İsviçreli vekiller: Efrîn’e saldırılar kabul edilemez

İsviçreli Milletvekilleri, Türk devletinin Efrîn’e dönük İŞGAL saldırılarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, BM ve uluslararası güçleri Türkiye’ye karşı hareket etmeye çağırdı. 

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları 19. gününde devam ederken, bu saldırılara dönük tepkiler de gelmeye devam ediyor. ANF’ye değerlendirmelerde bulunan Yeşiller Bern Kanton Milletvekili Haşim Sancar ve Sosyalist Parti (SP) Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimine tepki göstererek, uluslararası güçleri göreve çağırdı. 

SANCAR: ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLİYOR

İsviçre Yeşiller Partisi olarak Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırıları şiddetle kınadıklarını ifade eden Yeşiller Bern Kanton Milletvekili Haşim Sancar, “Türkiye Efrîn’e dönük saldırıları sınır güvenliği adı altında yapmış olsa da herkes iyi biliyor ki Efrîn’den bugüne kadar Türkiye’ye yönelik bir saldırı olmamıştır. Bu durum, Türkiye’nin saldırılarının haksızlığını açık bir şekilde ortaya koyuyor” dedi. 

“Türkiye’deki iktidar, Efrîn’e dönük saldırılarla iç politikada kendi durumunu güçlendirmek istiyor” diyen Sancar, Efrîn’e dönük saldırıların hiçbir haklı gerekçesinin olmadığını vurguladı. Türk devletinin Efrîn’e saldırılarla başka bir ülkenin toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiğini söyleyen Sancar, şöyle devam etti: “BM’nin kararı olmadan böyle bir saldırıya girişmek uluslararası hukukun ihlalidir. Özellikle Cenevre Sözleşmesinin ihlal etmek anlamına geliyor. BM bu noktada harekete geçmelidir.” 

‘TÜRK DEVLETİ SALDIRILARINA SON VERMELİDİR’

Avrupa’nın Efrîn’e dönük saldırılar karşısında sessiz kalmasının, Avrupa’nın kendi değerleri ile çelişmesi anlamına geldiğini kaydeden Sancar, Avrupa’nın bir an önce sessizliğine son vererek harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Saldırılardan en fazla zararı sivil halkın gördüğünü dile getiren Sancar, Türk devletini  saldırılara son vermeye çağırdı.

ATICI: BATI’NIN SESSİZLİĞİ KABUL EDİLEMEZ

Sosyalist Parti Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı ise Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarının kesinlikle kabul edilemeyeceğini ifade ederek, Batılı güçleri ve BM’yi bir an önce Efrîn’e dönük saldırıları durdurmaya çağırdı. 

“Türk devleti Efrîn’e dönük saldırılarla, açıkça uluslararası yasaları ve uyması zorunlu olunan BM sözleşmelerini ihlal ediyor” diyen Atıcı, şunları ekledi: “Efrîn’e dönük saldırıların üzerinden haftalar geçmesine rağmen batılı güçler hala sessizliğini koruyor. Bu, ne anlaşılır ne de kabul edilir bir durumdur.” 

‘HAREKETE GEÇİLMELİDİR’

DAİŞ’e karşı savaşırken alkışlanan ve desteklenen Kürtlere karşı bugün yapılan saldırıya sessiz kalmanın asla kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Atıcı, “Türkiye’nin Efrîn’e dönük saldırılarına karşı bir an önce Batılı güçler ve BM harekete geçmelidir” dedi. 

Efrîn’de sivillerin hedef alındığını hatırlatan Atıcı, yaşanan katliamlara en kısa bir sürede son verilmesi gerektiğini kaydetti.