Açlık grevcileri: BM Kürt’ün katliamına ortak olmakta ısrarlı

Seçilmişlerin Efrîn için 19 Mart’ta BM önünde başlattıkları açlık grevi, 10. gününde devam ediyor.

BM’nin uluslararası güçlerin denetimine girerek sessizlikte ısrar ettiğini ifade eden grevciler, sessizliğe karşı halklar nezdinde uluslararası dayanışmanın büyütülmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

HDP milletvekilleri ve belediye eş başkanları öncülüğünde Efrîn için 19 Mart’ta Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde başlatılan açlık grevi, 10 gününde devam ediyor. 10 gündür BM’nin Türk devleti ve ona bağlı çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn için harekete geçmesi talep eden grevciler, BM’nin sessiz kalarak Kürt’ün katliamına ortak olmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

BM önündeki meydanda kurulan çadır etrafında açlık grevine devam eden eylemcileri, günlük olarak yüzlerce Kürdistanlı ve dostu da ziyaret ederek, dayanışma mesajı veriyor. Eylem alanında açılan pankartlarla hem Türk devletinin katliamlarına dikkat çeken eylemciler hem de gün boyunca attıkları sloganlar BM ve uluslararası güçlerin Efrîn’de yaşananlara sessiz kalması gerektiği mesajını veriyor.  

SONDERGAARD: KÜRT HALKINA YAPILAN SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ

Açlık grevini 10. günde ziyaret eden önemli konuklardan biriside İnter-Parliamentary Union (Uluslararası Parlamentolar Arası Birlik) üyesi Danimarkalı Milletvekili Soren Sondergaard’dı. Burada söz alan Sondergaard, açlık grevcileri ve Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu dile getirerek konuşmasına başladı. Türk devletinin Kürt halkına yönelik birçok alanda geliştirdiği saldırıların durdurulması gerektiğini ifade eden Sondergaard, Erdoğan hükümetinin anti-demokratik uygulamalarının artık kabul edilemez bir hal aldığını söyledi.

İnter-Parliamentary Union olarak Türkiye’de yaşananları yakından takip ettiklerini söyleyen Sondergaard, “Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklardan kaynaklı Türk devletini sık sık uyarıyoruz ama eleştirilmemize cevap veremeyecek durumdalar” dedi.

ÇELİK: BM SESSİZ AMA BİZ DİRENCEĞİZ

Yine gün içerisinde söz alan grevcilerden HDK Avrupa Eş Sözcüsü Demir Çelik, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’i tamamen cihatçı örgütleri mekânı haline getirmek istediğini söyleyerek, BM’nin bu yaşananlar karşısında hala sessiz kalmasının Kürt halkına karşı işlenmiş en büyük suç olarak anılacağını söyledi. 10 günden beridir eylemde olmalarına rağmen BM’nin hala pratik anlamda harekete geçmediğini ifade eden Çelik, “Biz çok iyi biliyoruz ki; BM bugün artık varlık gerekçesine uygun hareket etmiyor. BM tamamen uluslararası güçlerin çıkarlarına hizmet edecek bir konuma gelmiş durumda. Buna karşı biz halklar olarak asla susmayacağız ve her alanda göstereceğiz direnişle bu güçlerin politikalarını boşa çıkaracağız. Halkımız direnişi yükselttikçe Efrîn özgürleşecektir” diye ekledi.

SARIYILDIZ: DİRENİŞİ YÜKSELTMELİYİZ

Yine eylemde söz alan açlık grevcilerden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise uluslararası güçlerin ve BM’nin sessiz kalarak Türk devletinin işgaline onaylar bir tavır sergilemeye devam ettiğini söyledi. Sarıyıldız, “Bugün halk olarak önümüzde hem büyük fırsatlar hem de büyük tehlikeler var. Biz direnirsek bu tehlikeleri boşa çıkararak bu fırsatları lehimize çeviririz. Dünya Efrîn’de yaşananlara sessiz kalsa da biz direnişle bütün oyunları boşa çıkarabiliriz. Bunun için her alanda halklar nezdinde uluslararası dayanışmayı büyüterek, direniş yükseltilmeliyiz” şekline konuştu.