İsviçre'de koronavirüse yakalananların sayısı 5 bine dayandı

Koronavirüsün etkili olduğu ülkeler arasında olan İsviçre’de, hastalığa yakalananların sayısı 5 bine dayandı. Koronavirüsten kaynaklı ölenlerin sayısı ise 43.

Dünyanın en zengin ve refah düzeyi en yüksek ülkeleri arasında olan İsviçre, dünyayı saran koronavirüsü salgını karşısında çaresiz durumda. Federal Konsey, geçtiğimiz Pazartesi günü ülke genelinde hayata geçirdiği olağanüstü hal kararlarına rağmen Covid-19 epidemisinin ülkede yayılmasının önüne geçemiyor.
Federal Halk Sağlığı Ofisi’nin (OFSP) bugünkü açıklamalarına göre ülke genelinde koronavirüsü teşhisi koyulan insan sayısı bir önceki güne göre 1000 artarak, 4 bin 840'a ulaştı. OFSB’ye göre virüsten kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 43 iken, kantonların verilerine göre ise bu sayı 50’nin üstünde.
Koronavirüs salgını 26 kantondan oluşan ülkenin tamamına yayılırken, salgında en çok etkilenen ise İtalya sınırında bulunan Tessin kantonu. Tessin kantonunu ise Vaud (Lozan) ve Basel kantonları takip ediyor.

‘TRAJEDİ YAŞANIYOR’

Alınan bir dizi önleme rağmen salgının önüne geçilemeyen İsviçre’de özellikle İtalyan bölgesin olan Tessin kantonunda durum çok ağır. Her gün artan yeni vakalar karşısında çaresiz kalan kanton yetkilileri, bölgedeki hastanelerin ve sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Dün bölgeye destek ziyaretinde bulunan İçişleri Bakanı Alain Berset ise bölgede yaşananları bir trajedi olarak tanımladı.

MASKE VE AĞRI KESİCİ İLAÇLAR HALKA SATILMIYOR

Virüsü taşıyan insanların ağır olmadıkça tedavi altına alınmadığı ve evden kalma önerisi yapıldığı ülkede, maske satışı yasaklanırken, bazı ağrı kesici ilaçların satışına ise kısıtlama getirildi.

KANTONLAR: FEDERALİN ÖNLEMLERİ YETERSİZ

Federal Konsey’in aldığı kararların yetersiz olduğunu savunan birçok kanton özerlikten doğan haklarını kullanarak, kendi sınırları içerisinde ek önlemler aldı. Uri kantonu 65 yaş üstü insanların sokağa çıkmasını yasaklarken, Cenevre kantonu ise inşaat sektörü çalışmalarını da durdurduğunu ilan etti. Yine birçok kantonda zorunlu ihtiyaçlar dışında evde kalın çağrılarına uymayanlara yönelik ek çalışmalar başlattı.

DAYANIŞMA AĞLARI KURULUYOR

Öte yandan, ülkede artan vakalar karşısında dayanışmayı güçlendirmek amacıyla bir dizi çalışma da yapılıyor. Birçok kentte kurulan sivil inisiyatifler, bu süreçte evden çıkamayan insanlar dayanışma ağı kurarken, diğer yandan ise sağlık çalışanlarına destek olmak için bir dizi etkinlikler düzenliyor.