Avrupa'nın birçok kenti Efrîn için ayaktaydı!

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Avrupa'nın birçok kentinde eylem düzenlendi.

Dün Almanya’nın güneyinden doğusuna, batısından doğusuna kadar birçok kentte ve bütün eyaletlerinde insanlar, saat 15.00 civarında Türk devletinin yoğun saldırıları karşısında direnen Efrîn için meydanlara çıkmaya başladı. Gösterilere başta Kürtler, Almanlar ve Türkler olmak üzere birçok halktan insanlar destek verdi.

Yoğun kitlesel desteğin başkent Berlin’in yanı sıra Hamburg, Hannover, Bonn ve Münih gibi metropol kentlerde olduğu gözlenirken, Kürt nüfusunun az olduğu bazı şehir ve ilçelerde kitlesel gösterilerin düzenlenmesi dikkat çekti. İşte ANF’nin Haber Merkezi’ne gösterilere ilişkin ulaşan bilgiler:

DORTMUND

Dortmund bölge kadın meclislerinin “Her yer Efrîn, her yer direniş” adıyla yapmak istediği yürüyüş Alman polisi tarafından yasaklanmasının ardından Dortmund Rozerin Kadın Meclisi, Essen Berivan Kadın Meclisi, Duisburg Asiye Kadın Meclisi, Meschede Arjin Kadın Komünü ve Dergah Kadın yönetimi basın açıklaması yaparak polisin tavrını kınadı.

Dortmund polisinin Erdoğan iktidarı, DAİŞ ve El- Nusra çetelerine hizmet ettiğine dikkat çekilen açıklamada “Efrîn’de çocuklarımız Almanya silahlarıyla katlediliyor. Alman devleti bizlerin eylemlerini yasaklanacağına Türk devletine verdiği silahlardan vazgeçsin” çağrısı yapıldı. Kadınların ortak basın açıklaması “Jin, jiyan, azadi” ve “Biji berxwedana Efrînê” sloganlarıyla sona erdi.

HAMBURG

Hamburg Barış ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla 5 bini aşkın Kürdistanlı, Türkiyeli ve Alman kitlesel bir yürüyüşle Efrîn’e yönelik işgal girişimini kınadılar. Hamburg’un Reperbahn semtinde bir araya gelen kitle pankart ve sloganlarla Efrîn halkının yanında olduklarını gösterdiler. Yürüyüşte konuşan Sol Parti Federal milletvekili Jan Van Aken, Efrîn’de sivillerin Alman tanklarıyla vurulmasının Alman devleti için bir utanç olduğunu söyledi. AV-DEM Hamburg temsilcisi Yavuz Fersoğlu da Efrîn’e işgali asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Yürüyüş korteji boyunca yüzlerce PYD, YPG, YPJ, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri açıldı. Gansemarkt semtinde geçerken bir grup Alman genç yüksek bir binanın üstünde PKK, YPG ve YPJ bayrakları açarak Efrin halkı ile dayanışma mesajı verdi. Yürüyüşün sonlarına doğru bir grup Türk faşistin çıkarmak istediği provokasyon girişimi ise Kürdistanlıların sağduyulu yaklaşımı sonucu boşa çıkartıldı. Yürüyüş Hamburg’un en kalabalık caddesi Mönckeberg’de sona erdi.

STUTTGART

Baden Würtemberg Eyelati’nin başkenti Stuttgart’taki gösteri ise “Êdî Bes e Platformu” bileşenleri öncülüğünde gerçekleşti. “König Strasse” caddesinde başlayan gösteriye Sol Parti Federal Meclisi Eş Başkanı Bernd Riexinger de destek vererek bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın kirli savaşın dikkat çeken Riexinger “Erdoğan’ın Kürtlere karşı Suriye’de yürüttüğü savaş bir cinayet, suçtur. Federal hükümeti Türkiye ile yaptığı silah ticaretini derhal durdurmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu savaşın derhal durdurulması için federal hükümetin derhal müdahil olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Gösteri kadınların ön saflarda yürümesiyle miting alanı olan Schlossplatz meydanına kadar sürdü. Göstericiler Arin Mirxan ve Avesta Xabur’un fotoğraflarının yer aldığı “Efrîn’i savunmak, kadın devrimini savunmaktır”, “Türkiye’ye silah gönderimini durdurun, Efrîn’in savunun” pankartları arkasında yürüdü. Ayrıca çok sayıda Öcalan’ın flamaları ile YPG/J bayrakları da gençler tarafından taşındı. Yürüyüşün ardından akşam saatlerinde miting alanında kurulan nöbet çadırında dağıtılan çok sayıda el ilanları ile gösteri sona erdi.

