Almanya’daki mahkumlardan dayanışma amaçlı açlık grevi

Almanya’daki tutuklu ve hükümlü mahkumlar, Öcalan üzerindeki tecridin kalkması için devam eden açlık grevi eylemleriyle dayanışma amacıyla bir dizi eylem başlattı. Mahkumlar üç gün süren açlık grevi eylemi de gerçekleştirdi.

Almanya’daki siyasi mahkumların sendikası olan “Gefangenen-Gewerkschaft/Bundesweite Organisation” HDP milletvekili Leyla Güven’in öncülüğünde başlayan açlık grevleriyle dayanışma ülke çapındaki bütün cezaevlerinde bir dizi eylem başlattı. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevlerinde yaşanan ağır insan hakları ihlallerine dikkat çeken Berlin’deki mahkumlarla dayanışma grubu dayanışma eylemlerine ilişkin bilgi verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı’daki cezaevinde devam eden ağırlaştırılmış tecridin bir an önce kalkmasını isteyen mahkumlarla dayanışma grubu, bu amaçla 1-3 Şubat tarihleri arasında Almanya’nın değişik cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin açlık grevi eylemi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Mahkumların eylemine destek vermek için ise sendikanın dışardaki üyelerinin de açlık grevine katıldığı öğrenildi. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevlerinde tutulan siyasetçi ile devrimcilerin yalnız olmadığına dikkat çeken eylemciler, Öcalan’ın telefonla konuşma, gazete okuma, ailesiyle düzenli görüşme ve televizyon izleme gibi en insani haklara sahip olması gerektiğini ifade ettiler.

MAHKUMLARDAN AK’YE ‘TECRİT KALKSIN’ MEKTUBU

Alman siyasi mahkumlar sendikası ayrıca Başta DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in eylemi olmak üzere dünyanın dört bir yanında süren açlık grevlerine karşı dünya kamuoyunun sessizliğini kırmak amacıyla bir dizi eylemin de başlatıldığını bildirdi.

Eylem çerçevesinde Chemnitz, Neumünster ve Rosdorf cezaevlerinde kalan mahkumlar Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)’den bir heyetin İmralı’ya gitmesi için Avrupa Konseyi’ne mektup gönderdi. Mektupları mahkumların adına Peter Reitenbach ve Sven Herhold’un gönderdiği öğrenildi.

Jena kentindeki cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlüler ise Almanya’daki cezaevlerinde tutulan Kürt ve Türk devrimcilere mektup gönderme kampanyası başlattı. Bu amaçla PKK, DHKP-C ve TKP/ML davalarında yatan tutsaklara gönderilen mektuplarda Alman mahkumlar “Hangi kültürden ve toplumdan olursak olalım hepimizin mücadelesi ortaktır, hepimiz insan muamelesi görmeliyiz. Bu amaçla Öcalan üzerindeki ağır tecridin de kaldırılması gerekiyor” çağrısı yaptılar.

Başkent Berlin’deki Tegel cezaevinde kalan 40 tutuklu ve hükümlü ise başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan Kürt siyasetçi ve devrimcilere mektup gönderdi. 40’ya yakın tutuklu ve hükümlünün imzaladığı mektuplarda ortak mücadele vurgusu yapıldı. Almanya’daki cezaevlerinde de tecridin olduğuna dikkat çeken Alman mahkumlar, mektuplarda yaşadıkları sorunları dile getirerek “yalnız değilsiniz” mesajı verdiler.