Almanya'nın yasak kararı protesto edildi

Alman İçişleri Bakanlığı'nın PYD, YPG ve YPJ bayraklarını yasaklama kararı başkent Berlin'de düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Alman sol ve sosyalist gruplarının da destek verdiği gösteride Almanya'ya "yasakları kaldır" çağrısı yapıldı.

Almanya İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG, YPJ, PCDK, PJAK, YXK ve NAV-DEM’in de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti. Bakanlık, genelgeyi 1993 yılından itibaren Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağının “güncellenmesi” olarak açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın bu kararı Almanya Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM)'in organize ettiği bir dizi kitlesel gösteriyle protesto edildi. Başkent Berlin'de düzenlenen gösteride Alman hükümetinin Kürtleri kriminalize etme politikası kınandı.

Berlin'deki Kürt kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Alman sol-sosyalist grupların da destek verdiği etkinlik "Rojava'ya özgürlük" ve "PYD, YPG, YPJ'nin kriminalize edilmesine karşı mücadele" adıyla düzenlendi.

Neukölln Belediyesi önünde yapılan mitingde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uyguladığı ağır tecrit de kınandı. Mitinge Federal Alman hükümetine Kürt kurumlarının sembol ve flamalarına getirdiği yasaklara son verme çağrısı yapıldı.

"Rojava'dan elinizi çekin, Kürdistan'a özgürlük!' ve 'PKK yasağı kaldırılsın, Öcalan'a özgürlük!" pankartının açıldığı mitingde sık sık "Biji Serok Apo”, "Selam selam İmralı'ya bin selam!" sloganları atıldı.

Mitingde konuşan Berlin NAV-DEM Eş Başkanı Yeko Ardıl, Alman hükümetinin PKK yasağına dayanarak tüm etkinliklerde Kürt halkına zorluk çıkardığına dikkat çekerek şu çağrıyı yaptı:

"Almanya 200 yıldan beridir Kürt halkı üzerindeki kirli politikaların direkt veya dolaylı içindedirler. Bugün bunu bize yapanlar, Türkiye'de başta Ermeni soykırımı olmak üzere tüm katliamlarda rol oynadılar. Merkel'e bu saçma yasaklara son ver çağrısı yapıyoruz. Kürt halkı Rojava'da IŞİD barbarlarına karşı tüm insanlık değerlerini savunuyor. PYD, YPG ve YPJ flamalarını yasaklamaktan utanmalısınız."

Mitingde konuşan MLPD temsilcisi de Almanya'nın Türk devletine silah satışını durdurması ve PKK yasağının kaldırılmasın talep etti.

NAV-DEM tarafından yapılan çağrıda Kürdistanlıların yanı sıra Alman demokrat, anti-militarist ve dayanışmacı bütün kesimlerin katılması gerektiği belirtildi. Batı Kürdistan ve Suriye'de YPG'nin öncülüğünde DAİŞ çetelerine karşı bir insanlık mücadelesinin verildiği ifade edilen çağrıda Alman kamuoyundan Berlin hükümetinin yasak kararına karşı dayanışmada bulunması istendi.