Almanya’da üç Kürt siyasetçi tahliye edildi!

Almanya’da değişik tarihlerde gözaltına alınarak hapis cezalarına çarpıttırılan Kürt siyasetçilerden Bedrettin Kavak, Ali Özel ve Ali Hıdır Doğan cezalarının bitiminin ardından tahliye edildiler.

Almanya’da Kürt tutukluların hakları için mücadele eden Azadî Derneği, "anti terör" yasası 129b’den yargılanan siyasetçilerinden üçüne ilişkin yeni bilgiler verdi. Azadî Derneği, aylık bülteninde değişik tarihlerde yargılanan Bedrettin Kavak, Ali Özel ve Ali Hıdır Doğan’ın cezalarının bitiminin ardından Ağustos ayı içerisinde serbest kaldıklarını bildirdi.

Kürt aktivist Ali Özel, 2015 yılının Şubat ayında gözaltına alındıktan sonra Ekim 2016’da Stuttgart Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarpıtılmıştı.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevlerinde 24 yıl hapis yattıktan sonra Almanya’ya gelen Kürt siyasetçi Bedrettin Kavak, Ağustos 2015’te tutuklanmıştı. Hamburg Eyaleti Yüksek Mahkemesi’nde Kürt özgürlük mücadelesine ilişkin ayrıntılı savunma yapan Kavak, Ağustos 2016’da üç yıl hapis cezasına çarpıtılmıştı.

Geçtiğimiz hafta Bremen’deki cezaevinden tahliye edilen Ali Hıdır Doğan ise Nisan 2016’da gözaltına alınmıştı. Doğan, 2017 yılının Mart ayında Berlin Eyalet Mahkemesi tarafından 2 yıl 4 hapis cezasına çarpıtılmıştı.

Son yıllarda Almanya'da hiçbir suç işlemelerine rağmen sadece Kürt özgürlük mücadelesi için çalıştıkları tespit edilen 10’dan fazla Kürt siyasetçi ve aktivist 2 ile 3,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarpıtılmıştı.

Yargılanmaları uzun bir süre alan Kürt siyasetçiler ise duruşmalarda siyasi savunmalar yapmış, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin meşru olduğuna dikkat çekmişlerdi. Kürt siyasetçilerinin "anti terör" yasası 129b’den yargılanmasının önünü açan 2010 yılındaki kararın iptali için Federal Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru henüz yanıt bulmuş değil.