Açlık grevi eylemcisi Xelil acil hastaneye kaldırıldı

Ciddi sağlık sorunlarına rağmen Alman sağlık görevlilerinin işgüzarlığından dolayı Berlin’deki açlık grevi direnişçileri tedavi altına alınmıyordu. Eylemcilerden Şiyar Xelil de bugün acil olarak hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

İmralı’da Türk devletinin uyguladığı ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle Almanya’nın başkenti Berlin’de 4 Kürt aktivist; Ömer Bağdur, Cemal Kobanê, Şiyar Xelil ve Mele Mustafa Tuzak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı çağrının ardından geçtiğimiz Pazar günü eylemlerine son vermişti.

Mele Mustafa Tuzak 134 gün, Şiyar Xelil 121 gün, Cemal Kobanê ve Ömer Bağdur ise 118 gün bedenlerini aç tutmalarından kaynaklı olarak ciddi sağlık sorunları yaşamalarına rağmen ilk gün hastaneye kaldırılmamışlardı. Eylemlerine son vermelerinin ardından NAV-DEM’in Berlin’deki lokaline gelen sağlık görevlilerinin işgüzar tavrı dikkat çekmişti.

XELİL CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI YAŞIYOR

Geçtiğimiz Pazar günü ağlık görevlilerinin “durumları ciddi değil” diyerek hastaneye yatırmadıkları eylemciler dünden bu yana acil olarak hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınıyorlar. Mele Mustafa Tuzak’ın ardından bugün de Şiyar Xelil acil olarak hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kalp ritmi düzensiz olan ve düşük tansiyon sorunu yaşayan Xelil’e serum bağlayan doktorlar müşahede altına alındı. Ciddi boyutlarda karın ağrısı çeken Xelil’e sürekli ağrı kesiciler verildi Xelil, akşam saatlerine doğru acil bölümünden çıkartılarak hastanenin yataklı bölümüne alındı. “Drontheimer Str. 39-40, 13359 Berlin” adresinde bulunan Alman Kızıl Haçı’na bağlı “DRK Kliniken Berlin Mitte” hastanesinde her iki açlık grevi direnişçisi Xelil ve Tuzak’ın tedavileri sürüyor.

SAĞLIK GÖREVLİLERİNE TEPKİ

Bu arada Pazar günü NAV-DEM derneğine çağrılan sağlık görevlilerinin açlık grevi eylemcileri karşısında sergiledikleri sorumsuz tavır, Açlık Grevi Eylemi Tertip Komitesi ve Berlin’deki Kürt kurum temsilcilerinin tepkisine neden oldu.

Sağlık görevlerinin yaklaşımına bir anlam veremediklerini belirten Berlin Özgür Kürdistanlılar Meclisi Eşbaşkanı Erhan Fırat, ANF’ye verdiği demeçte, dünden bu yana ambulans görevlilerinin yapmakla mükellef oldukları işi dünden bu yana kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini, Tuzak ve Xelil’in ancak bu şekilde tedavi altına alındığına dikkat çekti.

Açlık Grevi Eylemi Tertip Komitesi Üyesi İsmail Parmaksız ise Pazar günü gelen ambulans görevlilerinin daha önce eylemcilerinin sağlık durumlarının kötüleşmesi üzerine farklı tarihlerde gelen aynı görevliler olduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi:

“Bundan önce her iki sefer de aynı ambulansta gelen sağlık görevlileri ‘durumları kötü, onları hastaneye kaldıracağız, müdahale edilmeleri gerekiyor, fakat bunun için onların yemek yemeleri gerekiyor’ şeklinde bir yaklaşımları oldu. Tabii ki eylemci arkadaşlar bunu kabul etmediler. Pazar günü aynı ambulans tekrar geldi ve doktor önce bize ‘polis gelmeden ben içeri girmem’ şeklinde garip bir tavır sergiledi. Ardından da ‘durumları iyi, hastaneye kaldırılmalarına gerek yok dediler. Ancak biz dünden bu yana kendi imkanlarımızla hastaneye kaldırdığımız arkadaşların ciddi sağlık sorunları yaşadığını gördük.”