Ölüm oruçları İsviçre’nin gündeminde: Sessiz kalamazsınız!

Açlık grevleri ve ölüm oruçlarını İsviçre parlamentosunun gündemine getiren İsviçreli vekil Glattli, İsviçre hükümetini Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırdı.

İsviçre Yeşiller Partisi Ulusal Parlamento Milletvekili Balthasar Glattli, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve zindanlar öncülüğündeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri ve ölüm orucu direnişlerine ilişkin parlamentoya bir soru önergesi verdi.

‘AMANSIZ BİR BASKI UYGULUYOR’

Önergesinde Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin gün geçtikçe daha da ağırlaştığına dikkat çeken Glattli, “Türk hükümeti, başta Kürtler olmak üzere muhaliflere karşı amansız bir baskı uygulamaya devam ediyor. Türkiye cezaevleri aşırı tutuklamalardan kaynaklı bir felakete dönüşmüştür. Ülke içindeki muhaliflere yönelik baskı ile yetinmeyen Türk hükümeti, Suriye’deki Kürtlere karşı vahşi bir savaş yürütüyor” ifadelerini kullandı.

‘TECRİDE KARŞI ÖLÜM ORUÇLARI’

Türkiye cezaevlerinde bugün 7 bin tutsağın tecrit ve cezaevi koşullarına karşı açlık grevinde olduğunu hatırlatan Glattli, “Açlık grevcilerinin taleplerine cevap verilmediği için bugün onlarca insan açlık grevlerini, ölüm orucuna cevirdi. Çocuklarının yaşaması için, seslerini duyurmak için eylem yapan anneler, polisin şiddeti ile karşı karşıya kalıyor” diye ekledi.

İSVİÇRE’Yİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Verdiği önergede 31 Mart İstanbul yerel seçimlerinin hukuksuz bir şekilde iptal edildiğini belirten Glattli, İsviçre hükümetini tüm bu yaşananlara karşı bir açıklama yapmaya ve Türkiye’ye karşı tavrını net olarak ortaya koymaya çağırdı.

Glattli, İsviçre Federal Konsey’inden şu sorulara yanıt istedi:

Federal Konsey, yaşanan ciddi insan hakları ihlallerinin durdurulması için Türk hükümetine çağrıda bulunmaya hazır mı?

Federal Konsey, rolünü oynayarak BM İnsan Hakları Konseyi’ni Türk devletine karşı harekete geçirmeyi düşünüyor mu?

Federal Konsey, açlık grevleri, ölüm oruçları ve yaşanan tecrit hakkında bir açıklama yapmaya hazır mı?

Federal Konsey, Türkiye ile yapılan serbest ticaret antlaşmasının yeniden onaylanmasını, Türkiye’de insan haklarının önemli ölçüde iyileşene kadar ertelemeye hazır mı?