Almanya’daki Kürtler konfederasyon ile örgütlendi

Almanya’nın Essen kentinde Demokratik Kürt Kültür Derneği'nde bir araya gelen Kürdistanlılar, kurdukları 5 ayrı federasyonu tek konfederasyon çatısı altında topladı.

Essen kentinde dün "Neden Konfederasyon?" konulu bir seminer ile konfederasyona dair yürüyen tartışmalardan sonra bugün de Köln'de konfederasyonun kuruluş kongresi için toplanıldı. Almanya’da 5 ayrı eyalette örgütlenen Kürdistanlılar Fed-Med, FCDK, FCK, FCDK Doğu Almanya, Fed-Dem Federasyonları ile KON-MED konfederasyonu çatısı altında buluştu. Yüzlerce Kürdistanlının katıldığı kongre saygı duruşunun ardından “Şehid namirin”, ‘Bîjî Serok Apo’ sloganlarıyla başladı.

Açılış konuşmasında açlık grevleri ve ölüm orucu direnişlerine denk bir duruşla kongrenin gerçekleştirileceği belirtildi.

Katılımcılar Türkiye’de direnen anneleri temsilen boyunlarına beyaz yazmalar taktı. Toplantıya KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, FEDA, CİK, YJK-E, YXK-Ciwan, PYD (Rojava), HDK-A Ali Mitir, Kürt siyasetçiler Nursel Aydoğan, Tuğba Hezer, Leyla Birlik, Hüseyin Yıldız, Maraş Girişimi, NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan, Sol Parti adayı Murat Yılmaz ve 567 delege katıldı.

Kongrede bir konuşma yapan KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, "Bugün gerçekleştirdiğimiz kongre Almanya’daki ilk konfederasyon yapılanmasıdır. Diasporada yaşayan Kürtler ve Almanya’da yaşayan göçmenlerin de içinde yer alacağı bir kurum olacak” dedi.

YJK-E adına söz alan Yıldız Filmci de "Bugün var olan direniş bizlere nasıl direnmemiz gerektiğini gösterdi. Son sözü anneler söyledi. Bizlerin bu direnişi yükseltmeden başka şansımız yok" diyerek annelerin direnişine dikkat çekti.

Sol Parti Avrupa Parlamentosu adayı Murat Yılmaz ise şunları söyledi: "Bugün Almanya biz Kürtlere Birinci Dünya Savaşı'ndaki tavrını sergiliyor. Biz bunları kabul etmiyoruz ve Almanya’da sesimizi kısmayacağız. Bizler Parlamento’da Önder Apo’nun tecridinin kaldırılması değil özgürlüğünü konuşacağız."

Strasbourg'taki süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişçisi KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç'un eşi Gule Koç da, “Sizlere Yüksel Koç’un selamını getirdim. Sağlıkları iyi değil ancak moralleri çok yüksek ve kazanacaklarına inanıyorlar. Ben her zaman Yüksel ve yoldaşlarının yanındayım. İnanıyorum başaracağız” diye konuştu.

Kürt siyasetçiler adına söz alan Tuğba Hezer de şunları dile getirdi: "Biz hep acılar yaşadık, ancak bu son 5 yılda yaşadığımız acıların tarifi yok ancak biz bu acıların içinden en güçlü biçimde çıkacağız."

HDK-A adına söz alan Ali Mitil "Bugün bu kadar zor koşullar altında bu kongreyi yapabilmek gerçekten büyük bir güç ister. Bu konuda kongre hazırlık komitesini ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. Ateşin ve güneşin çocukları bir kez daha karanlıkta evlerini tutuşturdular. Açlık grevindekilerin haklı bir talebi var, herkes bunu görmek zorundadır. Biz bedel ödemekten korkmuyoruz, kimse bizlere diz çöktüremez" dedi.

Tewgera Ciwanên Şoreşger adına söz alan Andok Baz da "Bugün Londra Af Örgütünde ve CPT’de yaşadıklarımız ortadadır. Kapitalist modernite güçleri insanlık değerlerini ayaklar altına almaktadır. Biz gençler olarak Önderliğimizin bize sunduğu demokratik özerklik sistemini her yerde yaşatacağız" dedi.

Rojavalı Bavê Çekdar Rojava’da DAİŞ şahsında bütün emperyalist güçlerin yüzünün ortaya çıktığını söyledi.

“Bu direnişi yürüten YPG ve YPJ’ye çok şey borçluyuz. Bugün çok büyük bir direniş var” diyen Bavê Çekdar, zindanlardan bir cenaze çıkarsa bunun altından kalkılamayacağını da vurguladı.

Şehit ve Kayıp Aileleri Kurumu adına konuşan Şenge Kahraman da Dersim katliamına değinerek, annelere yönelik saldırıları kınadı.

Daha sonra FEDA, CİK ve NAV-YEK adına birer konuşma gerçekleştirildi. Strasbourg'daki eylemciler adına Yüksel Koç da kongreye görüntülü bir mesajla katıldı.

Hazırlanan tüzüğün okunmasının ardından divana yönetim ve eşbaşkan önerileri yapıldı. Seçimlerde 23 kişilik yeni yönetim belirlenirken KON-MED Eşbaşkanlığına Tahir Köçer ve Leyla Acar seçildi.