İsviçre’de Kürtler ve dostları alanlardaydı

İsviçre’nin birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, alanlara çıkarak, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği soykırım ve işgal saldırılarını protesto etti.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan Riponne meydanında toplanan kalabalık bir kitle “Rojava ile dayanışma” adıyla bir gösteri gerçekleştirdi. “Terörist Türkiye, katil Erdoğan”, “Türk devleti Rojava’da sivilleri katlediyor” “Rojava’da kadın direnişi kazanacak” yazılı döviz ve pankartlarla yürüyüşe geçen göstericiler sık sık işgal ve AKP-MHP faşizmini kınayan sloganlar attı.

İsviçreli Sosyalist Parti (SP), Solidarite, POP, Yeşiller ile İsviçre Kadın Grevi Geneve Rham ve Küresel İklim Grevi temsilcilerinin de destek verdiği gösteri Flon meydanında gerçekleştirilen mitingle sona erdi. Mitingde konuşan Sosyalist Parti (SP) Başkanı Ada Marra “Türk devleti bu işgal saldırılarıyla Kürt halkına etnik temizlik yapmak istemektedir. Biz İsviçreli parti ve örgütler olarak bu istila saldırının karşısında olduğumuzu dile getiriyoruz. Bütün uluslararası güçler Türk devletinin işgal saldırılarına karşı harekete geçmeli” çağrısını yaptı.

CDK İsviçre adına söz alan Salih Sağlam ise Rojava’da verilen direnişe değinerek “Kürt halkı Rojava’da işgale ve katliamlara karşı direniyor. Avrupa bu işgal ve katliamlar karşısında sessizle bekliyor. Biz bu sessizliğe karşı Avrupa kamuoyuna sesimizi duyurana kadar her gün alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın Rojava’da direniş kazanacaktır” dedi. Çarşamba günü Başkent Bern’de saat 15.00’te yapılacak olan “Rojava ile dayanışma” eylemine katılım çağrısıyla gösteri sona erdi.

AARAU

İsviçre’nin Aarau kentinde de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları barbar Türk devletinin işgal girişimlerini protesto etti. Tevgara Ciwanen Şoreşger ve Jinen Ciwanen Azad’ın Nehele kampanyası kapsamında merkez tren istasyonu önünde bir miting gerçekleştirildi. Burada yapılan konuşmalarda “9 Ekim’den beri Rojava’nın Türk devleti tarafından bombalandığı ve işgal girişiminin amacının Suriye’nin kuzeyindeki demografik yapıyı yok edip kendileri tarafından eğitilen barbarlarının yerleştirilmek istiyor. İsviçre Federal Parlamentosu bir an önce işgalci Türk devleti ile olan ilişkilerini gözden geçirmeli ve silah satışının durdurulmasını talep etmeli” çağrısı dile getirildi.

Nehele pankartı ve Almanca yazılı “her yer Rojava her yer direniş” pankartlarının taşındığı gösteri Rojava ile ilgili marşlar ve sloganlar ile sona erdi.

ST GALLEN

İsviçre’nin St Gallen kentinde de protesto gösterisi vardı. Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen TCS aktivisti bir grup genç Türk devletinin Rojava işgaline ve yapmış olduğu sivil katliamlara dikkat çekmek amacıyla bildiri dağıttı. Tren ve otobüslerde devam eden bildiri dağıtımına İsviçre halkının ilgisi dikkat çekti.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde 6 gündür Türk devletinin işgal saldırıları karşı alanlarda olan Kürdistanlılar ve dostlarının bugünkü eylem adresi Barfüsserplatz’dı. Burada gerçekleştirilen mitingde kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda “Türk devletinin işgal saldırıları son buluncaya kadar kesintisiz eylemlerle alanlarda olmaya devam edeceğiz” görüşü dile getirildi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinin en işlek caddesi olan Albisriedenplatz’ta Türk devletinin Rojava işgalinin bir an önce sonlandırılması ve yaşanan sivil katliamlara dikkat çekmek Kürtler ve dostları bir araya geldi. Sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştiren gösteriye İsviçreli Feminist Kadınları da destek verdi. Kent meydanının 4 bir yanında üzerinde “Kadınlar Rojava için direnişte”, “İnsanlar ölüyor susuyorsunuz, trafik duruyor bağırıyorsunuz”, “Zürih’e yağmur yağıyor, Rojava’ya bomba bunlar sizin silahlarınız” yazılı pankart açıldı. Yolu bir süre trafiğe kapatan göstericiler eylemlerini yaklaşık 2 saat sürdü.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de bulunan Kürt kurumların çağrısıyla Helvetiaplatz’da Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarını protesto etti. Kalabalık bir kitle saldırılarda katledilen sivillere dikkat çekmek amacıyla ABD konsolosluğu önüne doğru yürüyüşe geçti. Konsolosluk önünde yapılan konuşmalarda “Günlerdir devam eden Kürt soykırımı ve sivil ölümlerini önlemek için başta ABD olmak üzere hiçbir Avrupa ülkesi ve Uluslararası kurum görevlerinin gereğini yerine getirmiyor” eleştirisi dile getirildi.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde de Türk devletinin saldırıları bir gösteriyle kınandı. Luzern Kanton Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları işgal saldırılarının derhal son bulması için başta İsviçre olmak üzere batılı ülkelere çağrılar yaptılar.