Almanya’nın yeni ‘DAİŞ yasası’ için kritik uyarı!

Çifte vatandaş DAİŞ’lilerin Almanya’ya alınmaması için çıkartılması planlanan yasaya tepki gösteren Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke “Bu yasa DAİŞ’e karşı savaşan Kürtler ve Türkiyeli devrimcilere karşı devreye girebilir” uyarısını yaptı.

Bir süredir Almanya’nın gündeminde olan YPG/QSD’nin sağ yakaladığı Alman vatandaşı DAİŞ çetesi üyelerinin durumuna ilişkin Federal Hükümet alelacele yasalarını değiştirme kararı almıştı. Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in ortakları Hıristiyan demokratlar ve sosyal demokratların üzerinde anlaştığı yasal değişikliğe göre yurt dışına gidip bir “terör örgütüne katılan” çifte vatandaşı olanların Alman vatandaşlığı iptal edilecek.

Bu hafta son şeklinin alınması beklenen ve önümüzdeki günlerde oylanması için Federal Meclis’e gönderilmesi planlanan yasal değişikliğe muhalefet partilerinden Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke sert tepki gösterdi. Jelpke, Federal Hükümet’in sağ yakalanan DAİŞ’liler karşısında sergilediği tavrı “korkakça ve sorumsuzca” şeklinde yorumladı.

‘NAZİ REJİMİNDEN DERS ÇIKARTILMAMIŞ’

Çifte vatandaşı olanlara daha önce verilmiş Alman vatandaşlık haklarının geri alınmasını Federal Hükümet’in tehlikeli bir oyunu biçiminde değerlendiren Jelpke devamla şu görüşleri dile getirdi: “Öyle görünüyor ki Nazi rejiminden hiçbir ders çıkartılmamış ve siyasi nedenlerden dolayı hala Alman vatandaşlıkları iptal edilmek isteniyor. O dönemden kalan yasalardan her şart altında kurtulmamız gerekiyor.”

Alman DAİŞ’liler gibi göçmen kökenli çifte vatandaşı olan DAİŞ’lilerin de Almanya’da radikalleştiğini ve buradan çete gruplarına katıldığını hatırlatan Jelpke “Bu sorunun başlangıcı Almanya ve bu yüzden doğuştan Almanlar gibi burada doğup büyüyen göçmenler de başka bir ülkeye gidip insanlık karşıtı suç işlediklerinde yine Almanya onlardan sorumlu olmalı” diye konuştu.

‘YASA SADECE DAİŞ’LİLER İÇİN DEMEK SAFÇA OLUR’

Federal Hükümet’in YPG’nin DAİŞ’ye yönelik operasyonlarda sağ yakaladığı DAİŞ üyelerinin Almanya’ya getirilip yargılanması gerektiğini belirten Jelpke “Çifte vatandaşı olanların vatandaşlık haklarını iptal etmek ve onlara kapıları kapatmak sorumsuzca bir davranıştır” dedi.

Sol Parti milletvekili Jelpke devamla İçişleri Bakanı Seehofer’in önerisiyle hazırlanan yasa tasarısının Alman devleti tarafından başka amaçlar için de kullanılma ihtimaline dikkat çekerek şu yorumu yaptı: “Yeni yasanın sadece DAİŞ üyeleri veya diğer cihatçı gruplar için kullanılacağını düşünmenin safça olur.”

Almanya’da yaşayan birçok Kürt kökenli ve Türkiye sol hareketi taraftarı çifte vatandaşların DAİŞ’le mücadeleye katıldığını hatırlatan Jelpke “Terör tanımı devlet tarafından netleştirilmiş değil, terör kavramı tamamen Alman diş siyasetinin çıkarlarına göre değişiklik arz ediyor. Bu yüzden de yeni yasanın DAİŞ’le mücadeleye katılan devrimcilere karşı da kullanılacağını endişe ediyorum” görüşünü dile getirdi.

‘EL KAİDE YASASI’ DA KÜRTLERE KARŞI KULLANILMIŞTI

11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından “anti terör yasası” olarak çıkartılan ve “129b” olarak adlandırılan yasa El Kaide üyelerinin Almanya’da yakalanıp yargılanmasını kolaylaştırmak için çıkartılmıştı. Ancak yasa “yabancı terör örgütlerini kapıyor” şeklinde ifade edilmiş ve zamanla başta Kürdistan Özgür Mücadelesi, Türkiyeli, Filistinli ve Tamilli devrimciler olmak üzere diğer sos/sosyalist hareketlere karşı da devreye konulmuştu.

2010 yılında Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla PKK’nin “129b” kapsamına alınmasının ardından Kürtlere yönelik soruşturmalar rahatça ve hiçbir delile dayandırılmadan peş peşe açıldı. Ardından Almanya’nın sığınma talebini kabul ettiği ondan fazla Kürt siyasetçi ve aktivist “terörist” muamelesi görerek hapis cezalarına çarpıtıldı.

Aynı şekilde her ne kadar Federal Hükümet yetkilileri yasanın sahada hala bulunan DAİŞ üyeleri için çıkartıldığını belirtse de 129 yasasına benzer bir tehlike yeni yasa için de bulunuyor. Çünkü yasa tasarısında “terör örgütü” olarak adlandırılan her hangi bir organizasyona katılanların çifte vatandaşlığını iptal edilerek onların Almanya’ya dönmesini engelleyecek deniliyor.