İsviçre’de gençlerin 'faşizme karşı örgütlen' konferansı

İsviçre’nin 18 kantonundan gelen onlarca genç Aarau’nın Lenzburg şehrinde Ciwanên Azad konferansını gerçekleştirdi ve 1 yıllık kararlar aldı.

İsviçre’nin 18 kantonundan gelen Kürt gençleri Lenzburg’ta konferanslarını gerçekleştirdiler. Konferansta önemli kararlar alınırken, siyasal süreç, örgütsel durum ve kapitalizmin birey üzerindeki etkileri tartışıldı.

'EFRÎN'DE DE KAYBEDECEKLER'

Kürdistan şehitleri anısına tutulan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan konferans, siyasal süreç değerlendirmeleri ile devam etti. Siyasal süreç değerlendirmelerinde Kürdistan ve Efrîn halkının direnişi anlatılırken ara ara söz hakkı alan gençler, “Efrîn Kürdistan’ın kalbidir. Dün nasıl ki Kobanê’de tarih yazıldıysa, bugün Efrîn’de tarih yazılıyor. Kobanê’de Arîn Mirxan’ların ruhlarıyla nasıl fedai eylemlerle zafer elde edildiyse bugün Avesta Xabûr’ların gerçekleştirdiği fedai eylemlerle Efrîn zafer elde edecektir. AKP-MHP rejimi, El-Nusra devşirmesi ÖSO Efrîn’de kaybedecektir” dediler.

Öte yandan gençler, Avrupa’da yaşayan Kürt halkı ve gençlerine Kobanê misalı Efrîn için süresiz eylemlerle alanlarda olmaya ve “Efrîn’e sahip çıkalım” çağrısında bulundular.

KAPİTALİZMİN ETKİLERİ TARTIŞILDI

Ardından 2017 yılı gençlik çalışmalarını değerlendiren gençler, yapılan 1 yıllık çalışma raporunu okudular. Ciwanên Azad çalışmalarında olan gençler sürece öz eleştirel yaklaşarak, 2018 yılında daha aktif olma sözünü verdiler.

Kapitalizmin bireyci, yozlaşmış ve cinsiyetçi yaşamı ve toplum üzerindeki etkilerini de tartışan gençler, Avrupa diasporasında kapitalist sisteme karşı bir olma mesajı verdiler.

Ciwanên Azad konferansının sonlarında Kültür ve Spor, Genç Kadın, Toplumsal alan, İdeolojik alan komiteleri seçildi. Komitelerin yanı sıra İsviçre geneli için 3 gençten oluşan yönetim seçildi.

KARARLAR

Konferansta belirlenen 1 yıllık organizasyon ve karar tasarısı şöyle;

“-Tüm örgütsel çalışmaların Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü çerçevesinde ulusal ve enternasyonal çapta ele alınarak yürütülmesi,

-Sürecin ruhuna denk düşen eylemsel çizginin her zaman planlı olarak ele alınarak yürütülmesi,

-Komitelerin bulunduğu alanlarda komün ve meclisleşme hedeflenmesi; özellikle Zürih, Basel ve Bern’de meclislerin kurulması,

-Her yıl bin gençle yıllık konferansın gerçekleştirilmesi,

-Avrupa’da bulunan enternasyonal sol gençlikle hem çalışma hem de eylemler noktasında ortaklaşma,

-Bölgesel düzeyde eğitim faaliyetlerinin en az haftada bir yapılması,

-Yıl içerisinde en az iki defa merkezi İsviçre gençlik eğitiminin yapılması,

-Tüm kültürel çalışmalarda TEV-ÇAND ve Spor yönetimleri ile kolektif çalışma yönteminin esas alınması,

-Spor faaliyetlerinin bulunduğu alanlarda, bu çalışmaların güçlendirilmesi, olmayan alanlarda başlatılması,

-İsviçre Spor Federasyonu’nun kuruluş çalışmalarının başlatılması,

-Kültür çalışmalarının folklor, tiyatro, saz, dil kursu ve benzeri kültürel çalışmalarının bulunduğu alanlarda güçlendirilmesi, olmayan alanlarda ise planlamalara gidilmesi,

-Ayda en az iki defa sosyal etkinliklerin tüm bölgelerde yapılması,

-Mayıs Ayı Şehitler anmasının Zürih’te yapılması,

-11. Hasan Kızıler Festivali’nin Basel'de yapılması,

- Alan ve İsviçre merkezli sosyal medya hesaplarının açılması ve aktif şekilde kullanılması,

-Yılda en az 3 kez merkezi gençlik yürüyüşlerinin yapılması,

-İsviçre merkezli uzun yürüyüşün yapılması.”

Ciwanên Azad İsviçre Konferansı, sinevizyon gösteriminin ardından 'Serî hilde', 'Bijî Serok Apo', 'Jin, jiyan, azadi' ve 'Şehîd namirin' sloganları eşliğinde son buldu.