AB’de kısıtlamalar: On binlerce mülteci mağdur durumda

Birçok Avrupa ülkesinde salgın bahanesiyle yetkili kurumların kapanması sığınmacıların başvuru yapmalarını engellerken, aylarca sokakta kalmalarına neden oluyor.

Covid-19 salgınını bahane eden Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, iltica başvurularını durdurmuştu. Salgın önlemleri nedeniyle memur veya görevlilerin önemli bir kısmının işe gitmemelerini gerekçe gösteren birçok ulusal veya bölgesel iltica dairesi, mültecileri geri çeviriyor.

Başvuruların yapılamaması nedeniyle barınak veya beslenme yardımına muhtaç olan on binlerce mülteci çaresiz durumda.

SADECE MART AYINDA BAŞVURULAR YÜZDE 43 AZALDI

Avrupa İltica Yardım Bürosu (EASO) adlı AB kurumunun verilerine göre, sokağa çıkma kısıtlamalarının büyük oranda ay ortasında başladığı Mart ayındaki iltica başvurularının sayısı 35 binin altında kaldı. Bu ise Şubat ayına oranla yüzde 43’lük bir düşüş demek.

Ayrıca Nisan ayında başvuruların çok daha büyük oranda geri çevrildiği biliniyor. Bu da toplamda 100 bini aşkın mültecinin şu anda hiçbir resmi başvuru yapamadığı anlamına geliyor.

Başvuruları tümüyle durduran Fransa’da ise Danıştay’a yapılan bir başvuru sayesinde iltica işlemlerinin en geç 5 gün içinde yeniden başlatılması gerekiyor. En yüksek idari yargı organı olan Danıştay kararında, Covid-19’a karşı alınan önlemlerin uygulanması şartıyla en geç 5 Mayıs’ta iltica dairesi ile başkent Paris’in de yer aldığı Ile-de-France bölgesinin başvurucuları kabul etmesine hükmedildi.