Alman polisi binlerce kitap ve CD’ye el koydu

Alman polisi tarafından Mezopotamya Yayınları ve Mir Multimedia’ya düzenlenen baskında, binlerce kitap, CD ve şarkı arşivine el konuldu. Her iki kurumu dağıtan polisler, bütün eşyaları götürdü.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin başlattığı soruşturma çerçevesinde, AKP polisini aratmayan bir uygulama ile Neuss kentinde bulunan Mezopotamya Yayınları ve Mir Multimedia Perşembe günü sabah saat: 05:00 sularında Alman polisinin baskınına uğradı. 3 gün boyunca her iki kurumda yapılan aramalar, dün akşama doğru sona erdi. Çok sayıda kamyon ve tırlarla polis Mezopotamya Yayınlarına ait kitap ve Mir Multimediya’ya ait müzik albümleri, arşiv ve stüdyoda bulanan kayıt cihazlarına el koydu. Çok sayıda tır ve kamyonlarla kitaplar taşınırken geride ise dağıtılmış bürolar ve boş raflar kaldı. "Kürtler ne İstiyor", "Lehrbuch der Kurdischen Sprache", "Barış Umudu","Rojava", "Kürdistan Kartalı", "Derwêş ile Adulê", "Kürdistan’da Êzidîlik Gerçeği ve Rolü","2005-2015 Türkiye-PKK Görüşmeleri", "Kürdistan Tarihinde Dersim","Jineolojiye Giriş", "Yaşam Gerçeğinde 20 yıl" gibi kitapların da aralarında olduğu 828 tür ve binlerce kitap ile 4 bin 500 stranlık kaset, CD ve hard disk arşivlerine el konuldu.

POLİSLER HER TARAFI TALAN ETMİŞ

Polisin baskınına ilişkin ANF’ye bilgi veren Mir Multimedia sanatçılarından Cevadê Mervanî, "Polisler ayrıldıktan sonra kurumlarımıza girmemize izin verdiler. Biz bürolarımıza girdiğimizde her taraf dağıtılmış, bütün raflar boştu. Buralarda binlerce kitap ve CD’ler bulunuyordu. Şu anda hepsi bomboş. Sanki talan edilmiş durumda. Bilgisayar, stüdyodaki kayıt malzemeleri, mikrofon ayaklarına kadar eşyalarımız götürülmüş. Hiçbir şey bırakılmamış. Adeta ciğerimiz yanıyor. İnsanın bakmak istemediği bir manzara söz konusu. Adeta barbarlık ve talandır bu politikalar” diye konuştu.

‘BİZİ DURDURAMAZLAR’

Sadece sanat yaptıklarını belirten, Mervanî şunları söyledi: "Biz yüzlerce Kürt sanatçı olarak burada çalıştık. Biz Kürt gençlerini, yeni kuşaklara kültürümüzü aktarmaya çalışıyoruz. Öbür taraftan da Alman toplumu ile Kürt topluma arasında bir köprü görevini de görüyoruz. Ama karşı karşıya kaldığımız tavır ise utanç bir durum. Hitler döneminden bu yana ilk defa kitaplara el konuluyor. Bu zihniyet aynı zihniyettir. Tarih bunu bu şekilde yazacaktır.” Sanatçı Cevadê Mervanî, yapılan bu baskılar ve politikalar kendilerini yıldırmayacağını da vurgulayarak, her koşullarda sanatlarını icra edeceklerini ve kimse kendilerini durduramayacağını söyledi.