Almanya’nın Türkiye’ye sattığı silahlar ‘devlet sırrı’

Alman hükümeti, işgal saldırısı öncesi ve sonrası Türk devletiyle yaptığı silah ticaretini açıklamıyor. Sol Parti, hükümetin tavrını yargıya taşıyor.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim’de başlattığı işgal saldırılarının ardından Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet, Ankara ile silah ticaretinin durdurulacağını açıklamıştı. 'Uluslararası hukukun ihlali' olarak gördüğü işgal sürdükçe Türkiye ile silah satış anlaşmalarına onay verilmeyecekti.
Ancak Berlin yönetiminin bu açıklamasının göstermelik olduğu kısa bir süre sonra ortaya çıkmıştı. 9 Ekim’den 18 Kasım 2019’a kadar 3 milyon Euro değerinde yeni silah anlaşmalarına onay vermişti. Merkel hükümeti, “satılacak yeni silah ve teçhizatın Suriye’de kullanılması mümkün görünmüyor” şeklinde kendini savunurken, özellikle muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller Partisi Erdoğan rejimine kapsamlı bir silah ambargosunun uygulanmasında ısrar ediyor.

SOL PARTİ: 2019’DAKİ SATIŞLAR AÇIKLANSIN

Sol Parti’nin 2019 yılında Türk devletine toplam ne kadar silah satıldığına ilişkin verdiği soru önergesine ise Ekonomi Bakanlığı yanıt vermekten kaçındı. Hükümetin yaklaşımını sert sözlerle eleştiren Sol Parti Grup Eşbaşkanı Dietmar Bartsch, “Ekonomi Bakanı Peter Altmaier Türkiye ile yapılan silah ticaretini gizlemekten vazgeçmeli ve 2019’daki rakamlar açıklanmalı” diye konuştu.
Erdoğan rejimine satılan silahlar konusunda federal hükümetin sessizliğe büründüğüne dikkat çeken Sol Parti yöneticilerinden Bartsch, “Hükümetin bu tavrı kabul edilemez” ifadesini kullandı. Bu arada Sol Parti grubunun hükümetin bu tavrını yargıya taşıma hazırlığı yaptığı öğrenildi.

SON 14 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Merkel hükümeti 2019 yılının Ocak-Ağustos ayı arasında Türk devletiyle yapılan silah ticaretinin detaylarını açıkladı. Buna göre sadece 2019’un ilk 8 ayında 250 milyon Euro değerinde silah ticareti yapıldı. Sadece bu veri her iki ülke arasındaki silah ticaretinin 2005 yılından bu yana hiç bu kadar artmadığını gösteriyor.