Almanya, İngiltere ve Fransa'da 1 Mayıs kutlamaları-YENİLENDİ

Evde kalma tedbirlerine rağmen Almanya'nın bir çok kenti, Fransa ve İngiltere'de 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.

HAMBURG

İşçi ve Emekçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs vesilesiyle Hamburg'un çeşitli semtlerinde etkinlikler düzenlendi. DGB Haus önündeki ilk mitinge 80 civarında kişi sosyal mesafeyi esas alarak katıldı.

Sendikaların ve göçmen örgütlerinin yoğunlukta olduğu mitinge Kürdistanlılar da katıldı. Kürtçe bildiri okuyan Serhat Çetinkaya'nın ardından Hamburg Demokrasi Platformu adına Hatice Dersim konuştu. Konuşmalarda, işgale ve kapitalizme karşı mesajlar verildi.

Hamburg'un en işlek semti olarak bilinen Jungferstieg'deki mitinge ise yoğunlukla Alman solcuları katıldı. Kürdistanlılar adına konuşan Yavuz Fersoğlu, "Bütün ülkeler koronavirüse çare bulmak için mücadele ederken Erdoğan Kürtleri öldürmenin, kazanımları yok etmenin uğraşında "dedi.

Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Adalet Sare de Kürt kadınları olarak emekten ve özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Kentin Feld Strasse semtinde otonom grupların yapmak istediği yürüyüşe ise polis engel oldu. Ara sokaklara dağılan göstericiler ile polis arasında kovalamaca yaşandı.

Harburg semtinde yürümek isteyen faşistlerin yürüyüşü ise son anda polis tarafından yasaklandı.

Otonom ve antifaşist grupların, bu akşam saat 20.00'de kentin Reperbahn semtinde miting ve yürüyüş yapması bekleniyor.

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde de 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlandı. Kutlamaya Alman sendikalar, siyasi parti ve sol örgütlerle birlikte Bonn Demokratik Toplum Merkezi üyeleri de katıldı.

Bonn Marktplatz’da bir araya gelen onlarca kişi kendi flamaları ve renkleriyle alanda yerini aldı. Mitingde devletlerin korona salgınını kendileri için bir fırsata çevirmelerine tepki gösterilirken, ekolojik politikalar geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Kürt eylemciler, ellerindeki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve sarı-kırmızı-yeşil bayraklarla siyasi tutsaklara özgürlük istedi.

DORTMUND

Dortmund kentinde de aralarında Kürtlerin de olduğu bir grup 1 Mayıs vesilesiyle bir eylem gerçekleştirdi. Sarı-kırmızı-yeşil bayraklar ve TJK-E flamalarının taşındığı eylemde sosyal mesafe kurallarına uyuldu.

GIESSEN

Giessen kentinde 1 Mayıs etkinliği Kirchen Platz’da yapıldı. Eyleme Kürtler de Demokratik Kürt Toplum Merkezi DKTM olarak katıldı. Etkinlik yapılan konuşmalar ve okunan bildirilerle son buldu.

Etkinlikte Kürtler ve dostları tarafından sık sık, ‘Bijî Rojava’, ‘Uluslararası dayanışmayı büyütelim’ ve ‘Bijî PKK’ sloganları atıldı. Covid-19 salgını nedeniyle etkinlik boyunca sosyal mesafe kurallarına uyuldu.

HEILBRONN

Heilbronn kentinde bir çok siyasi parti, sendika emek örgütleri ile Kürt toplum Merkezi birlikte 1Mayis kutlaması gerçekleştirdiler.

Sosyal mesafeyi dikkate alarak kutlama yapan kurumlar, emek sömürüsüne dikkat çektiler. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım saldırıları da kınandı.

LONDRA

İngiltere'nin başkenti Londra’da bir asrı aşkındır büyük 1 Mayıs kutlamalarına tanıklık eden Trafalgar meydanında bu kez tek bir pankart göze çarptı. 

Partizan okurları tarafından açılan “Marks, Hengel, Stalin, Mao, yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Proleterya Enternasyonalizimi"  yazılı pankart ile 1 Mayıs birlik mücadele ve zafer günü selamladı.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris’in kuzey banliyölerinden olan Villiers-le-Bel’de Demokratik Güç Birliği sembolik 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi.

Yaklaşık 15 kişinin katıldığı eylemde, Kürtçe, Fransızca ve Türkçe dövizler taşınırken, 3 dilde de “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganları atıldı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve (Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu) FEDA flamalarının da taşındığı eylemde, Villiers-le-Bel Demokratik Kürt Meclisi sözcüsü Murat Varol’un yanı sıra ve Paris Demokratik Alevi Dergahı Eşsözcüsü Hüsniye Küçükkeleş de konuşmalar yaptı. Yaklaşık 20 dakika süren eylem, slogan ve alkışlarla bitirildi.