İsviçre’deki camilerin DAİŞ ortaklığı belgelendi

İsviçre’de yaşayan bir Türk, DAİŞ'li olduğu gerekçesiyle Irak’ta idama mahkûm edildi. Bu kişinin, İsviçre’deki Türk devletine bağlı camilerde örgütlendikten sonra DAİŞ’e katıldığı ortaya çıktı. 

Avrupa’daki Türk devletine bağlı birçok dini kurumun DAİŞ’e elaman yetiştirdiğini belgeleyecek nitelikte olaylara bir yenisi daha eklendi. İsviçre’nin önde gelen gazetecilerinden Kurt Pelda’nın Tages Anzeiger gazetesindeki haberine göre, İsviçre’de yaşayan bir Türk vatandaşı DAİŞ üyesi olduğu gerekçesiyle Irak’ta idama mahkûm edildi. 

TÜRK DEVLETİNE BAĞLI CAMİYE GİDİYORDU

24 yaşındaki DAİŞ'linin Ekim 2014’te İsviçre’den Türkiye’ye, daha sonra ise Suriye'ye geçerek DAİŞ kamplarına katıldığına dikkat çeken Pelda, bu kişinin Suriye’de bomba eğitimi aldığı ve DAİŞ’in birçok eylemine katıldığına dikkat çekti.

Haberde, daha sonra çete tarafından Irak’a gönderilen DAİŞ'linin burada yakalandığı ve çıkarıldığı mahkemece idama mahkûm edildiğinin ifade edildi. Bu kişinin Türk devletine bağlı camilerin yoğun çalışmalarının olduğu İsviçre’nin Thurgau Kantonu’nun Arbon kentinde oturduğu öğrenildi.

İsviçre mahkemelerinin bu kişi hakkında dava açtığı da belirtilirken, eğitiminin büyük bir bölümünü İsviçre’de tamamladığı ve İsviçre’de radikalleştiği kaydedildi.

Haberde bu kişinin Thurgau Kantonu’na bağlı Arbon kentinde yaşarken, Alperen A. adlı bir çeteci ile tanıştığı ve daha sonra sık sık Türk Diyanet Vakfına bağlı Rorschach camisine gittiği ve burada DAİŞ’e katılma kararı aldığı öğrenildi.

Haberde ayrıca, bu kişinin DAİŞ’e katılma kararı aldıktan sonra, Facebook üzerinden Türkiye’deki bir cihatçıyla iletişime geçtiği ve kişinin yardımıyla Suriye’ye deki DAİŞ kamplarına gittiği ifade edildi.

Öte yandan, haberde ismi geçen Alperen A. adlı kişinin de DAİŞ'li olduğu gerekçesiyle Türkiye’de cezaevinde olduğuna yer verildi. 

SİYASETÇİLER: BU CAMİLER DAİŞ'E ELEMAN YETİŞTİRİYOR

Birçok İsviçreli siyasetçi, İsviçre’deki birçok caminin DAİŞ ve diğer çetelere eleman yetiştirdiğini dile getirerek, bu camilerin kapatılmasını istemişti.