Şehit Murat, Aalst’ta, Efrin şehitleri Saarbücken’de anıldı

Belçika’nın Aalst kenhtinde Medya Savunma Alanları’nda şehit düşen Ahmet Kılıç (Murat) ile Almanya’nın Saarbrücken kentinde ise Efrin şehitleri anıldı.

Medya Savunma Alanları’nda şehit düşen Ahmet Kılıç (Murat) Belçika’nın Aalst kentinde anıldı.

Kürdistan dağlarında 7 Ocak 2017 tarihinde yaşamını yitiren Ahmet Kılıç (Murat), şahadetinin 1’nci yılında ailesi ve mücadele arkadaşları tarafından Belçika’nın Aalst kentinde düzenlenen bir anma ile anıldı. Anmaya GONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, gazeteci-yazar Fuat Kav, PYD, NAV-BEL yöneticileri, Kılıç’ın arkadaşları ve ailesi katıldı. Anmada, Ahmet Kılıç’ın yaşamı, mücadelesi ve kişiliği üzerinde konuşmalar yapıldı. Anmada, Türk devletinin Efrîn saldırıları da protesto edilerek, herkesin karşı çıkası çağrısı yapıldı.

‘AHMET KILIÇ’IN ÖLÜMÜ BİR DAĞ KADAR AĞIRDIR’

Anmada, aile adına Ahmet Kılıç’ın abisi Hikmet Kılıç konuştu. Kılıç, “Hepiniz hoş geldiniz. Şehit hepimizin şehididir. Kardeşimizle başımız dik ve onurluyuz” dedi. Ardından Ahmet Kılıç ile birlikte 52 gün Strasbourg’da açlık grevinde kalan Kürt siyasetçi - yazar Fuat Kav ise Ahmet Kılıç’ın anlatmanın zor olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ahmet Kılıç (Mele Murat) genel arkadaşım hem de açlık grevi arkadaşımdır. Strasbourg’da 52 gün boyunca birlikteydik. Bazı ölümler vardır bir yaprak kadar hafiftir. Bazı ölümler ise dağ kadar büyüktür, ağırdır. İnsan kaldıramaz, omuzlarında ağır bir yüktür. Murat, arkadaş şahadeti bizim ve hareket için böyle bir şeydir. Murat arkadaş, 20 yıllık bir birikim ve tecrübe sahibiydi. Tavrı ve duruşu netti. Halk içerisinde seviliyordu. Çok büyük bir kayıp.”

‘ONLARA LAYIK OLMAK İSTİYORSAK MÜCADELELERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ’

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde Ahmet Kılıç gibi insanların farklı bir yere sahip olduklarını belirterek, “Murad arkadaş ve arkadaşlarının emek ve ödedikleri bedellerle mücadelemiz bugünlere gelmiştir. Biz binlerce şehit verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bugün de Efrîn’de şehitler veriyoruz. Türk devletin saldırıları halkımızın değerlerini yok etmeye yöneliktir. Binlerce gencimiz ve halkımız orada direniyor. Eğer bizde bu şehitlerimize layık olmak istiyorsak bu direnişe sahip çıkarak, bir parçası olmalıyız. Onları sevmek, değerlerine bağlı kalmak onların mücadelesine sahip çıkmaktır. O gün gelmiştir. Özgür ve bağımsız bir ülke yaratma günüdür. Her kes bunu görmelidir” diye konuştu.

KILIÇ’IN SON MESAJI: BU MÜCADELEDE YER ALMALI VE SÜRDÜRMELİYİZ

Yapılan konuşmaların ardından Ahmet Kılıç’ın hayatını anlatan bir de sinevizyon gösterildi. Kılıç, Strasbourg’da kaldığı açlık grevindeyken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride ilişkin tepkilerini şu sözlerle dile getirmişti: “Acımız ve içerisinde bulunduğumuz koşullar ne olursa olsun sonuna kadar önderliğimizi özgürleştirme mücadelesini vermeli ve halkımız bir statüye sahip olana kadar mücadelede yer almalı ve sürdürmeliyiz.”

Sinevizyonda Ahmet Kılıç’ın yazdığı “Welat” isimli şiiri de Reşad Sorgul sesiyle seslendirilmesi salonda duygusal anların yaratılmasına sebep oldu.

SAARBRÜCKEN’DE EFRİN ŞEHİTLERİ ANILDI

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Berfin Delil, Mazlum Efrin, Şinda Efrin ve Helin Efrin şahsında Efrin şehitleri anıldı.

Şehit Aileleri Komisyonu adına söz alan Xale Ekrem, Efrin direnişini selamlayarak, “Şehitlerimize sahip çıkmanın onların yolunda yürümektir” dedi.

PYD Saarland adına konuşan PYD Temsilcisi İsa Zerdeşt ise Efrin’e yönelik saldırılara ilişkin bütün dünyanın seyirci kaldığını söyledi.

NAV-DEM temsilcisi ise, Kürt halkının bugüne kadar kimseye güvenerek hareket etmediğini, tam tersine her zaman kendi gücüne ve iradesine güvenerek hareket ettiğini belirtti.

TJK-E adına konuşan kadın aktivisit Medya Botan ise Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin kuvvetini halktan aldığını söyledi.

Anma, “Şehit namirin”, “Biji berwedana Efrine” sloganı ile sona erdi.