Almanya'da 'Sanat ve İfade Özgürlüğü' etkinliği

Almanya'daki 'Sanat ve İfade Özgürlüğü' etkinliğinde, Türk ve Alman devletlerin ırkçı politikalarına tepki gösterildi.

Almanya'nın Wiesbaden kentinde, Ocak ayından bu yana süren, Ressam Zehra Doğan'ın sergisinin de bulunduğu Künstlerische Leitung Nassauischer Kunstverein Wiesbaden Müzesi'nde 'Sanat ve İfade Özgürlüğü' başlığıyla bir etkinlik düzenlendi.

PERFORMANS SERGİLENDİ

Etkinlik öncesi bir performans düzenlendi. Zehra Doğan, kent meydanına beyaz bir bez sererek, üzerine 2015 ve 2016 yılındaki soykırımcı saldırılarda katledilen kadınların isimlerini yazdı.

'ALMAN DEVLETİ DE HESABINI VERMELİ'

Katledilen kadınların isimlerinin bulunduğu kumaşı  kesip dikerek elbiseye çeviren Doğan, ardından bir sopaya Kürt kadınların beyaz yazmasını bağlayarak kentte yalın ayak yürüdü. Doğan, "Bu bayrak direnişin bayrağıdır. Bizi oldüren tankların hepsi Alman markalı. Bu katliamın hesabını Alman devleti de vermeli, bu bayrak sadece Türk devletine değil, aynı zamanda Alman devletine de karşı salllanıyor. Alman kamuoyu buna sessiz kalmamalı" dedi.
Performansta ayrıca Almanya'nın Hanau kentinde 9 kişinin hayatını kaybettiği ırkçı saldırıya dikkat çekilerek, "Kadınların beyaz bayrağı ırkçılara karşı dalgalanıyor" mesajı verildi.

MÜZİK DİNLETİSİ

Performansın  ardından müzede bir Mikail Aslan ve Cemil Koçgiri tarafından bir dinleti verildi. Sanatçı Ferhat Tunç'un da katıldığı etkinliğe, Kürtler yoğun ilgi gösterdi.

'TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ SEVİYE AVRUPA'DAKİ GAZETECİLERİ ÖFKELENDİRMELİ'

Dinletinin ardından ise sanat ve ifade özgürlüğü konulu söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü müze koordinatörü Elke Guruhn'un yaptığı söyleşiye, Hessen eyaleti Gazeteciler Birliği 1. Başkanı Knud Zilian, eski Kuzeyren Vestfalya Eyaleti Bernhard von Grünberg ve Gazeteci, Ressam Zehra Doğan katıldı.
Zilian, Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki hak ihlallerinin hâlâ aynı kötü seviyede devam ettiğine işaret ederek, bu durumun Avrupa'daki gazetecileri öfkelendirmesi gerektiğini belirtti.

'YÜKSELEN SAĞ EĞİLİM TEHDİT SAÇIYOR'

Grünberg ise şöyle konuştu: "Göçmenlerin daha iyi yaşaması için  elimizden geleni yapmamız gerekirken, yükselen bir sağ eğilim söz  konusu. Almanya ifade özgürlüğü bakımından ve birçok haklar bakımından özgür bir ülke ama daha dün büyük bir olay yaşandı. Almanya'da insanların  özgür  bir şekilde yaşadığını düşünmüyorum. Bugün tüm medya Almanya'da büyük zengin ailelerin elinde. Bu kişilerin siyasi düşüncelerine bir bakmak gerek. Basın bugün insanların ideolojisini belirleme konusunda büyük rol oynuyor."

'BU MU ÖZGÜR ÜLKE?'

Doğan ise katliama dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Katledilenlerin arasında 5 Kürt vardı. Bu insanlar dört parçaya bölünmüş o topraklardan kim bilir ne sebeplerle -ama daha rahat ve özgür bir yasam için olduğu kesin- geldiler ve bu ülkenin ırkçı, faşist insanları tarafından  katledildi. Bu mu özgür ülke? Bizim topraklarımızda yıllarca savaş sürdüren bu ülkeler kendi ülkelerini de özgürlükler ülkesi olarak gösteriyor ama ne yazık ki ben ırkçı bir ülkeden  başka bir şey göremiyorum."