İsviçre SP’den göçmenlere ırkçı inisiyatife hayır deme çağrısı

İsviçreli siyasetçiler, 25 Kasım’da ülke genelinde referanduma götürülecek ırkçı inisiyatifin durdurulmasında göçmenlere büyük rol düştüğüne dikkat çekerek, göçmenlere HAYIR oyu kullanma çağrısı yaptı.

İsviçre’nin önde gelen sağ partilerinden UDC’nin (SVP) önümüzdeki 25 Kasım’da “kendi kaderini kendin belirle” adı altında İsviçre genelinde referanduma götüreceği ırkçı inisiyatife karşı sol ve demokratik çevrelerin çalışmaları devam ediyor. İsviçre’nin altında imzası olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri gibi uluslararası yasa ve antlaşmalardan çıkması gerektiğini savunan inisiyatif, halk oylamasından geçtiği taktirde anayasal olarak yasallaşacak.

Ülkede yaşayan göçmenlerin bu inisiyatifin durdurulmasında önemli rol oynayacağına dikkat çekmek amacıyla Sosyalist Parti Göçmen Seksiyonu üyesi İsviçre Sosyalist Parti (SP) Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı, SP Ulusal Parlamento Milletvekili Claudia Friedl ve İsviçre Alevi Dernekleri Başkanı Cem Bitnel bir bildiri yayınladı.

‘GÖÇMENLER TEHLİKEYİ DURDURABİLİR’

İsviçre’nin son yıllarda 1 milyonun üzerinde insana vatandaşlık hakkı tanıdığına dikkat çeken siyasetçiler, şunlara dikkat çekti: “15 yaş üzeri yaklaşık 880 bin İsviçreli aynı zamanda ikinci bir vatandaşlığa sahip. Bu göçmenlerin oylarını alabilirsek bu ırkçı inisiyatife karşı çoğunluğu elde etmiş oluruz. Böylelikle bu tehlikeyi durdurabiliriz.”

ATICI: İNİSİYATİF DİKTATÖRLERİN YAPTIKLARINI ÖNGÖRÜYOR

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan SP Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı, Irkçı inisiyatife karşı mücadele edilmesi gerektiğine ifade ederek, şunlara dikkat çekti: “İsviçre’de uluslararası insan haklarını yok sayacak inisiyatife HAYIR diyorum. Bu inisiyatif, diktatör rejimlerin yaptığı gibi, İsviçre’nin de de uluslararası insan hakları sözleşmelerini ihlal etmesini öngörüyor.”

FRİEDL: KABUL EDİLEMEZ!

SP Ulusal Parlamento Milletvekili Claudia Friedl ise uluslararası insan hakları sözleşmelerinin yok sayılmasını öngören bir inisiyatifin kabul edilemez olduğunu söyledi. “Fridl, “Uluslararası antlaşmalar ve sözleşmeler ancak İsviçre gibi küçük ülkeleri, büyük dünya güçlerine karşı koruyabilir. Bu antlaşma ve sözleşmeler olmadığı zaman yalnız Trump, Putin ve Erdoğan gibiler dünyada neler olacağını belirler” dedi.

BİTNEL: BİREYLER DEVLETE KARŞI SAVUNMASIZ KALIR!

İsviçre Alevi Dernekleri Başkanı Cem Bitnel ise ırkçı inisiyatifin, bireyleri devletlerin keyfi uygulamalarına karşısında savunmasız bırakmayı amaçladığı söyledi. İnisiyatife hayır denmesi gerektiğine vurgu yapan Bitnel, “Uluslararası antlaşmalar hepimizin özgürlüklerini devletlerin keyfi hak kısıtlamalarına ve hak ihlallerine karşı koruyor. Bu milliyetçi inisiyatif hakkımızı tehlikeye atıyor” diye ekledi.

Öte yandan, Sosyalist Parti birçok dilde hazırladığı broşürde ırkçı inisiyatife karşı “İsviçre’de Erdoğan, Putin ve Trump diktatörlüğü istemiyoruz” sloganı ve pankartı ile kapmaya yürüteceklerini duyurmuştu.