Almanya Êzidilerin kültür festivalini yasakladı

Almanya’nın Celle kentinde bugün yapılması planlanan 1. Êzîdî Kültür Festivali belediye tarafından verilen izin son anda iptal edildi.

Belediye yeterli park ve güvenlik endişesini öne sürerken, ANF'ye konuşan Mala Êzdiyan Celle Eşbaşkanı Derwêş Duran "Eyalet yönetimi tarafından alınan bu karar siyasi" dedi.

Almanya'da Êzîdîlerin yoğunluklu yaşadığı Celle kenti bugün önemli bir ev sahipliği yapacaktı.  Başta 15 bine yakın Êzidi'nin yaşadığı Celle olmak üzere Avrupa'daki tüm Êzidi halkının davet edildiği 1. Êzîdî Kültür Festivali bugün düzenlenecekti.

Êzîdî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK), Êzîdî Kadın Meclisleri, Hevgirtina Ciwanên Êzîdiya (HCÊ), Êzîdî Kürt Sanatçılar Platformu (PHKÊ) ve Şengal Diaspora Meclisi’nin katkılarıyla organize edilen festival, Êzidî inancı ve kültürünü diğer insanlarla buluşturmayı amaçlıyordu.

BELEDİYENİN VERDİĞİ ONAY İPTAL EDİLDİ!

Çok sayıda Kürt sanatçının da davet edildiği festival son anda Celle belediyesi tarafından engellendi. Daha önce kendi birimlerinin verdiği izni iptal eden Celle belediyesi "Kente dışarıdan çok sayıda kişi gelecek, bunların park ve güvenlik sorunu olacak. Bunun için yeterli hazırlıklar yapılmamış" gerekçesini öne sürdü.

Belediyenin kararına tepki gösteren festivalin tertip komitesi üyesi Mala Êzdiyan Celle Eşbaşkanı Derwêş Duran ANF'ye yaptığı açıklamada, belediyenin son anda bildirdiği gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 10 ve 20 Nisan tarihleri arasında iki kez belediyenin yetkili birimleriyle görüştüklerini hatırlatan Duran devamla şu bilgileri verdi:

"Her iki görüşmemizde de yetkililer yaptığımız hazırlıkları incelediler ve onay verdiler. Şimdi öne sürülen park ve güvenlik için aldığımız tedbirleri kabul ettiler. Yeterli sayıda park yerini temin ettiklerini ve festivalin güvenliğini sağlayacak yüze yakın kişiyi görevlendirdiğimizi belirttik. Belediye de bu hazırlarımıza göre onay verdi."

POLİS: KARARI EYALET YÖNETİMİ VERDİ

Engellemeye ilişkin Celle Belediye Başkanı Dr. Jörg Nigge ile yaptıkları görüşmeyi de aktaran festival tertip komitesi üyesi Derwêş Duran "Sayın Nigge yapacak bir şeyin olmadığını ve kararın başka birimler tarafından alındığını, siyasi olduğunu ima etti" bilgisini verdi.

Polis yetkilileriyle yaptıkları görüşmeye de dikkat çeken Duran "Onlar bize açıkça kararın Aşağı Saksonya Eyaleti yönetimi tarafından alındığını belirttiler" dedi. Kararın son dönemlerde Almanya'nın Rojava ve Şengal'e yönelik yürüttüğü politikasının bir parçası olduğuna dikkat çeken Duran, belediyenin kararına itiraz edeceklerini belirtti.

Almanya İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG, YPJ, PCDK, PJAK, YXK ve NAV-DEM’in de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti.

Aynı gün KDP'ye bağlı çeteler YBŞ/YJŞ kontrolündeki Şengal'in Xanesor bölgesine saldırmıştı. Daha sonra bu saldırıda "Rojava Peşmergeleri" adlı çete grubunun kullandığı silahların KDP’ye "DAİŞ ile mücadele" adıyla Almanya'nın verdiği askeri malzemelerden olduğu ortaya çıkmıştı.