İsviçre’de ‘Rojava için ayağa kalk’ şiarıyla eylemler yapıldı

İşgalci Türk devletiyle çetelerinin Kuzey Doğu Suriye topraklarına yönelik yaptığı işgal ve soykırım saldırıları İsviçre’nin Luzern, Lugano, Bern ve Zürih kentlerinde protesto edildi.

LUZERN

Mühlerplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ile Sosyalist Parti (SP), Yeşiller Partisi, Yeşiller Gençlik, İsviçreli feminist kadın örgütleri temsilcileri ve İsviçreli alternatif gençlik örgütleri aktivistleri tarafından bir yürüyüş ve miting yapıldı.

Burada SP adına Luzern Kanton başkanı David Roth ile Yeşiller adına isviçre Ulusal Parlamenteri Michael Töng birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Türk devletinin Kuzey Suriye işgalinin ve sivil katliamların sonlandırılması çağrısı yapıldı.

Konuşmaların ardından yaklaşık 2000’i aşkın eylemci “Rojava için harekete geçin” pankartı ile yürüyüşe geçti. Sık sık “İşgalci, katliamcı Türkiye Rojava’dan defol”, “Türk devletine silah satışını sonlandırın”, “Terörist Türkiye, katil Erdoğan” sloganları atan eylemciler kent merkezindeki kilise önünde Rojava’da yaşamını yitiren siviller anısına mumlar yaktı.

Daha sonra eylemciler Kürt Toplum Merkezi önüne geldi. Burada CDK adına Almanca bildiriler okundu. Yürüyüş daha sonra kent merkezinde bulunan kent kütüphanesi önünde sonlandırıldı.

ZÜRİH

Kürdistanlı ve Türkiyeli demokratik kurumların çağrısıyla ESU (Avrupa Süryaniler Birliği) öncülüğünde Rathaus alanında bir araya gelen eylemciler buradan Türk konsolosluğu önüne yürüdü.

Sık sık Türk devleti ve çetelerinin yapmış olduğu işgalle sivil katliamlarına karşı slogan atan eylemciler Türk konsolosluğu önünde bir miting yaptı.

ESU, Êzidî kurumlar ve Katolik kilisesi adına birer konuşma yapıldı. Türk devletinin çeşitli bahanelerle Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik yaptığı saldırıların asıl amacının Rojava devrimi olduğuna vurgu yapılan konuşmalarda “Bu saldırı esasında Asuri, Kürt, Arap, Êzidî halk ve inançlarına ortak yaşam alanı sunan ekolojik ve kadın özgürlükçü Rojava devrimine yapılmıştır. Biz bu katliam ve saldırılara karşı halklar ve inançlar olarak direnişimizi sürdüreceğiz” denildi. Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

BERN

İsviçreli alternatif örgütlerin çağrısıyla Grosseschanze’da bir araya gelen binlerce gösterici “Rojava için ses ver” pankartı ile yürüyüşe geçti.

Sık sık “Biji berxwedana Rojava”, “Biji YPG, YPJ”, “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol”, “Savaşın arkasında kapitalizm var”, “Siviller Rojava’da ve tüm dünyada İsviçre’nin parasıyla, İsviçre’nin silahlarıyla katlediliyor” sloganları atan kitle ABD konsolosluğuna yürümek istedi. Yürüyüş polis tarafından engellenince eylemciler yönünü kent merkezine çevirdi.

Defend Rojava kampanyası çerçevesinde aktivistler tarafından kent sokaklarının duvarlarına Türk devletinin Rojava’ya işgaline, sivil katliamlarına yönelik yazılama yapılırken ulusal parlamento ve merkez tren istasyonu önünde sivil itaatsizlik eylemleriyle caddeyi uzun süre trafiğe kapattılar. Rojava’daki onur direnişini sahiplenme çağrılarının yapıldığı eylem daha sonra sonlandırıldı.

LUGANO

Kent merkezinde bulunan Manor önünde bir miting gerçekleştirildi.

Sosyalist Parti, Yeşiller partisi, alternatif örgütlerle Kürdistanlıların katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgal saldırılarıyla katliamların ve işlediği insanlık suçlarının derhal önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.