İtalya’da hükümet krizi: Başbakan’dan partilere rest

AP seçimleri ardından koalisyon partileri arasında krizin derinleştiği İtalya'da Başbakan Conte'nin istifa tehdidi ardından hükümetin şimdilik kurtarıldığı düşünülüyor.

İtalya’da geçtiğimiz yıl iktidara gelen 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile Kuzey Ligi (Lega Nord) arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle devam eden krize, parti üyesi olmayan Başbakan Giuseppe Conte müdahale etti. Conte’nin istifa tehdidine, iktidar partilerince ‘yola devam’ karşılığı verildi.

KARAR VERMELERİNİ İSTEDİ

İktidarın büyük ortağı M5S lideri Luigi Di Maio ile Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini arasındaki çekişmeye müdahale eden Başbakan Conte, karşılıklı atışmalara son verilmesini istedi. “Her iki siyasi liderden bir seçim yapmaları ve hükümet sözleşmesini devam ettirme niyetleri olup olmadığını söylemelerini istiyorum” diyen Conte, aksi halde görevi iade edeceğini vurguladı.

MEDYA VE SOSYAL AĞLAR ÜZERİNDEN ATIŞMALARA TEPKİ GÖSTERDİ

Conte, her iki liderin ‘hızlı, kesin ve kaçamaksız cevap’ verilmesinde ısrar ederken, olası istifa tarihi hakkında tarih vermedi. Salvini ve Di Maio’nun medya organları üzerinden birbirlerine yönelik eleştirilerine de karşı çıkan Conte, “Sadık bir iş birliği, eğer tartışılacak konular varsa bunların gazetelerde muğlak işaretler atılması değil, aksine hükümet başkanıyla konuşmaktır. Eğer polemikleri basın yoluyla yapacak ve iyi cümleleri sosyal ağlar üzerinden kuracaksak, birlikte çalışmaya devam edemeyiz” diye uyardı.

SALVİNİ’YE ÇIKIŞTI: GÖREVİMİZ MEYDANLARDA KALABALIKLARI MEMNUN ETMEK DEĞİL

26 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden zaferle çıkan İçişleri Bakanı Matteo Salvini’ye yüklenen Başbakan Giuseppe Conte, “Bizlere ülkenin geleceğini çizme görev verildi: Bu ise meydanlarda ‘kalabalıkları memnun etmek’ veya sosyal medyada ‘beğeni almaktan’ çok daha başka bir şeydir” diye konuştu.

Başbakan Giuseppe Conte’nin bu resti karşısında iktidar ortağı iki partinin liderlerinden ‘hükümete devam’ mesajı geldi. Aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini, “Hükümete devam etmeye hazırız ve kaybedecek zamanımız yok” derken, M5S lideri Di Maio da benzer ifadeler kullandı. Di Maio, sorunların çözülmesi için bir hükümet zirvesinde bir araya gelinmesi ve M5S üyesi bakanlara yönelik sözlü saldırıların son bulması çağrısı yaptı.

GÜÇ DENGESİ AŞIRI SAĞCILAR LEHİNE DEĞİŞMİŞTİ

İtalya’da geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde AB karşıtı politikalarıyla bilinen ve 2009 yılında kurulan M5S adlı hareket yüzde 32,5 oyla birinci parti olmuştu. M5S lideri Luigi Di Maio, yüzde 17 kadar oy alan Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Kuzey Ligi ile koalisyona gitmiş ve bağımsız isimlerden Giuseppe Conte, başbakan olarak seçilmişti.

Ancak AB karşıtlığı dışında birçok konuda uzlaşamayan iki parti arasındaki gerginlik, aşırı sağcı ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Salvini liderliğindeki Kuzey Ligi’nin AP seçimlerinde zafer elde etmesi ardından daha da büyüdü. Seçimlerde yüzde 34 oy alan Kuzey Ligi liderinin bu sonuçlar üzerinden olası bir erken seçimle tümüyle sağ ve aşırı sağ partilerden oluşan bir koalisyon hedeflediği tahmin ediliyor. Kuzey Ligi’nin yanı sıra faşist partilerden Fratelli d’Italia’nın aldığı oylarla birlikte aşırı sağcılar tek başlarına yüzde 40 oy oranını aşmışlardı.

Her iki partinin daha önce kuzeydeki bölgelere daha fazla yetki verilmesi, Torino ile Fransa’nın Lyon şehri arasındaki bir hızlı tren projesinin yanı sıra ülkeye gelen göçmenlere yönelik politikalar konusunda anlaşamadıkları biliniyor. Kuzey Ligi üyesi olan ve hakkında rüşvet iddiaları olan bir bakan yardımcısının görevden alınması da gerginliği arttırmıştı.