Almanya’da bir Kürt yurtseverinin duruşması görüldü

Almanya’nın Stuttgart kentinde Kürt yurtseveri Şemsettin B.’nin duruşması görüldü.

Saat 09.00’da başlayan duruşmada Şemsettin B. ve avukatı Elke Nill hazır bulundu.

Tanık koruma programında olan, Kürt siyasetçiler aleyhinde ifade veren Rıdvan Ö., duruşmaya yüksek güvenlik önlemleri altında getirildi.

Mahkeme heyeti, 16 Temmuz’dan bu yana Rıdvan Ö. isimli “itirafçı”yı dinliyor. Mahkeme başkanı ve savcının sorularına uzun ve çelişkili yanıtlar veren “koruma altındaki tanık”, bu kez kendisine sunulan fotoğrafların “net” olmadığını söyledi. Aynı kişi daha önceki duruşmalarda fotoğraflardan Şemsettin B’yi “teşhis” edememişti.

Hakimin sorularını uzun ve dolaylı cevaplar veren Rıdvan Ö., “kısa cevap verin” şeklinde uyarılar aldı.

Rıdvan Ö, duruşmada daha polisle çalıştığını da itiraf etti ve bu nedenle kaçırıldığını iddia etti. Mahkeme başkanı bunun üzerine “polisle çalıştığı” ifadesini hatırlatarak doğrulamasını istedi. Sözkonusu kişi “Evet” diye yanıt verdi.

Rıdvan Ö. daha önce polise verdiği bir ifadeyi de yeniden anlatınca, duruşmada verdiği iki isim, daha önceki polis ifadesi ile çelişti. Salı günkü duruşmada da Şemsettin B.’nin fotoğrafı kendisine gösterildiğinde tanımamıştı. Rıdvan Ö’nün Kürt siyasetçi Şemsettin B’yi kır saçlı, uzun boylu olarak tasvir etmesi dikkat çekti. Oysa Şemsettin B. siyah saçlı ve orta boylu.

Duruşmada Rıdvan Ö.’nün ifadelerindeki bilgilerin genel bilgiler olduğu ve Şemsettin B. hakkında hiçbir bilgisinin olmadığı bildirildi.

Savcı Rıdvan Ö.’ye “Şemsettin B.’nin kadro olduğunu iddia ediyorsunuz ama kendisi evli, ve çocukları var. Ailesi ile birlikte Heilbronn’da yaşıyor” dediğinde, polisle çalışan kişi bu konuda bilgisinin olmadığını kabul etti. Bir sonraki duruşma 23 Temmuz Salı gününe ertelendi.

Almanya anayasasının "yabancı örgütleri" kapsayan ve kamuoyunda 129b maddesi olarak bilinen yasası gerekçe gösterilerek haklarında dava açılan 4’ü tutuklu 5 kişinin duruşması 16 Nisan’da başlamıştı. Yargılama tepkilere yol açan Stammheim Cezaevi’nde yeni yapılan yüksek güvenlikli mahkeme salonunda gerçekleşiyor.