Şiiler harekete geçince Abdulmehdi panikledi!

Irak’ta Şiiler harekete geçince, Adıl Abdulmehdi panikledi.

Irak’ta 12 Mayıs 2018 tarihinde genel seçimler yapıldı. Seçimler yapıldıktan beş ay sonra, Irak Cumhurbaşkanı’nın seçilmesinin ardından yeni Irak hükümeti Adıl Abdulmehdi tarafından Ekim sonunda kuruldu. 2018 yılının Ekim sonunda hükümet kurulmasına rağmen, şu ana kadar, Şiilerin kendi aralarındaki çelişkilerinden kaynaklı içişleri, Sünnilerin çelişkilerinden dolayı savunma bakanı ve yine Kürtlerin kendi aralarındaki çelişkilerinden ötürü de adalet bakanı belirlenemedi. 

Mukteda El Sadr ile hareket eden Hikme Listesi, geçtiğimiz hafta, hükümete bundan sonra destek vermeyerek muhalefette kalacağını açıkladı. Hikme Listesi adına yapılan açıklamadan sonra Mukteda El Sadr da bir cuma namazında verdiği vaazda, Abdulmehdi’den 10 gün içinde İçişleri ve Savunma bakanlarını belirlemesini istedi. Sadr’ın, 10 gün içinde her iki bakanın belirlenmemesi durumunda halkı sokaklara dökeceğini açıklaması, Abdulmehd’yi hareket geçirdi. Abdulmehdi, İçişleri ve Savunma bakanlarının belirlenmesi yerine, Kürtlerden Adalet Bakanı'nı tespit etmelerini istedi. 

KDP ŞERH KOYMUŞTU

Adıl Abdulmehdi tarafından kurulan Irak hükümetinde Kürtlere üç bakanlık ayrılmıştı. Maliye, Göç ve Adalet bakanlıkları. KDP ve YNK'nin aldıkları oylara göre, 2 bakanlık KDP’ye, bir bakanlık da YNK’ye verilmişti. KDP her iki bakanını atadı. Ancak sıra YNK’nin kendi bakanını belirlemesine gelince, Bağdat nezdinde şerh koydu. Bu nedenle şu ana kadar Adalet Bakanı belirlenemedi. Abdulmehdi, Şiilerin harekete geçmesinden sonra son günlerde Kürtlerden bu makama gelecek kişinin belirlenmesini isterken, kendisinin Saddam Hüseyin'i yargılayan Rızgar Muhammed Emin’i uygun gördüğünü de aktardı. 

Abdulmehdi’nin her iki partiden bu makama gelecek kişiyi belirlemelerini istemesi ve kendisinin uygun gördüğü adayı iletmesinin ardından, her iki parti yetkililerinden açıklamalar geldi. 

KDP "KARŞI DEĞİLİZ" DEDİ AMA...

Irak Parlamentosu KDP Milletvekili Dana Cez, "KDP olarak biz Hakim Rızgar’ın bu makama getirilmesine karşı değililiz. Ancak biz Kürdistani partilerin de üzerinde uzlaştığı bir adayı sunmayı doğru buluyoruz” dedi.

KYB’nin şimdiye kadar birkaç isim önerdiğini ifade eden Ceza, “Ancak bu isimler parti kadrosu olduğu için tarafımızca uygun görülmedi” diye konuştu.

KDP, Kürtlere verilen diğer iki bakanlık için kendi kadrolarını yerleştirirken, Adalet Bakanlığı'na ise YNK’den tarafsız birini atamasını istemesi dikkat çekici.

Konuya ilişkin konuşan KYB Bağdat İl Teşkilatı Başkanı Polad Talabani, Adalat Bakanlığı meselesinin Kerkük meselesi kadar karmaşık olmadığını belirterek, “Bu konuda en geç  önümüzdeki Perşembe gününe kadar KDP ile bir anlaşmaya varacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

YEKGİRTU: KARARSIZ VE ÇELİŞKİLİLER

Konuya ilişkin bir açıklama da Irak Parlamentosu Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Parlamenteri Musenna Emin’den geldi. Emin, yaşanan gecikmeyi KDP ve KYB’nin kararsızlığına ve iki parti arasındaki çelişkiye bağladı.

Emin, “KDP ve KYB’nin Irak Parlamentosu'ndaki grupları inisiyatifsiz kalıyor. Parti merkezinin kararını bekliyorlar. KDP bu makam için herhangi bir aday belirlememiş ve yine KYB’nin adaylarını veto edebilir. Başbakan Adil Abdulmehdi bu durum nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor ve her iki partinin anlaşmasını bekliyor” diye konuştu.