olan 12. Hasan Kızıler Kültür ve Spor Festivaline katılım çağrısının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.