Afişlerle Almanya’nın Efrîn’deki suç ortaklığı!

Türk ordusunun Efrîn’e yönelik gerçekleştirdiği işgalde Alman silah şirketlerinin suçlarına dikkat çekmek amacıyla başkent Berlin’deki tren istasyonuna ‘Afrin-Made in Germany’ afişi asıldı.

Almanya’da savaş karşıtı ve barış yanlısı organizasyonlar “Haykırma eylemi-Silah ticaretini durdur” adıyla bir kampanya başlattılar. Kampanya çerçevesinde Alman silah şirketlerinin Türk devleti ve Suudi Arabistan ile sürdürdüğü işbirliğine dikkat çekmek amacıyla Efrîn’deki işgal ile Yemen’in Aden ve Saada kentlerinde yaşanan savaşı anlatan afişler hazırlandı.

Rojava Kürdistan’ın Efrîn kentinde Türk ordusu ve çetelerinin bir aracı yakarken, Aden’de yanmış bir ev ve Saada’da savaş mağduru bir çocuğu konu alan afişler başkent Berlin’de hükümet binalarının bulunduğu “Französische Straße” isimli metro durağına asıldı.

17 Haziran’a kadar asılı kalacak afişlerle Alman kamuoyuna silah ticaretinin dünyada nasıl sonuçlar yarattığı anlatılıyor. Türkiye ve Suudi Arabistan gibi başka savaş yürüten ülkelere Federal Hükümet’in silah satışını yasaklayacak bir ambargo uygulamasını getirmesini amaçlayan kampanyada ise özellikle Efrîn’deki işgale dikkat çekildi.

NEDEN EFRÎN’DEKİ İŞGAL SEÇİLDİ?

Kampanyanın yöneticilerinden Jürgen Grässlin “Alman silah ihracatı savaş bölgelerine baskı, şiddet ve işgal götürüyor. Türkiye’nin Efrîn’e yönelik uluslararası hukuku ihlal eden işgali sırasında Leopard tanklarının fotoğrafları bu durumun açıkça göstergesidir” diye konuştu. Kampanya organizatörleri ayrıca Efrîn’i neden seçtiklerine ilişkin ise şu bilgileri kamuoyuyla paylaştılar:

- Türkiye’nin Efrîn’e yönelik askeri operasyonunda Krauss-Maffei Wegmann şirketinin ürettiği Leopard 2A4 tipi tanklar kullanıldı. Bu tanklar 2005 yılından bu yana Türkiye’ye hiçbir sınırlama getirilmeden satılmıştı. Hali hazırda Türk ordusu Alman ordusundan daha fazla Alman tankına sahip.

- Türk ordusuna ait tankların Suriye’nin kuzeyine askeri nakil araçlarıyla götürüldüğü birçok görüntü ve fotoğrafta görülüyor. Bu askeri nakil araçlar ise Mercedes’in ürettiği araçlar.

- Efrîn’e yönelik saldırıda Türk askerleri HK 33 silahlarıyla donatıldı. G3’lerin bir versiyonu olan bu silahlar "Heckler & Koch" firmasının Türkiye’ye verdiği lisansla üretiliyor.

-  Türk ordusu Suriye’de yerleştirdiği tankların top mermilerini ateşleyen aygıtlar ve tankların motorları ise Alman MTU firması tarafından üretildi.