Almanya’nın bütün haklarını gasp ettiği Ünsal için gösteri

6,5 yıllık tutukluluktan sonra serbest bırakılan, ancak iltica başvurusu, sosyal yardım ve Yunanistan’a iade talebi gibi bütün hakları gasp edilen Gülaferit Ünsal için Berlin’deki İçişleri Bakanlığı önünde bir gösteri gerçekleşti.

Türkiye’deki cezaevlerinde 1996 yılında yaşanan “ölüm orucu” eylemcilerinden Gülaferit Ünsal, 2011 yılında Almanya’nın talebi üzerine Yunanistan’da tutuklanmıştı. Almanya’nın başkenti Berlin’de 6,5 yıl cezaevinde tutulan Ünsal, geçtiğimiz Ocak ayında özgürlüğüne kavuştu.

Ancak cezaevinden çıkmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen Alman devleti Ünsal’ın ne iltica başvurusu yapmasına ne Yunanistan’a geri iade edilme talebine, ne de sağlık sigortası gibi hiçbir haktan yararlanmasına izin vermiyor. Yasa dışı şekilde Gülaferit Ünsal’ın gasp edilen hakları için Berlin’deki İçişleri Bakanlığı binası önünde bir protesto gösteri düzenlendi.

‘TEDAVİ OLMAM ENGELLENİYOR’

Ünsal’ın gasp edilen bütün haklarının geri verilmesi talep edilen gösteriye Gülaferit Ünsal da katılarak bir konuşma yaptı. Cezaevinden çıktıktan sonra Yunanistan’a iade edilme talebinin Berlin Yabancılar Dairesi tarafından reddedildiğini belirten Ünsal gasp edilen haklarına ilişkin şöyle konuştu:

“Üstelik tutuklandığımda Yunanistan’da iltica etmiş olmama rağmen bu talebim gerçekleşmedi. Almanya’da ilk iltica başvurumu 1999 yılında yapmıştım, ancak 2001 yılında avukatım aracılığıyla ilticamı geri çektim. İkinci kez iltica başvurum şimdi reddediliyor. 6,5 yıl cezaevinde geçen ağır tutsaklık ve tecrit süreci nedeniyle Berlin’de kalmam nedenim de reddedildi. Gerekçe olarak ise mahkemenin verdiği karar ve terör nedeninin devam etmesi olarak gösterildi.

Berlin Yabancı Polisi, iltica dairesi ve gittiğim terapi merkezi üzerinde siyasi baskı oluşturdu. Yabancı Polis, Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) verdiği iltica başvurusu görüşmesini iptal ettirdi, iltica hakkımı engelledi, ayrıca baskılarla bütün sosyal haklarım da elimden alındı. Sağlık sigortam da kesilerek, tedavi olmam engellendi. Hapishaneden 4 aydır çıkmama rağmen geçerli bir kimlik verilmedi.”

‘ÜZERİMDEKİ BASKI VE İZOLASYON SON BULSUN’

Yunanistan’dan zorla getirildiğini hatırlatan Gülaferit Ünsal, ancak burada kendisine yaşam hakkı tanınmadığını belirtti. Üzerinde uygulanan baskı ve engellemelerin son bulmasını isteyen Ünsal “Alman devleti Türkiye’deki faşizmle işbirliği yapmaktan vazgeçmeli. Alman devleti bir terörist arıyorsa önce yer altına çekilen 450 Nazi’ye, önce NPD ve NSU’nun polis ile asker içindeki hücrelerine bakmalıdır” diye konuştu.

İltica, tedavi olma ve barınma hakkı istediğini belirten Ünsal konuşmasının devamında Alman devle yetkililerine şu çağrıyı yaptı: “Üzerimdeki tüm siyasi baskı, insani ve hukuki olmayan izolasyonun son bulmasını talep ediyorum. Taleplerim Almanya’da yaşayan her kesin en doğal hakkıdır.

Gulaferit Ünsal, 2015 yılında Berlin’de bulunan JVA Pankow Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu sırada gördüğü baskı ve uygulanan keyfi yasaklara karşı 54 günlük açlık grevi yapmış ve sonunda talepleri kabul edilmişti.