Almanya, Fransa ve Yunanistan’da işgal saldırıları protestosu

Almanya’nın Nürnberg, Saarbücken ile Münih Fransa’nın Lyon ve Yunanistan’ın Lavrio kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye soykırım ve işgal saldırılarını protesto etti.

NÜRNBERG

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırıları Almanya’nın Nürnberg kentinde yüzlerce kişinin katıldığı bir eylemle protesto edildi. Medya Halk Evi, Alman Kominist Partisi, Almanya Maksist Leninist Parti (MLPD) ve Almanya Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)’nin çağrısıyla Hallplatz’da yüzlerce Kürdistanlı ve dostu toplandı.

Ardından "Alman silahlarını Erdoğan iktidarına yasakla", "Türk askeri Kürdistan'dan defol", "Kürdistan’la dayanışma göster" pankartlarının yanı ısıra Türk devletinin gerçekleştirdiği sivil katliamların fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıyan kitle yürüyüşe geçti. “Bijî berxwedana Rojava”, “Terorist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” ve “Biji berxwedana QSD” sloganlarını atan kitle Nürnberg’in merkezi caddelerinde yürüdü.

Yürüyüş güzergâhı boyunca Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin işgaline, sivil katliamlara ve kimyasal silah kullanarak işlediği insanlık suçlarını anlatan anonslar yapıldı. Weißer Turm meydanına kadar yürüyen kitle burada bir miting gerçekleştirdi. Türk devletinin Rojava'ya işgal saldırılarının kınandığı mitingde Kürt halkının ve dostlarının Türk devletinin soykırım girişimlerine karşı sonuna kadar direneceği belirtildi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Türkiye’nin Rojava işgal girişimi ve soykırım politikasını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kürdistanlı ve dostlarından oluşan kalabalık bir kitle yürüyüş boyunca Türkiye’nin Rojava’da gerçekleştirdiği katliamları anlatan pankart, döviz ve fotoğraflar taşıdı.

Rojava’daki katliamları anlatan çok sayıda bildirinin dağıtıldığı yürüyüşün ardında Saarbrücken Demokratik Toplum merkezi tarafından yapılan açıklamada, Rojava işgal girişiminin ilk gününden beri eylemlerine aralıksız devam eden Saarland’daki Kürdistanlı ve dostlarına teşekkür edildi. Türkiye ve çetelerinin Rojava işgal girişimi tamamen ortadan kakıncaya dek eylem ve etkinliklerin devam edileceği vurgulandı. Gösteri alkış ve sloganlarla son buldu.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi. Schützenstr’de bir araya gelen halk insan zinciri oluşturarak, Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

Eylemde, Türk rejim güçleri tarafından infaz edilen Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef´in fotoğrafının ve "Rojava’da Türk işgaline hayır" pankartı arkasında bir araya gelen kitle sloganlar attı, Almanca bildiriler okundu.

Yapılan konuşmalarda, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı Rojava direnişini daha güçlü sahiplenme çağrılarının yapıldığı eylemde Alman devletinin işgale karşı somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekilerek bu katliam ve işgal karşısında Kürt halkıyla dayanışma içerisinde bulunma çağrısı yapıldı.

LYON

Fransa’nın Lyon kentinde de Mezopotamya Kültür Derneği öncülüğünde Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik yapılan işgal saldırısını kınamak için bir protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Bellecour meydanında toplanan yüzlerce Kürdistanlı ve dostu Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik yapılan işgal saldırılarını Rojava’da yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyarak yürüyüşe geçti. “Biji berxwedana Rojava” ve “Katil Erdoğan” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçen kitle yönelik AKP-MHP yandaşı Türk milliyetçileri provokasyon girişimlerinde bulundu. Kitle ile Türk faşistleri arasında yaşanan kısa arbede yaşanırken, polisin Türk grubunu uzaklaştırması ardından yürüyüş kaldığı yerden devam etti. Saxe Gambetta caddesine ulaşan kitle burada yolu trafiğe kapatarak sarı kırmızı yeşil renkte meşaleler yaktı. Mezopotamya Kültür Derneği önüne gelen kitle burada ateş yakıp slogan attıktan sonra dağıldı.

LAVRİO

Yunanistan’ın Lavrio şehrinde Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarını protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, PKK, KCK, YPG/YPJ ve TEV-DEM bayrakları taşındı. Lavrio kampından başlayan yürüyüşte kitle sık sık “Bijî berxwdena Rojava”, “Bijî Serok Apo”, “Şehit namirin”, “Faşist Erdoğan” ve “Bijî berxwedana QSD” sloganları attı.

Yunanların ilgiyle izlediği gösteride halk Avrupa’nın katliamlar karşısında daha net bir tavır almasını istedi. Daha sonra Lavrio meydanına gelen halk burada kısa bir miting yaptı. Burada bir konuşma yapan aktivist Burhan Amed, bu saldırıların derhal son bulması için BM ve uluslararası devletlerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Ardından Yunanca ve Kürtçe konuşan Faruk Jiyan ise Türk devletin saldırı ve katliamlarını anlattı. Eylem “Bijî berxwedana Rojava” sloganları eşliğinde sona erdi.