'Şehit Beritan Kürtlerin onur abidesi oldu'

Ekim ayında yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları için Avrupa'nın birçok merkezinde anma düzenlendi.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde Ekim ayı şehitleri için bir anma etkinliği düzenlendi. Saat 14.00'da 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmaya şehit ailelerinin yanı sıra birçok Kürdistanlı katıldı.

Anmada, Civaka Azad adına konuşan Halis Sever, Kürt Özgürlük Hareketi'nin tarihinde şehitliğin ne anlama geldiğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın şehitlere verdiği önemi hatırlatan Sever, şehitlerin hayalini ve amacını gerçekleştirmek için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Şehit ailelerinin konuşmasının ardından anma, "Şehit namirin" sloganları ile sona erdi.

LAHR

Ekim ayında yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları Almanya'nın Hamburg ve Lahr şehrinde anıldı. Lahr şehrinde Şehit Aileleri Komisyonu tarafından organize edilen anmaya Lahr DKTM, Freiburg DKTM ve Nuda Kadın Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada açılış konuşması Şehit Aileleri Komisyonu adına Salih Hezexî tarafından yapıldı.

Anmada konuşan HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız da, Kürt özgürlük mücadelesinin temelinde şehitlerin ödediği ağır bedellerin olduğunu söyledi. Bu mücadelede yer alan herkesin şehitlerin bu anısı etrafında mücadelesine devam etmesi gerektiğini aktaran Sarıyıldız, ancak bu şekilde şehitlere layık olunacağını belirtti.

HAMBURG

Hamburg'da Ekim ayı şehitleri için düzenlenen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Anmada, KOMAW adına Cenap Yeter, TJK-E adına da Zilan Diyar kısa bir konuşma yaptı. Şehit düşenlerin geride onurlu bir mücadele bıraktığını belirten Kürt siyasetçi Cenap Yeter, "Bizleri bu merhaleye getiren şehitlerimiz anmak ve onlara sahip çıkmak hepimizin insani ve vicdani görevidir" dedi.

TJK-E adına konuşa Zilan Diyar ise, şehit Beritan'ın şahadetine değinerek şunları belirtti: "Beritan şahadeti ile beraber bir direniş kültürü yarattı. Teslim olmaktansa kayalıklardan kendisini atarak bir onur abidesi oldu. Mücadelesi ile tüm Kürdistanlıların kalbinde yer edindi." Şehit savaşçıların yaşamına ilişkin sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte, sanatçı Jiyan Arjin ile Xemgin Birhat şehit Hozan Serhat ve Hozan Sefkan'ın bestelediği stranları söyledi. Anma Rojavalı şair, Şıvan Yusuf'un şiir dinletisinin ardından sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Ekim ayı şehitleri anıldı. NAV-DEM’de saat 14.00’da başlayan anma DEST DAN Kadın Meclisi ve Şehit Aileleri Komisyonu tarafından organize edildi.

Yüzlerce kişinin katıldığı anma saygı duruşu ile başladı.

Açılışı şehit Necla Bilgin’in kardeşi Xezal Bilgin yaptı. Bilgin, şehitlerin daha onurlu bir yaşam için neler yapabileceklerini sorarak yola çıktıklarını söyledi.

Bilgin, “Üzerinde daha onurlu yaşanabilecek bir toprağa sahip olabilmek için ki gerçekten onur kavramı toprakla çok yakından bağlantılıdır. Özgür bir parça toprağı olmayanın halk olarak onurlu bir yaşamı da söz konusu olamaz” dedi.

Bilgin’den sonra söz alan Kürt kadın siyasetçi Hevi Gabar ise şunları söyledi: “Ekim ayı içinde parti ve Kürdistan tarihine damgasını vurmuş ve mücadelenin hattını aydınlatmış kişilikler şahadet mertebesine ulaşmıştır.”

CİK temsilcisi Mele Mehmet Çağlı da bir konuşma yaptı. Çağlı, şahadetin din boyutu üzerinde durarak, “İslam dinine göre de şehitler için öldüler demek mümkün değildir” dedi.

Anmada Berlin'den Kürdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katılarak şehit düşen Necla Bilgin’in (Şervin) annesi ve aynı zamanda Şehit Aileleri Komisyonu sözcüsü Şemse Bilgin de kısa bir konuşma yaptı.

Ekim ayı şehitleri anısına bir sinevizyon gösteriminin yapıldığı anma, “Biji Serok Apo” ve “Şehid namırın” sloganlarıyla sona erdi.

BORDEAUX

Fransa'nın Bordeaux kentinde DKTM'de PKK'nin öncü isimlerinden Gülnaz Karataş (Beritan) şahsında tüm Ekim ayı şehitleri anıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı anmada yapılan konuşmalarda şehitlere olan bağlılık bir kez daha hatırlatıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kınandığı anma sloganlar eşliğinde son buldu.

RENNES

Ekim ayı şehitleri Fransa'nın bir diğer şehri Rennes'de de anıldı. Rennes Halk Meclisi'nde düzenlenen anmaya yüzlerce kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada şehit aileleri kısa birer konuşma yaptı. Şehit savaşçıların yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimin yapıldığı anmada, Kürt dostu Fransız bir dernek tarafından yazılan "Rojbina me" ve Kobanê şehitlerinin yer aldığı kitap tanıtıldı. Anma şehitler için verilen yemeğin ardından sona erdi.