Almanya, Fransa ve Avusturya’da seçime yoğun ilgi

24 Haziran seçimleri için Almanya, Fransa ve Avusturya’da oy verme işlemi sürerken, dün Danimarka, ABD, Avustralya ile Lüksemburg’da da sandıklar kuruldu. Sandıklarda geçen seçimlerin ilk günlerine göre katılımın daha fazla olması dikkat çekiyor.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran günü yapılacak seçimler için YSK Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olanlar için geçtiğimiz Perşembe günü başlayan oy verme işlemi devam ediyor. Seçmen sayısının 3 milyonu aştığı yurt dışında Almanya, Fransa ve Avusturya’da sandıklar kurulmuştu.

Almanya’da Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Essen, Düsseldorf, Münih, Karlsruhe, Hannover, Münster, Nürnberg, Hamburg, Mainz, Essen, Hannover, Münih ve Nürnberg’te, Avusturya’da Viyana, Brengez ve Salzburg’da, Fransa’da ise Paris, Bordeaux, Nantes, Lyon, Strasbourg ve Marseille kentlerinde sandıklar kurulmuştu.

Dünden itibaren Danimarka’da da oy verme işlemi başladı. “Rosbæksvej 15, 2100 Kobenhavn Ø” adresindeki Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliğinde 19 Haziran’a kadar haftanın her günü saat 09.00 ile 21.00 arasında oy kullanmak mümkün. Yine Danimarka ile birlikte ABD, Avustralya ve Lüksemburg’da da oy verme işlemi start aldı. Bu üç ülkede de 17 Haziran'a kadar 9 gün boyunca sandıklar kurulacak.

Bu arada 7 Haziran’da Almanya, Fransa ve Avusturya’da başlayan oy verme işlemine diğer seçimlerine aksine yoğun ilginin olduğu gözlendi. 16 Nisan 2017’de yapılan referandum oylaması ve 1 Kasım 2016 seçimlerinin ilk iki gününe göre ilginin üç kat artması dikkat çekti.

GÜNDE ORTALAMA 30 BİN KİŞİ OYUNU KULLANIYOR!

Perşembe ve Cuma günleri Almanya, Fransa, Avusturya ile Türkiye’nin gümrük kapılarında toplam 72 bin 111 kişinin oy kullandığı açıklandı. Sadece ilk günde 32 bin 224 kişi oyunu kullanırken, ikinci gün de 39 bin 887 kişinin sandığa gittiği belirtildi. Seçime katılımın hafta sonunda daha fazla olması bekleniyor.

1 milyon 4 bin seçmenin kayıtlı olduğu Almanya'da ilk 22 bin 281 kişi, ikinci gün ise 27 bin 933 kişi oy kullandı. 330 bin seçmenin yaşadığı Fransa’da sandıkların kurulduğu 5 kentte Perşembe günü 5 bin 106 kişi, ikinci gün 6 bin 406 kişi oy verme işlemine katıldı. 110 bin seçmenin kayıtlı Avusturya'da ise ilk gün 1841, ikinci gün 2213 kişi sandığa gitti.

Türkiye’nin havayolu, karayolu ve deniz taşımacılığındaki gümrüklerde ise ilk iki günde toplam 13 bin 966 kişi oyunu kullandı. Anayasa değişikliğinin oylandığı 16 Nisan referandumda bu rakam ilk iki günde sadece 6330’da kalmıştı.