Açlık grevindeki Poyraz’ın kızı: Ayağa kalkmalı ve daha çok bir arada olmalıyız

Londra'da gözaltında açlık grevine başlayan Ali Poyraz’ın kızı Dijle Poyraz, İngiliz polisinin şiddetine tepki göstererek, "Bütün Kürtlerin ayağa kalkması gerekiyor. Daha fazla bir arada durmamız gerekiyor" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Kürt Toplum Merkezi’ne yönelik operasyonda gözaltına alınanlardan Yazar ve Siyasetçi Ali Poyraz, operasyonu protesto etmek amacıyla gözaltı merkezinde açlık grevi başlattı. Ali Poyraz’ın kızı Dijle Poyraz, "Polisin bizi medya da bu şekilde göstermesi ahlak dışı. Biz terörist deyince de IŞİD’i biliriz. Ona karşı benim babamın da içinde olduğu halkım mücadele etti” dedi.
Ömrünün büyük bölümünü Kürt siyasal mücadelesine emek vererek geçiren Ali Poyraz, 3 gündür açlık grevinde ve sorguda. Evindeki polis işgali ve araması ise halen sürüyor. Avukatlar, Poyraz'ın moralinin yüksek olduğunu ifade etti.
Bu arada diğer gözaltına alınanların evlerinde yapılan aramalar 3 gün sonra sona erdi. Aileler 3 gün boyunca evlerine alınmazken, polisin terk ettiği evlerde kapıların kırık bir halde bırakıldığı bilgisi verildi.
Ali Poyraz’ın ailesi ile telefon ile görüşmesi de keyfi bir şekilde engelleniyor. Polis, görüşmeye izin vereceğini belirtse de Poyraz Ailesi şu ana kadar hiçbir iletişim kuramadıklarını söyledi. Poyraz’ın avukatları bu durumun uzaması halinde polisler hakkında yasal işlem başlatmak amacıyla suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

'TÜRK POLİSLERLE GELİP EVDE ŞİDDET UYGULADILAR'

Kürt yazar Ali Poyraz’ 27 Kasım gecesi evinin kapıları balyozlarla kırılarak gözaltına alındı. Bu sırada 15 yaşındaki oğlu Rubar ise 3 polis tarafından yere yatırılarak kelepçelenmek istenmişti. Abla Dijle Poyraz, polisin bu şiddetinin daha çocuk olan Rubar’ın psikolojik travma geçirmesine neden olduğunu anlattı. Cabridge’te bir üniversitede Psikoloji Bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan Dijle Poyraz, kardeşi Rubar’ın o günden bu yana bir travma yaşadığını anlatarak, “Sürekli akşamları kapının kilitli olup olmadığını kontrol etmemizi istiyor. Psikolojik terapi alacak. İngiltere doğma ve büyüme biri. Bu hikayeleri biliyordu aileden kaynaklı. Ancak ilk defa vahşi ve şiddet dolu bir muameleye maruz kaldı. Üç polis üstüne çullanmış. Annem bağırıp ‘o çocuktur’ deyince bırakıyorlar. Gelen polisler arasında Türk polisler olduğu ifade ediliyor” dedi.

Rubar’ın iki gün okula gidemediğini anlatan Dijle Poyraz, “Okul çantasını bile alamadı. Okula gidemedi. Üniforması olmadığı için okul yönetimi tarafından derslere alınmadı. Öyle bir şiddet ki bu okul ayakkabısını almasına izin vermediler” dedi.

Dijle Poyraz, “Genel olarak öfkeliyim. Üniversite okuyorum. Polis ve devletin bu yaptığı insanlık dışıdır. Kapıyı çalmak yerine kapıları balyozlarla kırmaları korkunç bir olay. Ve bize bu şekilde yaklaşmaları kabul edilemez. Psikolojik şiddet uyguluyorlar. Bunu bir çocuğun görmesi hiç normal değil. Annem ve babam 20 yıldır bu ülkede yaşıyorlar, hiçbir kriminal kayıtları yok. Babam elindeki bir çöpü bile yere atmaz. Bazen yarım saat bir çöp kutusu arar. Yaşam konusunda o kadar ince biridir” diye kaydetti.

Yapılan operasyonun ‘terör’ olarak tanımlanmasına da tepki gösteren Dijle Poyraz, “Benim babam terörist değil. Benim babam bir yazar. Kürtlerin iyiliği için mücadele ediyor. Bu ülkede Kürtlerin tanınmasını istiyor. Polisin bizi medyada bu şekilde göstermesi ahlak dışı. Biz terörist deyince IŞİD’i biliriz. Ona karşı da benim babamın da içinde olduğu halkım mücadele etti. Biz insan hakları mücadelesi yürütüyoruz" dedi.

'HEPİMİZ AYAĞA KALKMALIYIZ!'

Dijle Poyraz, "Bütün Kürtlerin ayağa kalkması gerekiyor. Bizim daha fazla bir arada durmamız gerekiyor. Bu konuda daha fazla mücadele etmemiz, yan yana durmamız gerekiyor. Bu hepimiz için gerekli” diye kaydetti.  

21 YIL REHİN TUTULDU

Açlık grevine başlayan Ali Poyraz, 12 Eylül faşist cuntası döneminde Kürt siyasal hareketinin üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanmış ve idamla yargılanmıştı. Poyraz, tam 21 yıl 4 ay çeşitli cezaevlerinde kaldıktan sonra 2002 yılında özgürlüğüne kavuştu. Ali Poyraz 12 Eylül faşizminde cezaevinde yoğun işkenceye maruz bırakılmış ve daha sonra cezaevinde tuttuğu günlüklerden oluşan 21 yıl 4 Ay kitabını kaleme aldı. Poyraz'ın geçtiğimiz yıl da Fransa'da yaşayan Kürt gencinin Kürdistan’a uzanan hikâyesini konu alan ‘Bizim Ciwan’ adlı ikinci kitabı okurlara sunulmuştu.

Ali Poyraz’ın Rahşan ve Handan adlı iki kız kardeşi ile abisi Hüseyin Poyraz Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düştü. Anne Zeynep Poyraz ise Kürt özgürlük mücadelesinin ilk yıllarına tanıklık etmiş, direnişçi bir Kürt annesi.