Alman mahkemesi: ‘Bijî Serok Apo’ fikir özgürlüğüdür

15 Şubat komplosunun yıldönümünde düzenlenen bir gösteride “Bijî Serok Apo” sloganını attığı için hakkında yargılanan bir Kürdistanlıya Kassel İdari Mahkemesi, söz konusu sloganın fikir özgürlüğü olduğunu belirterek beraat kararı verdi verdi.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan kaçırılıp Türk devletine teslim edilmesiyle sonuçlanan 15 Şubat komplosunun 20. yıldönümü nedeniyle Almanya’nın Kassel kentinde düzenlenen bir gösteride Kürdistanlı bir aktivist “Bijî Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) sloganını attığı için hakkında soruşturma açılmıştı.

700 civarında Kürdistanlı ile dostunun katıldığı ve barışçıl geçen gösteride çekilen videolarda adı açıklanmayan aktivistin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için slogan attığını tespit edildiğini bildiren savcı Kassel İdari Mahkemesi’ne başvurmuştu. Savcılığın hazırladığı iddianamede “Bijî Serok Apo” sloganıyla yasaklı olan PKK’nin propagandası yaptığı belirtiliyordu.

‘SLOGAN ÖCALAN’IN YAŞAM KOŞULLARI İÇİN ATILMIŞTIR’

Ancak yargılanmanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti “Bijî Serok Apo” sloganın “temelde suç” olmadığını belirterek davayı açan savcı ve polisi haksız buldu. Mahkemenin kararında aktivistin “Bijî Serok Apo” sloganını “fikir özgürlüğü” ilkeleri çerçevesinde attığını, bunun da suç olmadığına dikkat çekerek davada beraat kararı verdi.

Kararda devamla söz konusu gösteride “Bijî Serok Apo” sloganı atan göstericilerin Öcalan’ın cezaevindeki yaşam koşullarına dikkat çekmek için attıkları ifade edildi. Mahkeme heyeti ayrıca dava masraflarının devlet tarafından karşılanmasına karar verdi.

Geçtiğimiz Haziran ayında da Berlin İdari Mahkemesi de “Bijî Serok Apo” sloganı attığı için yargılanan Kürdistanlı bir kadın aktivistin davasında beraat kararı vermişti. Söz konusu aktivist de KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve Êzidî Toplumu Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali’nin 15 Ağustos 2018 günü Türk devletinin hava saldırısında katledilmesini protesto gösteresinde bu sloganı atmıştı. O gösteride Berlin polisi “Bijî Serok Apo” sloganını atılmasını gerekçe yaparak gösteriye saldırmıştı.