Şengal Demokratik Özerk Meclisi’den acil çağrı

Bağdat ve Hewlêr hükümetlerinin Şengal için yaptıkları anlaşma sonrası gelişmelere dikkat çeken Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) Şengal’in yeni bir fermanla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

9 Ekim 2020 günü merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölge Yönetimi arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşma sonrası gözler yeniden Şengal’e ve orada yaşayan Êzidî toplumuna dikkat çekilmişti. Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) ise yaptığı yazılı bir açıklamayla anlaşma sonrası Şengal’in büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirterek Kürt ve dünya kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

9 Ekim’de Bağdat ve Hewlêr yönetimleri arasında imzalanan anlaşmaya Êzidîlerin tepki gösterdiğini ve söz konusu anlaşmanın iptal edilmesi için bir dizi girişimler başlatıldığını hatırlatan MXDŞ, gelinen aşamaya ilişkin şu bilgileri kamuoyuna duyurdu: “Diyalog yoluyla yaptığımız bütün girişimler sonuçsuz kalmıştır ve öyle görünüyor ki taraflar anlaşmanın hayata geçirilmesinde ısrarcılar.”

ÊZİDİLER 75. FERMANLA KARŞI KARŞIYA

Êzidîlerin 74. ferman olarak nitelendirdiği 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik soykırım saldırısına dikkat çeken Şengal Demokratik Özerk Meclisi, 9 Ekim anlaşması sonrası Êzidîlerin 75. fermanla karşı karşıya olduğunu bildirdi. “Şimdi Şengal’e askeri güç göndermek isteyenler DAİŞ çeteleri saldırdığında neredeydiler?” sorusunu yönelten Şengal meclisi, Şengal’in hiçbir yabancı güce ihtiyaç duymadığını ve kendisini koruyabileceğini duyurdu.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi olarak herhangi bir çatışamadan yana olmadıklarını vurgusu yapılan açıklamada devamla “Ancak halkımızın kazanımlarına yönelik bir saldırı olursa, meşru müdafaa hakkımızı kullanacağımızı belirtmek istiyoruz” denildi. 9 Ekim anlaşmasının asıl amacını 6 madde halinde ele alındığı açıklamada bu maddeler özet olarak şöyle ifade edildi:

- Êzidî halkının iradesini yok edilmesi, Êzidîlerin öz savunmalarının tasfiye edilmesi.

- DAİŞ’e karşı savaşan Êzidîlerin tutuklanması.

- Şengal’in öz savunmasında kullanılan silahlara el konulması.

- Şehirler, mahalleler ve köyler arasında kontrol noktaları oluşturularak gidiş-gelişlerin engellenmesi.

- Şengal’in sınırlarının kuşatma altına alınarak Çêlmêra ve Şêbilqasim Kiçil Laliî gibi Êzidîlerin kutsal mekanlarına yabancı silahlı güçlerin yerleştirilmesi.

- DAİŞ’e çetelerine destek vererek Êzidîlerin katledilmesine, kaçırılmasına ve satılmasına yardımcı olan Arapların tekrar Şengal’e yerleştirilmesi.

‘HALKIMIZ DERHAL HAREKETE GEÇMELİ’

MXDŞ, 6 maddede dile getirdiği bu gelişmelerin yaşanmasının 75. Ferman anlamına geleceğini ifade ederek Kürt ve dünya kamuoyunun acilen harekete geçmesini talep etti. MXDŞ’nin açıklamasında son olarak şu çağrı yapıldı: “DAİŞ çetelerinin tamamlayamadığı işleri bugün Irak hükümeti sözde yasa dediği yöntemlerle Şengal’e yeni ferman dayatıyor. Bu yeni fermanın önüne geçilmesi için Kürdistan’ın dört parçasındaki halkımızın ve bütün siyasi partilerimizin derhal harekete geçmelerini istiyoruz.”