MÜNİH

Bayern Eyaleti’nin başkenti Münih’te günlerdir devam eden gösteriler bugün de vardı. “Karlsplatz” meydanında başlayan yürüyüşe Alman sivil toplu kuruluşları ve sol gruplar da destek verdi. Binden fazla kişinin katıldığı gösteride Alman silahlarıyla Kürtlerin katledildiğine dikkat çekildi.

NÜRNBERG

Münih’in yanı sıra Bayern Eyaleti’nin hemen hemen bütün büyük kentlerinde de gösteriler vardı. Buradaki yürüyüş ve mitingde de bine yakın kişi katılarak Efrîn direnişiyle dayanışma mesajı verildi. Kürdistan’ın dört parçasından Kürtlerin yanı sıra Alman ve Türkiyeli göçmenlerin de kitlesel destek verdiği gösteride “Interventionistische Linke” (Müdaheleci Sol) adlı kuruluş tarafından “Türkiye’ye silah satımı durdurulsun” yazılı bir pankart açıldı.

ASCHAFFENBURG

Aschaffenburg kentinde de Kürdistanlılar ve Almanlar birkaç gündür sürdükleri gösterilerine bugün de devam ettiler. Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarının protesto edildiği yürüyüşe kalabalık bir kitle katıldı.

REGENSBURG / BAMBERG

Bayern Eyaleti’nin küçük kentleri Regensburg ve Bamberg’de de Efrîn için insanlar meydanlara çıktı. Buradaki gösterilere Kürtlerin yanı sıra kalabalık bir Alman kitlesinin katıldığı gözlendi. Göstericiler, federal hükümete Efrîn için “harekete geç” çağrısı yaptılar.

HANNOVER

Aşağı Saksonya Eyaleti’nin başkenti Hannover de binlerce kişinin katılımıyla kitlesel gösterinin düzenlediği kentlerde biri oldu. Kürdistanlıların yanı sıra Alman, Türk ve Arap halkından da kalabalık grupların katıldığı yürüyüşün çağrıcılarından birisi de Hannover büyük şehir eski belediye başkanı Herbert Schmalstieg’di. Dün videolu mesaj yayınlayan Schmalstieg bütün Hannover sakinlerini “Her yer Efrîn, her yer direniş” adıyla gerçekleşen yürüyüşü çağırmıştı.

5 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşte anti-faşist gruplar, sendikalar, partiler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek verdi. Efrîn direnişiyle dayanışma çağrısının yükseltildiği yürüyüşte Türkiye’ye silah ambargosunun uygulanması talep edildi. Kar yağışına rağmen kitlenin kararlılıkla sürdürdüğü yürüyüşte açılan döviz ve pankartlarla Türk ordusunun Efrîn’deki katliamları anlatıldı.

GÖTTİNGEN

Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Göttingen kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimini protesto etmek için kitlesel bir gösteri düzenlediler. “Gänseliese” meydanında başlayan yürüyüşe yüzü yüzü aşkın kişi katıldı. “Rote Straße” caddesine kadar süren yürüyüşte Efrîn direnişi selamlandı.

LİNGEN

Aşağı Saksonya Eyaleti’nin küçük kentlerinden Lingen’de de Efrîn için kitlesel bir gösteri gerçekleşti. Bine yakın kişinin katıldığı Efrîn direnişine deste yürüyüşü “Bernd-Rosemeyer-Straße” caddesinden başlayıp “Lingener Markplatz” meydanına kadar sürdü. Kürdistanlıların yanı sıra kalabalık bir Alman kitlesinin destek verdiği gösteride Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamları kınandı.

