‘Öcalan’ın paradigması ezilenlerin kurtuluşudur’

Kürt Halk Önderi Öcalan’a özgürlük ve Efrîn saldırılara karşı 200 enternasyonalistin Luxsemburg’dan Cenevre’ye doğru başlattıkları yürüyüş, 3’ncü gününde. Yürüyüşe katılanlar, Öcalan’ın paradigmasının ezilen halklar için kurtuluş olduğunu belirtti.

Dünyanın 17 ülkesinden toplam 15 ulusa mensup 200 enternasyonalistin “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü ve Efrîn’e yönelik saldırılara son” sloganıyla önceki gün Luxsemburg’dan başlattığı yürüyüş, 3’ncü gününe girdi. Toplam 40 km yolu geride bırakan yürüyüşçüler, sabah Metz’e doğru yola çıkacak.

Yürüyüşte Latin Amerika, İskandinavya ülkeleri, İspanya, Portekiz olmak üzere birçok ülkeden çok sayıda akademisyen, gazeteci ve siyasetçi yer alıyor. Yürüyüş yarından itibaren Fransa etabını bitirerek, İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre'ye devam edecek. Yürüyüşe Bask ülkesinden katılan Hugo Salinas Intiraimi, Katalanya’dan Clara Zelal, İspanya’dan Autor Garcia Verdura ve Estela Mateo, yürüyüşe katılma nedenlerini ajansımıza anlattı. Öcalan'a uygulanan tecridi kınayan yürüyüşçüler, "Öcalan’ın fikirleri bütün ezilenler için kurtuluştur” vurgusunda bulundu.

'EFRîN’DE OLANLAR SOYKIRIMDIR'

Yürüyüşe katılan 200 enternasyonalisten biri de Hugo Salinas Intiraimi. Kendisi aslen Güney Amerikalı ancak Bask ülkesinde yaşıyor. Yürüyüşün profili tamamının genç olmasından kaynaklı beyaz saçları ve sakallarıyla hemen göze çarpan Intiraimi yürüyüşe katılma nedenlerine ilişkin şunları belirtti:

 "Kürtler ile dayanışma ve Öcalan’a özgürlük için buradayım. Halkların yürüttüğü özgürlük mücadelesi kutsal ve önemlidir. Biz de bu halklarla birlikte mücadele ettiğimiz taktirde tarihin akışını değiştirebiliriz. Öcalan’ı yeterince tanıyorum, çünkü Öcalan’ın kitaplarını okuyorum. Ben onun kitaplarında şu sonucu çıkarıyorum; halklar olarak birlikte mücadele edip kapitalist moterniteye karşı özgürlükleri savunalım. Öcalan’ın paradigması sadece Kürtler için değil. Bana göre Latin Amerika’daki halklar için önemli düşüncelerdir.”

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırısını kınayan Intiraimi bunun soykırım olduğunu söyleyerek, uluslararası kuruluşların sessizliğini eleştirdi.

‘HEPİMİZİN AMACI ÖZGÜRLÜK’

Bu yılki yürüyüşe en kalabalık grup ise Katalanya’dan katılıyor. Katalanya’dan yürüyüşte, çoğunluğu kadın 26 kişi yer alıyor. Bunlardan biri de Clara Zelal. Clara, Zelal soyadını almış. Kendisiyle röportajı Kürtçe yapıyoruz. Çünkü ısrarla Kürtçe konuşmak istiyor. Zelal, "Biz Kürdistan ve Önder Apo’nun özgürlüğü için yürüyoruz” diyor ve şunları ekliyor: "Önder Apo’nun fikirlerinin başarısı için yürüyoruz. Bir taraftansa Türk devletinin Efrîn ve Kürdistan’a yönelik işgalci planlarını protesto ediyoruz. Amacımız birdir, özgürlüktür."

‘KÜRTERİN DAVASINA İNANIYORUM’

İspanya’dan Autor Garcia Verdura ise Kürtlerin büyük bir adaletsizlik ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Kürdistan’da uygulananlar büyük bir adaletsizlik. Ben Kürtlerin davasına inanıyorum, onun için de mücadele veriyorum. Onlara büyük bir haksızlık yapılıyor. Bende dayanışmamı göstermek için buradayım” diyor.

Estela Mateo da yürüyüşe katılan onlarca kadından biri. Kendisi İspanya’dan yürüyüşe katılıyor. Mateo, yürüyüşe katılma gerekçesini ise şu sözlerle dile getiriyor: "Demokratik konfederalizm paradigmasını ve Öcalan’ın özgürlüğünü savunmak için bu yürüyüşteyiz. Yine demokratik konfederalizm de kadına verdiği önem var. Bu herkesi etkiliyor. Bu düşünce ve mücadele gün geçtikçe enternasyonalist bir boyut kazanıyor. Bu paradigma sadece Kürtler için değil bütün ezilen halkları için önemlidir.” Mateo, Türk devletinin Efrîn saldırısını da kınayarak, uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.