Almanya ret ettiği ilticacıları cezaevine atmak istiyor!

Almanya’nın muhafazakar İçişleri Bakanı Horst Seehofer, sığınma başvuruları ret edilen ilticacıların sınır dışı edilene kadar cezaevinde tutulması gerektiğini söyledi.

Son dönemlerde Almanya’da önde gelen medya kuruluşları, sığınma başvuruları ret edilen ilticacılar arasında suç oranlarının yüksek olduğunu gösteren haberler yapması dikkat çekiyordu. Medya organları sanki bir kalemden çıkmışçasına ilticacıların karıştığı suçları öne çıkaran haberlere yer veriyorlardı.

Bu haberlerin son dönemlerde neden arttığı İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in son açıklamasıyla ortaya çıktı. Meğer İçişleri Bakanlığı bir süredir iltica başvuruları ret edilen sığınmacılara ilişkin yeni bir yasa tasarısı hazırlıyormuş ve öyle görünüyor ki bunun alt yapısını da medya çıkan haberler hazırladı.

Ülkenin muhafazakar bakanlarından Seehofer, söz konusu ilticacıların geldikleri ülkeye sınır dışı edilene kadar tutuklu kalmaları gerektiğini söyledi. Bayern Eyaleti’nde yayınlanan “Passauer Neuen Presse” gazetesine konuşan Seehofer “Sınır dışı kararı verilen kişinin zamanında sınır dışı edilmesi için bu kişi cezaevinde tutmamız gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

Söz konusu kişilerin resmi makamlardan ret cevabı geldikten sonra kayıplara karıştıklarını, kaçak olarak Almanya’da yaşamaya devam ettiklerini ve suça karıştıklarını öne süren Seehofer “Bu kişilerin kaçma ihtimaline karşı elimizde sadece onları cezaevinde tutma ihtimalimiz kalıyor” dedi.

OCAK’IN BAŞINDA YASA HAZIRLANIYOR

Seehofer, Ocak ayının başında Hıristiyan demokratlar ve sosyal demokratların oluşturduğu koalisyon hükümetine söz konusu cezaevlerinin kurulması için iltica yasalarında yapılacak değişiklere yönelik tasarıyı sunacağını söyledi. İçişleri Bakanı ayrıca ret edilen ilticacıların sahte kimliklerle Almanya’da kalmalarının önüne geçmek ve bunların suça karışmalarını engellemek istediklerini öne sürdü.

Seehofer “Sığınma ihtiyacı olana koruma verilecek, fakat olmayan da en hızlı şekilde ülkeyi terk etmeli” şeklinde yeni yasal düzenlemeyi özetledi. İçişleri Bakanı’nın planına göre ret edilen ilticacıların sosyal hakları kısıtlanacak. Daha yasal değişiklik yapılmadan eyaletlerin içişleri bakanlıklarının suça karışmış ve iltica başvurusu kabul edilmeyenlerin tespiti için bir çalışma başlattığı öğrenildi.

SEEHOFER’İN ‘TEK DERDİ’ MÜLTECİLER!

Uzun süre Bavyera Eyaleti’nde başbakanlık yaptıktan sonra geçtiğimiz Mart ayında iş başı yapan Merkel hükümetinde İçişleri Bakanı olan Seehofer, bir süredir ülkesinin sınırlarının tamamen mültecilere kapatılması ve başka ülkede kayıtları bulunan mültecilerin hızlı bir şekilde sınırdışı edilmesini ısrarla savunuyor.

Seehofer’in Alman başbakanı Angela Merkel’e de kabul ettirdiği ilk plana göre Almanya-Avusturya sınırında mültecilerin tutulacağı merkezlerin kurulmasıydı. Ancak Avusturya ve İtalya Almanya’nın bu planını hayata geçirmemesi için işi ağırdan alıyorlar. Çünkü Almanya’nın geri göndereceği mültecileri her ülkeden birinin kabul etmesi lazım.

İktidar partisi CDU’nun kardeşi partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun genel başkanlık görevini 19 Ocak'ta bırakacak olan Horst Seehofer, başbakan Merkel ve hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ile yaşadığı birçok krize rağmen İçişleri Bakanı görevini sürdürecek.