OLDENBURG

Aşağı Saksonya Eyaleti’nin bir başka kenti Oldenburg’da Kürdistanlılar ve dostları Efrîn için sokaklara indi. Türk devletinin Efrîn’e yönelik sürdürdüğü saldırı ile katliamlarının kınandığı yürüyüş Oldenburg merkez tren garı önünden başladı. Kitle sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Şehit namirin” sloganı attı. Yürüyüş sırasında çevrede geçenlere bildiriler dağıtan kitle Efrîn’in yalnız bırakılmaması çağrısı yaptı. Yürüyüşün ardından gerçekleşen miting, Kürt kurum temsilcileri ve Alman sol hareketleri adına yapılan konuşmalarla sona erdi.

DARMSTADT

Hessen Eyaleti’nin Darmstadt kentinde yaşayan Kürdistanlılar da çağın direnişinin sergilendiği Efrîn ile dayanışma için kitlesel bir gösteri düzenledi. Darmstadt merkez tren garı önünde düzenlene yürüyüş ve mitinge binlerce kişi katıldı. Kürtler ve Almanlar dışında değişik halkların da destek verdiği yürüyüşte sık sık “Katil Erdoğan”, “Efrîn yalnız değildir”, “Yaşasın YPG/YPJ”, “Almanya hükümeti TC’ye desteğini çek” gibi sloganları atıldı. Gösteride yapılan konuşmada “Her kes Kobanê ruhu ile Efrîn direnişine sahip çıkmalı” çağrısı yapıldı.

LEİPZİG

Ülkenin doğusundaki kentlerden Leipzeg’de bugün Kürt halkı ve dostları Efrîn için yürüdü. Türk devletinin saldırılarının kınandığı yürüyüşe “Rojavasoli” adlı organizasyonun bütün bileşenleri katıldı. Kentte yaşayan Kürtlerin yanı sıra yoğun şekilde Almanların da katıldığı yürüyüş “Eisenbahnstrasse” caddesinde başladı ve kent merkezinden merkez tren garına kadar sürdü.

“Bijî berxwedana Efrînê”, “Bijî Berxwedana YPG”, “Terorist Erdoğan” ve “Alman panzerleri Kürdistan’dan çıksın” gibi sloganlarının atıldığı yürüyüşe çevrede geçen Almanlar da ilgi gösterdi. Gösteride NAV-DEM, PYD, Ceni, “Rojavasoli” ve “Revolution olmak üzere farklı kurumların Efrîn direnişine ilişkin mesajları okundu.

CHEMNİTZ

Almanya’nın doğusundaki bir başka yürüyüş de Chemnitz kentinde gerçekleşti. Kürtlerin yanı sıra Almanlar da kitlesel olarak destek verdiği yürüyüş kent merkezindeki “Neumarkt” meydanından başladı. Merkez tren garına süren yürüyüşte Almanca sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş” sloganı atıldı. Polisle yapılan tüm müzakerelere rağmen YPG- YPJ ve PYD bayraklarına izin verilmezken gösteride konuşan Sol Parti ve MLPD temsilcileri Efrîn ile dayanışma mesajı verdiler.

LÜBECK

Ülkenin kuzeyindeki Schleswig-Holstein Eyaleti’nin Lübeck kentinde de Efrîn için gösteri vardı. Kent merkezindeki meydanda başlayan gösteriye kentte yaşayan Kürtlerin dışında Almanlar da kitlesel şekilde destek verdi. Bine yakın kişinin katıldığı gösteride Efrîn’e yönelik Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırı ve katliamlar kınandı.

KAİSERSLAUTERN

Ülkenin güneyindeki Rheinland-Pfalz Eyaleti’nin Kaiserslautern kentinde yaklaşık bin Kürdistanlı ve dostu Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarına karşı sokaklardaydı. Kaiserslautern merkez tren garında başlayan yürüyüş Schillerplatz alanında bir miting ile son buldu. Kaiserslautern DKTM öncülüğünde gerçekleşen eylemde birçok Alman kurum ve kuruluş da katıldı.

