İtalya parlamentosunda ‘tecrit’ toplantısı-YENİLENDİ

İtalya’nın başkenti Roma’da Erol Aydemir’in tecride karşı yürüttüğü açlık grevinin 29’uncu gününde, İtalya parlamentosunda bir basın toplantısı düzenlendi.

Kürdistan Enformasyon Bürosu Rete Kurdistan ile Ararat Kültür Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği konferansta, Demokratik Avukatlar Birliği’nden Fabio Marcelli, Senatör Giovanni Russo Spena, İtalyan sol lideri ve milletvekili Nicola Fratoiani, karikatürist Zero Calcare, UIKİ Temsilcisi Yılmaz Orkan ve 29 gündür açlık grevi direnişinde olan Erol Aydemir birer konuşma yaptı.

Aydemir toplantıda yaptığı konuşmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 1999’daki uluslararası komplosunda dönemin İtalyan hükümetinin oynadığı role dikkat çekti.

Öcalan üzerindeki tecride sessiz kalınması, demokrasi ve özgürlük düşmanı Erdoğan rejimine karşı herhangi bir girişimde bulunulmamasının, zulme ortaklık anlamına geldiğini söyleyen Aydemir, milletvekillerine Efrîn işgalini de sordu. Aydemir, “Efrîn’de dolaşan helikopterleri ve insansız hava araçlarını Erdoğan’a İtalyan hükümeti satıyor. İtalya hükümeti buna nasıl sessiz kalabiliyor?” diye tepki gösterdi.

İtalya hükümetinin Kürtlere borçlu olduğunu kaydeden Aydemir, “İtalya hükümeti bir an önce Türkiye ile olan ticari ilişkilerine son vermeli” dedi. Aydemir ayrıca tüm Avrupa ülkelerini açlık grevi direnişçilerine destek vermeye çağırdı.

Basın toplantısında konuşan Demokratik Avukatlar Birliği’nden Fabio Marcelli, Türkiye’de hukukun iflas ettiğini söyledi. Marcelli, avukat ve siyasetçilere yönelik uygulanan cezai yaptırımlara da dikkat çekti.

Kobanê kitabını çizen karikatürist Zero Calcare de Kürtlerin yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti. Kürtlerin bu kaos ortamından çıkabilmesi için dış dünyanın desteği gerektiğini de sözlerine ekledi.

UIKİ Temsilcisi Yılmaz Orkan, her geçen gün grevciler için risk oluşturduğunu ve tamiri mümkün olmayan bedellere yol açabileceğini belirtti. İtalya Parlamentosu, dışişleri bakanlığı ve hükümetin inisiyatif alması gerektiğini de vurgulayan Orkan, tecridin bir an önce sonuçlandırılması ve böylelikle açlık grevlerinin bitmesinin yolunun açılması gerektiğini de söyledi.