Almanya’da oy verme işlemi 13 gün sürecek!

24 Haziran seçimleri için Almanya’daki oy verme işlemine ilişkin takvim netleşti. Buna göre 13 kentte seçmenler 7-19 Haziran arası oy kullanabilecek. Konsolosluklar ise adres beyanı için Cumartesi günü saat 16.00’a kadar açık kalacak.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran Pazar günü yapılacak seçimler yurt dışında yaşayan seçmenlerin oy vermelerin için Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olmaları gerekiyor. YSK’nın internet sitesinde de yer alan Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne yazılı olmayan Türkiye vatandaşı veya çifte vatandaşlar 12 Mayıs Cumartesi gününe kadar adres bildirimi yaparak kütüğe kayıtlarını yapabilir.

Adres beyanını henüz yapmayanlar 12 Mayıs Cumartesi günü de konsolosluklara gidip bu işlemi gerçekleştirebilirler. Bunun için konsolosluk ve büyükelçilikler gibi Türkiye’nin dış temsilcilikleri Cumartesi günü de saat 16.00’a kadar açık kalacaklar.

Almanya’da bazı konsoloslukların sistemi çöktü ya da randevu alın şeklinde gelen şikayet üzerine, YSK ile görüşüldüğüne dikkat çeken HDP’nin seçim komisyonları adres beyanı için randevu alınmasının şart olmadığı bilgisini veriyorlar. Tüm Türkiye vatandaşları gibi ilticacılar da adres beyan formu doldurarak yurtdışında oylarını kullanabilir. Özellikle siyasi mültecilere seslenen HDP için çalışan seçim komisyonları şu çağrıyı yapıyorlar:

“Mülteci statüsünde veya ilticacıların oy kullanamayacağı yönündeki bilgilere asla itibar edilmemeli. Adres kaydı için sadece kimliğinizin olması ve adresinizi sözlü olarak beyan etmeniz yeterlidir. Eğer kimliğiniz yoksa yine konsolosluktan hemen kimlik çıkarabilir, adres beyanınızı yapabilirsiniz. Bu işlem için Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir pasaporta sahip olmanız gerekmiyor.”

ALMANYA’DA 1,5 MİLYON SEÇMEN VAR

16 Nisan 2017 günü Türkiye’deki anayasa değişikliği için yapılan referandum sırasında da yurt dışında sandıklar kurulmuştu. O dönemki verilere göre Yurt Dışı Seçim Kütüğü’ne 3 milyona yakın seçmen kayıtlıydı. Bu seçmenlerin 1 milyon 430 bini yani yarısına yakını Almanya’da yaşıyor.

24 Haziran seçimleri için YSK’nın belirlediği seçim kütüklerine itiraz süreci sürdüğü için henüz resmi olarak yurt dışındaki seçmen sayısı açıklanmadı. Ancak yurt dışındaki oy verme işlemi 7 Haziran Perşembe başlayacak ve 19 Haziran Salı de sona erecek. Şayet cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırsa bu oylamanın da 30 Haziran-4 Temmuz günler arasında gerçekleşmesi planlanıyor.

Oy verme işlemi belirlenen tarihlerde sabah 9’da başlayıp akşam saat 21.00’de sona erecek. Yurt dışındaki seçim bölgeleri göz önüne alındığında en fazla seçmenin yaşadığı Almanya’da Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Essen, Düsseldorf, Münih, Karlsruhe, Hannover, Münster, Nürnberg, Hamburg ve Mainz kentlerinde sandıklar kurulacak. Bir önceki seçimde olduğu gibi bu kez de Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olanlar istedikleri seçim merkezinde oyunu verebilecek.

Yoğun Kürdistanlı seçmen kitlenin bulunduğu Almanya’daki seçmenlere seslenen HDP için çalışan seçim komisyonları “Seçmenlerimiz oy verme sürecini yoğunluğun yaşanacağı hafta sonuna bırakmamalıdırlar, ellerinden geldiğince sürecin başladığı ilk günlerde ve iş günlerinde oyunu kullanmalıdırlar” çağrısını yapıyorlar.

16 Nisan’daki referandum oylamasında 7 Haziran ve 1 Kasım'a göre katılımın yüzde 15 artarak yüzde 47’ye vardığı Almanya’da yüzde 63 “evet”, yüzde 37 “hayır” çıkmıştı. 24 Haziran’daki seçimlerde ise özellikle Almanya’da seçime katılımın daha fazla olması bekleniyor.