Alman istihbaratı ‘hayır’ı neden sadece PKK’ye mal etti?

Geçtiğimiz hafta açıklanan Alman istihbaratının 2017 yılı raporunda “16 Nisan referandumu sırasında Avrupa’daki Hayır Kampanyası PKK tarafından organize edildi?” tespiti Federal Meclis’in gündemine taşındı.

Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı 2017 yılı raporunu geçtiğimiz Salı günü açıklamıştı. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen ve İçişleri Bakanı Horst Seehefer’in katıldığı basın toplantısıyla açıklanan raporda Almanya'da takip altında olan kurum ve organizasyonlara ilişkin bilgiler yer almıştı.

359 sayfadan oluşan bu yılki raporda Kürt özgürlük mücadelesine yaklaşık 30 sayfa ayrılırken, raporda Kürt kurumları kriminalize edilerek hedef gösterilmişti. Almanya’da yaşayan Kürtlerin 2017 yılı boyunca gerçekleştirdiği etkinliklerin özetlendiği raporda 16 Nisan 2017 günü Türkiye’de gerçekleşen anayasa referandumu sırasında Avrupa’da organize edilen Hayır Kampanyası da PKK’ye mal edilmişti.

Federal Meclis’te grubu bulunan ana muhalefet partilerinden Sol Parti ise raporu Federal Meclis’e taşıdı. Parlamenter Ulla Jelpke’nin öncülüğünde hazırlanan ve Sol Parti grubu adına Federal Meclis’e sunulan soru önerisinde, Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin söz konusu istihbarat raporunda Hayır Kampanyası’na ilişkin yer alan ifadelere yönelik görüşleri soruldu.

Önergede ayrıca 16 Nisan referandumundaki Hayır kampanyasına sadece HPD ve Kürtlerin değil, aynı zamanda Türkiye’de HDP’den CHP’ye ve İyi Parti’ye kadar birçok partinin aynı cephede buluştuğu, bu cephenin Almanya’da da SPD, Yeşiller ve Sol Parti gibi partiler tarafından da destek gördüğü hatırlatıldı.

‘HÜKÜMET ELİNDEKİ BİLGİLERİ AÇIKLASIN’

Birçok kesimin içinde yer almasına rağmen Hayır Kampanyası’nın toptan PKK’ye mal edilmesinin Erdoğan rejiminin amacı olduğuna dikkat çekilen sonu öresinde özet olarak Merkel hükümetinin şu sorulara yanıt vermesi talep edildi:

- Federal hükümet “Avrupa’daki Hayır Platformu daha çok PKK’li aktivistlerden oluşuyor ve PKK’ye yakın organizasyonlar tarafından yönetildi” tespitine nasıl ulaştı?

- Federal hükümete göre Türkiye’de başkanlık sistemine karşı gerçekleşen Hayır Kampanyası’na hangi kesim, parti, kişi ve gücün katıldı? Ayrıca federal hükümete göre bunlardan hangileri PKK’ye yakın, hangileri uzak?

- Avrupa’da Hayır Platformu’na hangi kesimlerin katıldığını ayrıntılı bir şekilde açıklanmasını istiyoruz. Bunlardan hangileri PKK’ye yakın ve söylendiği gibi PKK’nin bu platformdaki etkisi ne kadar?

- Federal hükümete göre yerelde hangi kesimler bu platforma katıldı ve bunlar PKK ile nasıl bir ilişkiye sahipler?

- Federal hükümet Hayır Kampanyası çerçevesinde hangi etkinliklerin düzenlendiğinden haberdar mıdır? Bu etkinliklere hangi güçler ve kesimler katıldı? PKK sembolleri veya sloganları bu etkinliklerde kullanıldı mı?

- Rapordaki “PKK Türkiye’deki başkanlık sisteminin oylandığı anayasa değişikliği referandumunu kabul etmedi, çünkü bu sistemin gelmesi halinde kendisine yönelik askeri operasyonların artacağını düşündü” tespitine nasıl ulaşıldı? Bu değerlendirme hangi kaynaklardan alınan bilgilere yapıldı? Federal hükümet PKK’nin başkanlık sistemini ret etme gerekçelerini biliyor mu? Cevap evet ise bu gerekçeler nelerdir?