Alevilerden Türk Elçiliği önünde Kılıç protestosu

Britanya Alevi Federasyonu, Madımak katliamı katillerinden Ahmet Turan Kılıç’ın Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesini Türk elçiliği önünde protesto etti.

Britanya Alevi Federasyonu’na (BAF) bağlı Alevi kurum temsilci ve üyeleri, Londra’daki Türk Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Sivas’ta 33 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Katliamından müebbet hapis cezası alan Ahmet Turun Kılıç’ı affederek serbest bırakmasını protesto etti. Ellerinde, “Yakanları da aklayanları da affetmiyoruz”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez” yazılı dövizler ile Madımak katliam fotoğraflarını taşıyan halk, sık sık,

“Katil Erdoğan,” “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

Açıklama öncesi elçilik binası önüne siyah çelenk bırakmak isteyen eylemcilere Türk elçiliği talimatıyla polisler tarafından izin verilmedi.

Elçilik binası karşısında bir açıklama yapan Erbil, Madımak katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın af kararının hukuki değil siyasi olduğunun altını çizdi. Madımak katillerinden Kılıç’ın Erdoğan tarafından affedilmesini sert bir dille eleştiren Erbil, “Sivas katliamı davasında katillerin avukatlarını bakan ve milletvekili yapan zihniyet elinden benzin bidonuyla insanları yakmaya giden katilin kendisini de salıverdi. İktidar çevrelerinin bu davaya yaklaşımın da açık yanlı tutum ve davranışları tüm kamuoyunun bilgisi dahilindedir” dedi.

‘BARBAR KATİLLER AFFEDİLEMEZ’

Alevi toplumunun yüzyıllardır sistemli katliamlara kurban edildiğini vurgulayan Erbil, “Madımak insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İnsanlık suçu işlemiş barbar katiller için zaman aşımı olmaz, affedilmeleri ise asla kabul edilemez. İnsan haklarına dayalı hukuk mantığı da bunu asla kabul etmez” diye kaydetti. Sırp kasabı Radoyan Kazadzic’in serbest bırakılması Bosnalılar için ne ifade ediyorsan ya da bir Nazi dönemi suçlusunun affedilmesi Yahudiler için ne anlama geliyorsa Ahmet Turan Kılıç’ın affedilmesinin de Alevi toplumu üzerinde aynı etki bıraktığını vurguladı. Erbil, Kılıç için verilen af kararının iptal edilerek Madımak katillerinin yakalanarak adalet karşısına çıkarılmasını isteyerek, geçmişle yüzleşilmeden unutulan her katliamın yeni katliamlara zemin hazırladığını kaydetti.

Açıklamanın ardından sırtlarını elçilik binası önüne dönen katılımcılar, daha sonra elçilik binası karşısına dövizler astı.