Açlık grevi eylemcileri: Sessizliğe karşı direnişi büyütelim

BM önündeki açlık grevi 8. gününde devam ederken eylemciler, uluslararası güçlerin sessizliğine karşı herkesi Efrîn için her alanda direnişi daha da yükseltmeye çağırdı.  

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’i işgaline tepki göstermek ve BM ve uluslararası güçleri Efrîn’de yaşananlara karşı harekete geçme amacıyla Birlemiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde geçtiğimiz hafta pazartesi günü başlatılan açlık grevi, 8. gününde devam ediyor.

BM önünde kurulan çadır etrafına asılan pankartlarla Türk devletinin Efrîn’deki katliamcı yüzüne dikkat çekilirken, aynı zamanda yaşananlar karşısında BM ve uluslararası güçlerin sessizliğine vurgu yapılıyor.

Günlük olarak yüzlerce Kürdistanlı ve dostu da grevcileri ziyaret ederek, desteklerini sunuyor. Bugün grevcileri İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) ve HDK Basel temsilcileri ziyaret ederek Efrîn ile dayanışmanın büyütülmesi gerektiği çağrısı yaptı.

Öte yanda süresiz dönüşümsüz bir şekilde açlık grevinde olan HDP Muş eski Milletvekili HDK-Avrupa Sözcüsü Demir Çelik, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP Van eski Milletvekili Özdal Üçer, Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret, Karakoçan Belediye Eşbaşkanı Burhan Kocaman, Suruç Belediye Eşbaşkanı Orhan Şansal, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, Futbolcu Deniz Naki, HDK’den Feyzullah Tunç, Yurtdışı Şengal Meclisi Üyesi Bedirhan Kahraman ve bugün açlık grevine dahil Demokratik Suriye Meclisi Konseyi üyesi Arap asıllı Firas Qassas ANF’ye kısa değerlendirmede bulundu.

Faysal Sarıyıldız: Katil ve selefist örgütlere nefes alacak Efrîn kuşatması ve istilasını protesto etmek amacıyla başlatılan açlık grevi eylemimiz 8. günde devam ediyor. BM henüz etkili bir tepki göstermiş değil. BM mevcut pozisyonuyla Ortadoğu’daki savaşın tekrardan kızışmasına neden oluyor. Biz tutumu kabul etmiyoruz. Ne olursa olsun halkımız bu zulme karşı direnecek ve kendisini koruyacak. Tarih bunları da halkımızın direnişini de yazacak ve bu küresel güçlerin sorunlara dönük yaklaşımını da not edecektir.

Halkımızı daha çok kenetlenmeye ve bir araya gelmeye davet ediyoruz.

Orhan Şansal: Efrîn direnişini başarıya götürecek en önemli şey, bizim halk olarak bunu ne kadar sahiplenmemize bağlıdır. Bu anlamda halkımızı her alanda Efrîn direnişini daha çok sahiplenmeye davet ediyoruz.

Bedirhan Kahraman: BM ile bir dizi görüşmeler yaptık ama bugüne kadar bize verdikleri sözler, pratiğe geçinceye kadar eylemimiz devam edecek. Halkımızın direnişi her şeyi belirleyecek.”

Fatma Şık Barut: Halkımız her yerde Efrîn halkını sahiplenmelidir. Bugün Efrîn halkı insanı yardıma muhtaç şekildedir halkımız daha duyarlı olarak bu süreci beraber atlatmalıyız. Efrîn halkına insani yardımlar ulaşıncaya kadar ve insanlarımız güvenli bir şekilde evlerine dönünceye kadar eylemde olmaya devam edeceğiz.

Burhan Kocaman: DAİŞ zihniyetini kınamak ve Efrîn direnişini sahiplenmek için eylemimiz devam ediyor ve edecek. DAİŞ zihniyetini Kürdistan da yerle bir edinceye kadar her alanda direnişi daha çok yükseltmeliyiz.

Özdal Üçer: BM sessiz ama dünya çok iyi bilsin ki; Kürt halkının onurlu her bireyi, Efrîn’i özgürlüğünü Kürdistan’ın her yerinde direniş ruhuyla sahiplenecektir. Kurtuluşumuzun tek yolu direniştir. Kürdistan’da direnerek kazanacağız. Kürdistan’da özgürlük kazanacak, insanlık onuru kazanacak. Kürdistan’da Efrîn kazanacak ve YPG-YPJ kazanacak!

Demir Çelik: Bugüne kadar BM ilgili komisyonları ve komiserlikleri ile olan görüşmemiz he ne kadar duyarlı söylemlerle sonuçlandıysa da BM hala Efrîn’deki işgalci gücün çıkışını sağlayacak bir pratiğe girmiş değil. Tüm bunlardan kaynaklı biz direnişimizi sürdüreceğiz.

Feyzullah Tunç: Türk devletinin Efrîn’i işgaline karşı başlattığımız açlık grevi devam ediyor. BM ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirildi. Fakat; BM hala faşist Türk devletinin Efrîn’deki soykırım saldırılarına karşı pratik anlamda harekete geçmiş değil. BM, Türk devletine karşı pratik adımlar atmadığı sürece açlık grevimiz devam edecek. Halkımız eylemimize destek vermeli.

Lelya İmret: BM hala Efrîn’de yaşanan insanlık dramına ortadan kaldırmak için pratik anlamda harekete geçmiş değil. Efrîn’deki halkımızın üzerinde büyük bir soykırım tehlikesi var biz tüm bunlardan kaynaklı BM’nin acilen harekete geçmesini talep ediyoruz. Bugüne kadar BM bizi dinlemiş olsa da taleplerimize karşılık somut bir pratik içerisine girmiş değil. Yüzbinlerce insanımız evinden, yurdundan olmuşken bizler sessiz kalamayız. Biz bugün BM’ye açıkça diyoruz ki; yerini terk eden insanların geri dönmesi için olumlu koşulları yaratın. Halkımızı savunmasız bir şekilde DAİŞ zihniyetine Efrîn’de teslim edemeyiz.

Bundan kaynaklı bütün halkımız Newroz’un direniş ruhuyla Efrîn halkımız sahiplenmeye çağırıyoruz. Biz iyi biliyoruz ki bu sessizliği kıracak direniştir. Direniş büyüdükçe biz kazanacağız, Efrîn halkı kazanacak.

Firaz Qassas: Efrîn halklarımız için buradayım. Efrîn üzerinde geliştirilen düşmanca politikalara karşı dünyanın ve BM’nin sessizliğini lanetlemek için alanlardayız. Erdoğan bugün Suriye’nin en demokratik bölgesi olan Efrîn’i işgal etmiş durumda. Erdoğan, çeteleri ile birlikte Efrîn halklarına büyük bir düşmanlık yapıyor. Biz bütün gücümüzle Efrîn halkının yanında olacağız ve direnerek işgalcileri kendi topraklarımızdan çıkaracağız.

Deniz Naki: Efrîn için açlık grevimiz devam ediyor. Buradan başta Amed halkı olmak üzere 4 parça Kürdistan ve Avrupa’da yaşayan halkımızı Efrîn direnişini daha çok sahiplenmeye çağırıyoruz. Gün bugündür yarın geç olabilir.