Açlık grevleri ile dayanışma eylemleri-YENİLENDİ-II

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve Öcalan’ın sağlık, özgürlük ve güvenliği gerekçesiyle düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen açlık grevleri ile dayanışma eylemleri sürüyor.

Zürih’te Yekîtiya Ciwanên Şoreşger aktivisti Kürdistanlı gençler İsviçre’nin Zürih kantonunda tecride karşı eyleme geçti. Merkez tren istasyonunda pankartlarını ve bayraklarını açan gençler “Bijî Serok Apo” sloganları ile eylem yaptı.

Eylemciler Leyla Güven’in kritik sağlık durumuna da dikkat çekti ve süresiz açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin kendi talepleri olduğunu belirtti. Gençler Kürdistanlıları süresiz açlık grevi eylemcileriyle dayanışmak ve tecridi kırmak için süresiz eylemselliğe çağırdı.

BERN

Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri tarafından Bern Merkez Tren İstasyonu’nda gerçekleştirilen eylemde “Türkiye dikkat et! Öcalan’sız dünyayı başına yıkarız” pankartı ve Öcalan posterleri taşındı. Tren istasyonunu içerisinde bir yürüyüşle tecridi protesto eden gençler sık sık Türkiye ve Erdoğan karşıtı sloganlar attı.

Yaklaşık 40 dakika süren eylem daha sonra sonlandırıldı.

WINTHERTHUR

Winterthur merkez tren istasyonda Arjin Garzan Kadın Kömümü öncülüğünde açlık grevleriyle dayanışma amacıyla sivil itaatsizlik eylemi yapıldı. CDK-İsviçre Eşbaşkanı Songül Arslan burada bir konuşma yaparak “Açlık grevi direnişçilerinin talepleri taleplerimizdir. Bizler Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar kesintisiz eylemlerle alanlarda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

SOLOTHURN

Merkez Tren İstasyonu’nda bir araya gelen Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Sık sık Öcalan lehine sloganların atıldığı yarım saat süren yürüyüş Kürt Toplum Merkezi önünde sonlandırıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de belediye önünde açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla eylem düzenlendi. Leyla Güven’in fotoğraflarını taşıyan kadınlar sessiz eylem yaptı.

“Tecrit kaldırılsın”, “Öcalan serbest olmadan Türkiye demokratikleşmez” yazılı pankart taşıyan eylemciler Güven’in fotoğraflarını da taşıdı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya’da şehrinde Tevgera Ciwanên Şoreşger’in çağrısıyla bu akşam bir sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi. Martigues semtinde sokaklara çıkan gençleri, bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Martigues Meydanı’ndan yürüyüşe başlayan gençler Güven’in bir posteri ile Öcalan ve PKK bayraklarıyla belediye parkına kadar yürüdü. Eylem boyunca gençler “Öcalan’a özgürlük” ve “Kahrolsun faşist Türk rejimi” ile “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları attı.

Süresiz açlık grevlerinin öncülüğünü yapan ve 64. gününü geride bırakan Leyla Güven’in sağlık durumunun çok kritik bir aşamaya ulaştığını belirten gençler, tüm Kürdistanlılara acil eylem çağrısı da yaptı. Gençler bulundukları her yerde eylemlerine devam edeceklerini belirtti ve 12 Ocak Paris Yürüyüşü’ne güçlü katılım çağrısında bulundu.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin kritik bir aşamaya gelmesi nedeniyle sivil itaatsizlik eylemi yapıldı. Eylemi Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi ile Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi birlikte organize etti.

Düsseldof Ana Tren İstasyonu'nda saat 18.00'da Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde 26'ncı dönem HDP Siirt Milletvekili Besime Konca bir konuşma yaptı. “Leyla Güven'in sürdürdüğü açlık grevi kritik bir aşamadadır. Halkın iradesi olarak parlamento kürsüsünde konuşma yapması gerekirken Leyla Güven ancak bedenini halkı için açlığa yatırarak kendisini ifade edebilmiştir. Başta Kürt kadınları olmak üzere herkes bu değerli eylemi sahiplenmelidir. Bu; politik, ahlaki ve vicdani sorumluluğumuzdur” diyen Konca dünya kamuoyu ve uluslararası kurumlara duyarlılık çağrısı yaptı.

“Kürtlerin iradesi kırılamaz! Abdullah Öcalan'a Özgürlük!” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Jin, Jiyan, Azadî!”, “Yaşasın Halkların Dayanışması!” sloganları atıldı. Eylemde çok sayıda bilgilendirme broşürü dağıtıldı.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde de Viyan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla bir eylem yapıldı. Dom kilisesi önünde gerçekleşen eylemde Güven’in açlık grevinin 64’üncü gününde olduğu belirtildi. CPT ve Avrupa Konseyi’nin sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı da yapılan eylemde Kürt halkının Öcalan’ın sağlık ve güvenliğine ilişkin bilgilendirilmesi gerektiği vurgulandı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de açlık grevleri direnişlerine dikkat çekmek amacıyla eylem düzenlendi. Saat 18.00’da Alexsandarplatz’da Öcalan ve Leyla Güven'in posterleri ile bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları “Güven'in davası davamız, talepleri talebimizdir” şiarıyla bir miting ve yürüyüş düzenledi.

“Leyla Güven ölüme gidiyor, sessiz kalma” sloganları eşliğinde düzenlenen miting ardından kitle Rote Rathaus'a kadar yürüdü.

Sık sık sloganların atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Leyla Güven, Strasburg, Hewlêr, Mexmur, Şengal ve birçok yerde devam eden direnişler selamlandı.

Güven’in Öcalan için yaşamını ortaya koyduğu da vurgulanan konuşmalarda, “Biz de ona ve davasına sahip çıkmaya söz veriyoruz. Yoldaşlarımızı faşist Erdoğan'ın ellerine bırakmayacağız” dedi.

Yarın yapılacak eyleme katılım çağrısı ile eylem sona erdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Tevgera Ciwanên Şoreşger, JXK ve YXK aktivistleri Gare du Nord’da sivil itaatsizlik eylemi yaptı.

Gençler, ağızlarına bantlar yapıştırarak ve oldukları yerde pankartlarını tutarak eylemlerini yaptı. Aynı zamanda bir grup da bildiri dağıtarak, dayanışma çağrısı yaptı.

Gençler Leyla Güven’in ağırlaşan durumu karşısında Kürdistanlı tüm gençlerin artık süresiz eylemselliğe geçmesi ve 12 Ocak Paris yürüyüşüne seferberlik ruhuyla katılması için çağrı yaptı.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin organizesi ile HBF’de bir eylem düzenlendi. Güven’in 64 gündür devam eden açlık grevine dikkat çekilen eylemde, bir an önce Güven’in taleplerinin kabul edilmesi için harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

Sonuç alıncaya kadar eylemde olacakları mesajı da veren kadınlar Leyla Güven şahsında açlık grevinde olan tüm direnişçiler etrafında kenetlenmek gerektiğini de vurguladı.

Bildirilerin de okunduğu eylemde 12 Ocak’ta Paris’te yapılacak Paris katliamını protesto yürüyüşüne katılım çağrısı da yapıldı.