İsviçre Federal Parlamentosu’nda tecrit görüşmesi

İsviçre’nin Bern, Zürich ve Cenevre kentlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit nedeniyle başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla eylem yapıldı.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi ve Barış Anneleri’nin çağrısıyla, tecride karşı başlatılan açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla İsviçre’nin Bern kentinde Federal Parlamento binası önünde “Beyaz tülbent” eylemi yapıldı. Çok sayıda Kürdistanlının katıldığı eyleme İsviçreli milletvekilleri de destek verdi. Eyleme İsviçre Sosyalist Partisi (SP), Yeşiller Partisi (Grüne Parttei) , Hristiyan Demokrat Parti (SDP) temsilcileri dayanışma amacıyla eylem alanına geldi. Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Leyla Güven’in ve açlık grevindeki tutsakların fotoğrafları taşındı. Olumsuz hava koşullarına rağmen parlamento önünde bekleyen çok sayıda kişi sık sık, “Biji berxwedana zindana”, “Terörist Türkiye” ve “Açlık grevindekiler yalnız değildir” sloganları attı. Ardından aralarından açlık grevindeki tutsakların yakınlarının da olduğu bir heyet İsviçre’deki tüm siyasi parti temsilcileri ile görüşmek üzere parlamentoya girdi.

Görüşmenin ardından heyet adına konuşma yapan İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) Eşbaşkanı Songül Arslan, beraberinde açlık grevleri ile ilgili hazırladıkları dosyayı parti temsilcilerine sunduklarını aktararak, açlık grevlerinin son durumuyla ilgili de sözlü olarak uzun uzun konuştuklarını dile getirdi. Açlık grevleri ile ilgili Avrupa Parlamentosu ve CPT’nin sorumluluk alması için baskı uygulamaları istediklerini dile getiren Aslan, “Görüştüğümüz parti temsilcileri Türkiye’deki durumu yakından takip ettiklerini söylediler. Açlık grevleriyle ilgili ellerinden geleni yapacakları yönünde bize teminat verdiler. Görüşme olumlu geçti. Taleplerimizi yazılı bir şekilde de sunduk. Görüşmenin takipçisi olacağız” dedi.

Konuşmanın ardından eylem sona erdi.

Öte yandan İsviçre’nin Zürich kentinde de açlık grevleri için Türk Konsolosluğu önünde eylem yapıldı. İsviçre Demokratik Kürt Toplumu tarafından yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı. Öcalan ve Güven’in fotoğraflarının taşındığı eylemde sık sık, “Açlık grevindekiler onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Yağışlı havaya aldırış etmeyen Kürdistanlılar ve dostları uzun bir süre konsolosluk önünde slogan atarak, Türk devletini protesto etti.

İsviçre’nin Cenevre kentinde ise Birleşmiş Milletler Ofisi önünde Öcalan üzerindeki tecrit protesto edildi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, Öcalan, Güven ve açlık grevindeki tutsakların fotoğrafları taşındı. Eylemde Cenevre CDK Eşbaşkanı Salih Sağlam ve AvEG-KON adına Ali Orak ile TCS aktivisti birer kısa konuşma yaparak, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti, Türk devletini ve buna sessiz kalan Avrupa ülkelerini protesto etti.