Gösteride konuşan Sol Parti temsilcisi Stephan Glander Alman devletine “Efrîn karşısında sessiz kalma” çağrı yaparak, Berlin hükümetinin bu konuya ilişkin üstüne düşen rolünü oynaması gerektiğini söyledi. Kaiserslautern DKTM Eş Başkanı Ayhan Çiftçi ise Efrîn Efrîn’in Türk ordusunun mezarı olacağını belirtti. Saarbrücken DKTM adına konuşan Dilan Akdoğan ise Rojava projesinin bütün Ortadoğu halkları için bir umut ışığı olduğuna dikkat çekti. Saarbrücken DKTM tiyatro grubunun da tiyatro gösterimi sunduğu gösteri “Bijî berxwedana Efrînê” sloganları ile son buldu.

WİTTLİCH

Rheinland-Pfalz Eyaleti’nin küçük kentlerinden Wittlich’de de yüzlerce Kürdistanlı katılımıyla Efrîn için bir yürüyüş ve miting gerçekleşti. “Marktplatz” meydanında başlayan yürüyüş, merkez tren garı önünde yapılan mitingle sona erdi. Yürüyüşte polisin pankartlara el koymaya girişimleri kitlenin attığı sloganlarla kınandı. Mitingde PYD adiına konuşan İsa Zerdeşt ise Türk ordusunun Efrîn’de en büyük yenilgisinden birini yaşayacağını söyledi. Gösteri “Alman panzerleri Efrîn’den çıksın” ve “Yaşasın Efrîn direnişi” sloganlarıyla son buldu.

BONN

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Bonn kentinde de Efrîn için kitlesel bir gösteri gerçekleşti. Kent merkezinde yapılan yürüyüşe 2 binden fazla kişi katıldı. “Türk devletinin Efrîn’e yönelik terörünü durdurun” şeklinde pankart ve dövizlerin açıldığı gösteride sık sık “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

Rojava yönetiminin büyük bayrağının açıldığı gösteride çok sayıda YPG/YPJ bayrakları açıldı. Kürdistan’ın dört parçasından insanların katıldığı gözlenen yürüyüşe Almanlar ve diğer halklardan insanlar da katılarak destek verdi. Kitlenin sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Alman panzerleri Kürdistan’dan çık” sloganlarını attığı gösteride federal hükümete “Efrîn’e yönelik Türk devletinin terörünü durdur” çağrısı yapıldı.

MAGDEBURG                                                     

Ülkenin doğusunda bulunan eyaletlerden Sachsen-Anhalt’ın Magdeburg kentinde de insanlar Efrîn için sokaklara indi. Merkez tren garından başlayan yürüyüş şehir merkezine kadar sürdü. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe Kürdistanlıların yanı sıra Almanlar da katıldı. Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısının derhal son bulmasını isteyen göstericiler, Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını talep ettiler.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de binlerce kişinin katılımı ile bir protesto eylemi düzenlendi.

Frankfurt, Offenbach, Hanau, Rüsselsheim ve Manz ile çevresinde yaşayan Kürdistanlıların katıldığı yürüyüşe Alman gruplar da destek verdi.

Frankfurt HBF önünden başlayan yürüyüşte kadınlar “Yaşasın Efrîn direnişi”, “Kürdistan’da katliam var”, “Erdoğan katliam yapıyor” pankartları taşındı.

Ellerinde zeytin dalı taşıyan kitle, Römer Meydanı’na kadar yürüdü.

“Biji berxwedana Efrîne”, “Merkel finanse ediyor, Erdoğan vuruyor” sloganları eşliğinde Römer meydanına gelen kitle burada bir miting gerçekleştirildi.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingde Navdem Hessen Eşbaşkanı Vildan Dirik, Hessen Parlamento Başkan Yard. Dr. Ulrich Wilken (Die Linke) birer konuşma yaptı.

Miting “Biji berxwedana Efrîne” sloganıyla sona erdi.