Özgürlük şehitleri İsviçre’de anıldı

İsviçre’nin Gerlafingen ile Basel kentlerinde devrim ve özgürlük şehitleri anına anma etkinlikleri düzenlendi.

İsviçre’nin Solothurn kentine bağlı Gerlafingen kentinde her yıl İsviçre’deki şehit ailelerinin buluştuğu şehit aileleri anması gerçekleştirildi.

İsviçre Şehit Aileleri Komitesi ile İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) tarafından düzenlenen anmaya özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin İsviçre’de yaşayan ailelerinin yanı sıra parti ve kurum temsilcileri Kürdistanlılarla dostları yaklaşık 1200’ü aşkın kişi katıldı.

Ailelerin yanlarında getirdikleri şehitlerin fotoğrafları, son dönemde Rojava onur direnişinde şehit olanların fotoğrafları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posteri PKK, YPG, YPJ bayraklarıyla donatılan Elit düğün salonunda gerçekleşen anmada İsviçre Şehit Aileleri Komisyonu tarafından yapılan açılış konuşması sonrası anma başta Rojava Onur direnişi, Ekim ayı şehitleri ve tüm Kürdistan özgürlük şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Şehitlerin yaşamlarından kesitlerin aktarıldığı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın şehitler nezdinde yapmış olduğu konuşma sinevizyon ile aktarıldı, şehit aileleri konuşmalar gerçekleştirdi.

Kürt siyasetçi Mustafa Sarıkaya, KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, Şehit Ailesi Meclisi (KOMAV) temsilcisi, MLKP İsviçre temsilcisi, PYD İsviçre ile İsviçre’de ki Kürdistanlı Partiler Birliği adına birer konuşma gerçekleştirildi. 

Anmada söz alan Kürt siyasetçi Mustafa Sarıkaya Kuzey Doğu Suriye’de işgalci Türk devleti ve çetelerinin yürüttüğü işgal ve katliam saldırılarına değinerek burada bir süreç değerlendirmesi yaptı.

Sarıkaya konuşmasına devamla: “Bu mücadelenin özü esasında kanları ve canları pahasına özgürlük yolunda şehit düşenlerin bize bıraktıkları mirasın kendisidir. Ailelerimiz bu uğurda bugün burada şehit olan çocuklarının mirasını sahiplenmiş ve bu mirası gururla taşımaktadırlar.  Önderliğin söylediği gibi bu hareket şehitlerimizin hareketidir. Bizlere düşen özgürlük yolunda şehit düşenlerin mücadelesini zafere taşımak olmalıdır. Bu bizim şehitlerimize ve ailelerine sözümüzdür” dedi. 

Yapılan konuşmalar sonrası 23 Ekim’de Brüksel’de yapılacak olan Onur direnişine katılım çağrısının ardından anma “Şehid Namırın” Biji Berxwedana Rojava” sloganlarıyla sonlandırıldı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de BEKSAM derneğinde şehitleri anma etkinliği gerçekleştirildi.

9 Ekim günü Serekaniye'de düşen MLKP savaşçısı Kerem Pehlivan, Medya Savunma Alanlarında şehit düşen savaşçılar ve Rojava Onur Direnişinde hunharca ve savaş suçu işlenerek katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevin Xalef'in resimlerinin bulunduğu bir anma köşesi hazırlandı.

Onur Direnişi savaşçıları ve dünya devrim şehitleri şahsında saygı duruşu sonrası şehitlerin mücadele yaşamlarına ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Dost kurum ve parti temsilcilerin mesajlarının okunması sonrası anma “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Biji Berxwadana Rojava” “Şehid Namırın” sloganlarıyla sonlandırıldı.