‘Alan Kurdi’ 65 mülteciyi kurtardı

Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yardım gemisi ‘Alan Kurdi’ 65 mülteciyi boğulmaktan kurtardı. Ancak İtalya, Lampedusa adasına doğru yolu çıkan gemiye sınırlarını kapattı.

Batı Avrupa’ya ulaşmak amacıyla Libya’dan botla yola çıkan 65 mülteci 12 saat boyunca Akdeniz’deki uluslararası sularda mahsur kalmıştı. Herhangi bir GPS cihazı olmayan botun yardımına merkezi Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yardım gemisi ‘Alan Kurdi’nin ulaştığı öğrenildi.

Gorden Isler idaresindeki gemi Akdeniz’de mahsur kalan 65 mülteciyi kurtardı. 80 mil uzaklıktaki İtalya’nın Lampedusa adasına doğru harekete geçen ‘Alan Kurdi’ye Roma yönetimi sınırlarını kapattı. İtalya İçişleri Bakanlığı dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada geminin önce Malta ve Tunus’un kara suları üzerinden geçeceğini, bu yüzden öncelikli olarak bu ülkelerin gemiyi kabul etmeleri gerektiğini bildirdi.

İtalya’nın kararına rağmen mültecilerle birlikte ‘Alan Kurdi’nin bugün sabah saatlerinde Lampedusa adasının yakınlarına bekleniyor. Gemide sadece 10 litre içme suyunun kaldığı öğrenilirken, geminin yöneticisi Gorden Isler “Deniz yolculuğuna dair hiçbir bilgileri ve GPS araçları olmadan yola çıkan mültecilerin yardımına ulaşmasaydık, büyük ihtimalle denizde kaybolurlardı.

MÜLTECİLER İÇİN ALMANYA DEVREDE

Bu arada geminin kurtardığı mültecilerin İtalya’ya kabul edilmesi için Alman Dışişleri Bakanlığı da devreye girdi. Dün akşam saatlerinde açıklama yapan bakanlıktan bir sözcü “Krizin en hızlı şekilde çözülmesi için uğraşıyoruz. Öncelikli olarak geminin güvenlikli bir limana yanaşması ve mültecilerin de ülkeler arasında dağıtılması gerekiyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz Şubat ayında merkezi Almanya’nın Regensburg kentinde bulunan Sea-Eye isimli bir yardım kuruluşu Akdeniz’de görev yapan "Professor Albrecht Penck" isimli geminin adını ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Bodrum açıklarında cansız bedeni bulunan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdi, batı Avrupa’ya doğru yola çıkan on binlerce mültecinin sembolü haline gelmişti.

Kobanêli olan Kurdi ailesi Eylül 2015’te botla Yunanistan’ın Kos adasına doğru yola çıkmıştı. Ancak bot bir süre sonra sert dalgalar karşısında batmış, Alan Kurdi’nin dışında kardeşi Galip, annesi Rehan ve bottaki 9 kaçak göçmen boğularak can vermişti.