Almanya’nın 5 kentinde işgal saldırıları protesto edildi

Almanya’nın Freiburg, Kiel, Köln; Bielefeld ve Mannheim kentlerinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları düzenlenen kitlesel eylemlerle protesto edildi.

FREIBURG

Türk ordusu ve kendisine bağlı çeteler tarafından Rojava'ya yönelik işgalin ilk gününden beri her gün eylem gerçekleştirilen Almanya'nın Freiburg kentinde bugün de yüzlerce kişinin katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi. Alte Synagoge meydanında bir araya gelen ve aralarında Freiburg DKTM, Alevi Kültür Dergahı, Nuda Kadın Meclisi, Selahaddin-i Eyyubi Camisi ve Alman ANTIFA, Die Linke, MLPD örgütlerinin yanı sıra bir çok Kürt ve Alman parti ve örgütünün üyelerinin aralarında bulunduğu kitle şehir merkezine yürüdü. Çarşı merkezinde yapılan basın açıklamasında bu katliama karşı tüm uluslararası kamuoyunun mazlum Kürt halkının yanında yer alması gerektiği belirtilerek, uluslararası güçlerin de bu katliama seyirci kalmayarak gerekli yaptırımlarda bulunmaları çağrısı yapıldı.

KIEL

Almanya'nın Kiel şehrinde de Türk devletinin işgali protesto edildi. Eyleme Kürdistan'ın 4 parçasından parti ve kurumların yanı sıra, Kiel Alevi Topluluğu, Kürdistan Solidarität, Die Linke, AGIF gibi kuruluşlar da katıldı. YPG , YPJ , MLKP, Anti Faşist ve Kürdistan bayraklarının taşındığı eylemde kitle sık sık, "Katil Erdoğan", Bijî berxwedana Rojava, ve "Şehit namirin" sloganları attı.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde Tevger a Ciwanên Şoreşger, Jinên Ciwanên Azad, Young Struggle ve Defend Rojava öncülüğünde bir çadır eylemi başlattı. Dom Katedrali yanında açılan çadırda Türk devletinin Rojavayê Kurdistan'a yaptığı soykırım girişimleri ve verilen direniş hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Saat 12:00'de başlayan ve akşam 18:00'da sona eren çadır eylemi 18 Ekim gününe kadar her gün aynı saatler gerçekleşecek. Kürt ve Alman gençlik hareketlerinin ortaklaşa yaptıkları etkinlikte Türk devletinin saldırılarına dikkat çeken konuşmaların yanı sıra bildiriler dağıtılıyor ve kamuoyu bilgilendiriliyor. Kürdistan gençlik hareketi Tevger a Ciwanên Şoreşger “Nehêle” (Bırakma) hamlesi başlatmıştı. Bu eylemin aynı zamanda Nehêle hamlesinin Köln'deki startı olduğu açıklandı.

Gençlerin eylemi ardından Köln Viyan Kadın Meclisi aynı yerde bir miting düzenledi. Meclis sözcüleri 18 Ekim gününe kadar gençlerin eylemi ardından saat 18:00-20:00 arasında her gün miting düzenleyeceklerini bildirdiler. Gösteriye katılarak destek veren sanatçı Xelîl Xemgîn bir konuşma yaptı. Başta Rojavalılar olmak üzere bütün Kürdistanlılar bu alanı doldurması gerektiğini belirten Xemgîn “Soykırım uygulanmak isteniyor. Bunun önüne ancak halk olarak bizim direnişimiz, sesimizi yükseltmemiz geçebilir" dedi.

MANNEHİM

Almanya’nın Mannheim kentinde ise Türk devletinin işgal saldırısı ve barbarlığı Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla gerçekleşen bir gösteriyle kınandı. Akşam saatlerinde merkez tren garı önünde toplanan Kürdistan’ın dört parçasından kalabalık bir kitle sık sık Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a öfkenin dile getirildiği sloganlar atıldı. Çevreden geçenlerin ilgi gösteride bildiri ve mesajlar okundu. Kürtlerin birliğine vurgu yapılan konuşma ve sloganlar dikkat çektiği gösteri Rojava devrimine ilişkin müziklerin çalınmasıyla sona erdi.

BİELEFELD