Agir Botan, Zap Direnişi’nin sembollerinden biri oldu

7 yıllık gerilla mücadelesi boyunca gerçek yoldaşlığı ve parti değerlerini esas alarak savaşan Agir Botan, Zap Direnişi’nin sembol militanlarından biri olur.

Gerilla Agir Botan, ailedeki ismi ile Serhat Sakçı 1991 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde dünyaya geldi. Agir Botan'ın ailesi mücadelenin ilk dönemlerinden itibaren özgürlük hareketine gönül vermiştir. Agir Botan'ın teyzesi olan Çiçek Botan'ın yanı sıra aileden gerilla saflarına birçok katılım olmuş ve şehadetler yaşanmıştır. Ailesinin yurtsever olmasından dolayı PKK hareketini yakından tanıyan Agir Botan 2015 yılında özgürlük saflarına katılır.

Dağların beşiğinde bir çok tecrübe edinen gerilla Agir Botan, tecrübeleriyle büyür ve bir komutan olarak üzerine düşen rolü yerine getirir.

Ülke sevgisiyle büyük bir mücadele yürüten Agir Botan, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı hareketli tim içerisinde yer alır. Komutan olarak aktif bir şekilde mücadele eden Agir Botan, işgalci Türk devletinin saldırıları sonucu yoldaşı Fedakar Cudî ile birlikte 17 Nisan 2022'de Medya Savunma Alanları'nda şahadete ulaşır.

'PKK YOLDAŞLIĞI İLE BÜYÜDÜM'

Gerilla yaşamında günlük tutan Agir Botan, günlüklerinde PKK'deki yoldaşlığa dikkat çekiyor.  Gerilla yaşamında kendisini en fazla etkileyen şeyin yoldaşlık olduğuna vurgu yapan Agir Botan, günlüğünde gerilla yaşamından şu şekilde bahsediyor: "Önderlik ideolojisini anlamanın temel şartlarından biri yoldaşlık bağıdır. Ben özümü PKK hareketinde buldum ve PKK yoldaşlığı ile büyüdüm. Beni ayakta tutan en önemli şey buydu. Özellikle birlikte kaldığım arkadaşlar mücadeleyle olan bağlarımı daha da güçlendirdi. Özgürlük hareketi zaten bu yoldaşlık temeli üzerinden kuruluyor. Ancak doğru yaşayarak ve mücadele ederek başarılı olunur. Bizi geliştiren de bu ruhtur.

Özellikle kadın arkadaşlarla yoldaş olmak, sizi doğru yola girmeye ve her yönden mücadele etmeye zorlar. Bu hem insanlara savaşmayı öğretir, hem de insanı güçlü kılar. Aslında toplum içinde kadın baskı altına alınsa da, varlığı ve değerleri yok sayılsa da kadınlar hareketimizin devrim saflarında çok önemli rol sahibi oldular. Bugün bile Önder Apo sayesinde kadınlara bakış açımızı değiştirmek ve onlara doğru temelde yaklaşmak istiyoruz. Ancak bu şekilde onlarla yoldaş olabiliriz. Bu da Önder Apo'nun yaşamını ve felsefesini esas alarak yapabiliriz. Önderlik perspektiflerini yerine getirdiğimizde özümüzü buluyoruz. Hatta kendimi özgürlüğe yakın hissettiğimi söyleyebilirim. Çünkü doğru yol, hakikatini bulmak ve kimliğini kazanmaktır. Bu nedenle neden daha önce katılmadım diye hep özeleştirimi veriyorum.

Bir kişinin, harekette ve toplumda gerçek bir öncü olabilmesi için bir değişime ihtiyacı vardır. Eğitim ortamında buna daha fazla ihtiyaç vardır. Çünkü mevcut köle yaşamdan kurtulmanın tek yolu değişimdir. Her şeyden önce, insanlarda zihinsel anlamda bir değişim dönüşüm yaratabilmeli. Bu, yaşam tarzımızın ve taktiklerimizin gelişimini de etkileyecektir. Eğitimde bu konular üzerinde yoğunlaştım. Önderliğin savunmaları ile daha fazla sonuç aldım. Çünkü eğitim her yönüyle insanı sorgulamadan geçiriyor. Bu da bireyin yaşadığı sorunları çözmesini sağlıyor. Bu yüzden bir öncüye ihtiyaç vardır. Hem zihniyet açısından, hem de savaş açısından bir değişime ihtiyaç olduğunu söyleyebilirim. Başarıya giden asıl yol buna bağlıdır."

'DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR ATMALIYIZ'

Günlüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken gerilla Agir Botan, duygularını şu sözlerle dile getiriyor: "Önderliğe yönelik tecrit ile duruşumuzun istenilen duruşla örtüşmediğini gördük. Bu nedenle daha da güçlü adımlar atmalı ve kendimizi eğitmeliyiz. Eğitime en fazla önemi önderliğin kendisi verir. Eğitim sayesinde zihniyetimizi değiştirebilir, kişiliklerimizde değişiklikler yapabiliriz. İnanıyorum ki çok değerli değişimler yaşanacak. Bunun için benim de çabalarım var, iddialı bir şekilde tartışmalara katılacağım ve kendime dürüst yaklaşacağım. Bu temelde komutanlık üzerine de yoğunlaşmalarım oluyor.

Önderlik değerlendirmelerinde, 'Sizler devrim yapmaktan korkuyorsunuz' diyordu. Bu eleştiri benim için çok ağır. Doğru öncülük edebilmek için öğrendiklerimi aktarmam gerekiyor. Şehit Reşit hevalın izinden giderek mücadelemi daha da yükselteceğim. Buna inanmak başarmanın yarısıdır. Bu nedenle ne kadar zor olursa olsun, istek olduğunda, bağlılık olduğunda insana kolay geliyor. Çünkü tüm bunların temelinde yoldaşlık ve haklı mücadele vardır. Biz de buna sahibiz. Bugün her zamankinden daha fazla hazır olduğumu söyleyebilirim."

Gerilla saflarına katıldıktan kısa bir süre sonra gerilla yaşamı ile bütünleşen Agir Botan, askeri ve ideolojik anlamda yetkinleşir. 7 yıllık gerilla mücadelesi boyunca katılımını daha nitelikli bir hale getiren Agir Botan, öncü bir komutan olarak direnişini devam ettirir. Verdiği mücadelenin her izinde gerçek yoldaşlığı ve parti değerlerini esas alan Agir Botan, Zap Direnişi’nin sembol militanlarından biri olur. Başarı ve zafer iddiasıyla kanının son damlasına kadar savaşan Agir Botan, Türk devletinin saldırıları sonucu 17 Nisan günü şehit düşerek ölümsüzler kervanına katılır.