Öker: Aleviler Madımak katliamının sorumlularına oy veremez

Öker: Aleviler siyaset dışında kalmasını savunanlar yarın Maraş ve Çorum benzeri katliamlar gerçekleştiğinde bunun hesabını veremezler.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir halk toplantısında 24 Haziran'da yapılacak seçimlerde CHP listesinde aralarında Madımak katliamının sorumlularının da bulunduğu 8 Saadet Partilinin de yer aldığını hatırlatarak Alevilerin Madımak katliamının birinci derecedeki sorumlularına oy veremeyeceklerini söyledi.

Öker, Alevilerin bir kesiminde derneklerinin inanç örgütleri olduğu, Alevi örgütlerinin siyasetin dışında kalmaları anlayışının hakim olduğunu belirterek bunun oldukça tehlikeli bir bakış açısı olduğuna dikkat çekti.

Alevileri siyasetin dışında bırakmayı amaçlayan böylesi anlayışların Alevi inancına da aykırı olduğunun altını çizen Öker, “Eğer Aleviler bu bakış açısıyla hareket ederse devletin istediği bir Aleviliğe evet demiş olur. Devlet ibadet edin, Cem yapın, benden hesap sormayın ve benden bir şey istemeyin diyor” dedi.

Aleviliğin ortaya çıkışından beri Alevi önderlerin zalim-mazlum kavgası verdiklerini söyledikten sonra “Bugün de aynı süreci yaşıyoruz. Aleviler suya sabuna dokunmasın, görüş ifade etmesin, parti tercihinde bulunmasın demek, insanları boşluğa ve kendi iradeleriyle baş başa bırakmak öncülük görevini de sıfırlaması anlamına gelir” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN ALEVİLERE DÜŞMAN BİR ANLAYIŞIN TEMSİLCİSİ

Recep Tayyip Erdoğan'ın sıradan bir cumhurbaşkanı olmadığını ve Alevilere düşman bir anlayışın temsilcisi olduğunu, Madımak katillerini Avrupa'ya taşıyıp imam olarak çalışmalarını sağladığını söyledi.

Bundan dolayı Alevilerin siyasetin dışında kalamayacaklarını söyleyen Öker, “Aleviler siyaset dışında kalmasını savunanlar yarın Maraş ve Çorum benzeri katliamlar gerçekleştiğinde bunun hesabını veremezler” dedi.

Öker, Alevilerin olağan üstü bir süreçten geçtiklerine dikkat çekerek “Eğer bugün net bir duruşunuz yoksa 24 Haziran'dan sonra telafisi olmaz” dedi.

ALEVİLER HDP SAFLARINDA YER ALMALI

HDP ve CHP'nin Aleviler açısından kutsal olmadığını, yolun kutsal olduğunu söyleyen Öker, Alevilerin neden HDP saflarında yer almaları gerektiğini şu cümlelerle dile getirdi:

“HDP'nin ilkeleri bizim sürdürdüğümüz mücadeleyle uygunluk gösterdiği, ütopyası bizim ütopyamıza uygun olduğu için, bizim özlemini duyduğumuz çağdaş, laik, kimsenin kimseye baskı yapmadığı, çok uluslu Türkiye'yi savunduğu için HDP saflarındayız. Aleviler olarak bu süreçte biz bu düzeni ve diktatörlüğü değiştirmek istiyorsak tek bir şansımız var. Ancak HDP'nin barajı geçmesi Tayyip Erdoğan diktatörlüğünü aşağı edebilir. Onun parlamentoda çoğunluğunu al aşağı edebilir.”

Geleneksel olarak Alevilerin tercihlerini CHP'den yana yaptıklarına dikkat çeken Öker, tüm Alevilerin CHP'ye oy vermesi durumunda bile eğer HDP barajı aşamadığı takdirde muhalefetin çoğunluğu sağlayamayacağını somut rakamlar vererek dile getirdi.

Öker, AKP-MHP ittifakını durdurmanın tek yolunun HDP'nin parlamentodan güçlü bir biçimde temsil edilmesinden geçtiğine vurgu yaptı.

AKP ve Erdoğan'ın Alevi hareketini de hedef aldığını Erzincan ve İstanbul'da Alevi dernek ve örgütlerine yapılan operasyonları ve onlarca yöneticisinin göz altına alındığını örnek vererek gündeme getirdi.

Daha önce yapılan seçimlerde Aleviler içinde yer alan bazı kesimlerin HDP'yi destekleyenlere HDP'nin AKP'nin koltuk değneği olacağı eleştirisinde bulunduklarını hatırlatan Göker, ancak bunu söyleyenlerin gelinen noktada yanıldıklarını anladıklarını ve özür dilediklerini söyledikten sonra HDP'nin duruşunu şu ifadelerle katılımcılarla paylaştı.

HDP DEĞİL CHP AKP'NİN KOLTUK DEĞNEĞİ OLDU

“HDP hiçbir zaman AKP'nin koltuk değneği olmadı. Şu anda HDP eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 10 bin HDP'li tutsak. Alevilerin yıllarca oy verdiği CHP, AKP'nin koltuk değneği oldu. Avrupa'da yaşayan Aleviler ya HDP ya da CHP'ye oy veriyor. HDP son üç yıl içinde verdiği tüm sözleri yerine getirdi. Selahattin Demirtaş 2015 seçimlerinde Erdoğan'a ‘seni başkan yaptırmayacağız’ dediği ve bunun gereğini yerine getirdiği için bugün cezaevinde. Bu herkes tarafından biliniyor. Bu nedenle Alevilerde HDP'ye karşı bir ön yargı yok.”

KARAMOLLAOĞLU MADIMAK KATLİAMININ BAŞ SORUMLUSU

Alevi örgütlenmesinin Madımak'ın külleri üzerinden doğduğunu ve geliştiğini söyleyen Öker, CHP ile Millet İttifakı içinde yer alan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun katliamın baş sorumlusu olduğunu hatırlatarak Alevilere şu uyarılarda bulundu:

“Saadet Partisi'nin CHP listesinden parlamentoya sokacağı 8 milletvekili adayı var. Alevilerin önünde iki seçenek var. Ya CHP'ye oy verip Saadet Partilileri parlamentoya gönderecek ya da HDP'ye oy verecek. Alevi bir kurumu olarak CHP'ye destek vermeyi nasıl izah edeceksiniz? Bunu yapanlar Madımak'ta katledilenlerin resimlerine nasıl bakabilecek? Bunlar bizim canlarımız, şehitlerimiz diye 25 yıldan beri onlarla özdeşleceksin ama o katliamın birinci dereceden sorumlusuna oy vereceksin! Nasıl insanların içine çıkacak ve yüzlerine nasıl bakacaksın?”

Öker, tüm Alevilere vicdanlarıyla hareket etmeleri ve HDP'nin desteklenmesi için en geniş kesimleri seferber etmeleri çağrısı yaptı.