Avrupa'nın birçok kentinde 14 Temmuz şehitleri anıldı

Avrupa'nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle 14 Temmuz şehitleri anıldı.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi şehitleri, Ermenistan'da anıldı.

Kürdistan Komite ve Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği (YJA) tarafından Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Kürdistan Komite Ofisi’nde anma toplantısı düzenlendi.

Kürt Özgürlük Hareketi şehitleri için saygı duruşunun ardından, Kürt Siyasetçi Mahsum Hasan konuştu.
Hasan, "Şehadete ulaştıkları amaçları doğrultusunda çalışmalarımızı güçlendirerek, pratiğimizle onlara layık olabiliriz” dedi.

"Önder Apo ve PKK Hareketi tekrardan Kürdü diriltti" diyen Hasan, "Amed Zindanında her türlü işkence sistemi uygulanıyordu. Devlet tüm gücüyle irade kırmanın her türlü yolunu deniyordu. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi, insan iradesinin ortaya konulduğu büyük bir irade savaşıydı. O zaman bu muazzam direniş karşısında birçok Kürt partisi ve grubu teslimiyeti kabul etti. Fakat PKK Hareketi teslimiyeti kabul etmeyerek Kemal, Xeyrî ve diğer arkadaşların öncülüğünde büyük bir savaş verdi" dedi.

Kürdistan Komite Eşbaşkanı İla Tovmasian da "Şehit halkı için kendini feda edendir. Bu yüzden ölümsüzdürler.  Şehitlerin bize emanet ettikleri değerlere sahip çıkmak hepimizin görevidir” dedi.
Kürdistan Komite Üyesi Mîlo Kalaşyan, “Bugün şehitler sayesinde günbegün gelişiyoruz. Şehitler sayesinde başımız diktir" diye belirtti.

Ermenistan Kürt Birliği Eşbaşkanı ve Ermenistan Parlamentosu Parlamenteri Kinayaz Hasanov, “Kürt Özgürlük Hareketi’nde hemen hemen her halktan şehitler var. Önder APO ideolojisiyle, halkının özgürlüğü için tüm kalbiyle mücadele eden savaşçı gençler var" dedi.

Gazeteci-Yazar Mirazê Cemal de şehitler için yazdığı şiirlerini okudu.

HALLE

Almanya'nın Sachsen eyaletine bağlı Halle'de 14 Temmuz şehitleri anıldı.

Halle Kürt Derneğinde Komutan Diyar Xerib şahsında şehitlere saygı duruşuyla başlayan anmaya, şehit aileleri ve yurtseverler katıldı.

KOMAW adına Cumali Şaylemez anmada bir konuşma yaptı.

Şaylemez, 14 Temmuz'un Kürdistan'da bir milat olduğunu belirterek, "Kürtlerin bugün sahip olduğu değerlerin bileşkesi 14 Temmuz Direnişi'nde saklıdır" dedi.

BERLİN

Türk ordusunun hava saldırısı sonucu Çarçella'da şehit düşen HPG gerillası Şiyar Gabar  da Almanya'nın başkenti Berlin'de bir grafiti ile anıldı. Enternasyonalistlerden oluşan Berlin Direniş Komitesi, Hamburg doğumlu Alman gerilla Şiyar Gabar'ın, şehadet yıl dönümünde anmak için bir duvara resmini işledi.
The Lower Class Magazine isimli internet sitesinin kameramanları grafitinin işlendiği anları kayda aldı. Bu görüntüleri Stêrk TV'nin Şehit Şiyar Gabar'la yaptığı röportajdaki ses kaydıyla birleştiren site, bir video hazırladı.

DUISBURG

Türk hava saldırısında şehit olan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerib (Helmet), Almanya'nın Duisburg kentinde düzenlenen bir toplantı ile anıldı.

Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını DDKTM Eş Başkanı Nuh Yıldırım yaptı.

Şehit aileleri adına Husein Tammo'nun kardeşi Tevfik Tammo, Azad Kamışlo'nun babası Süleyman Kamışlo konuşma yaptı. PYD ve KOMAW adına da konuşmalar yapıldı.

Kürt Siyasetçi ve KOMAW Yöneticisi Mehmet Suruç, Xerib'e yönelik saldırının “büyük bir ihanetin” sonucu olduğunu belirtti.

Suruç, "Kürtlerin bugün sahip olduğu değerlerin bileşkesi 14 Temmuz Direnişi'nde saklıdır" dedi.

Anma etkinliğinde, “Şehîd namırın”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

200 üzerindeki Kürdistanlının katıldığı anma toplantısı, şehitler için verilen yemek ile son buldu.

GIESSEN

Almanya'nın Giessen kentindeki NAV-DEM lokalinde, çok sayıda yurtseverin katılımıyla Temmuz Ayı Şehitleri anıldı.

Konuşmacılardan Rizgar Zag, şehitlerin yolundan bir adım bile geri atmayacaklarını belirterek, "Bu hareketin içinde pes etmek yoktur; durmadan ileri yürümek vardır" dedi.

"Dünyanın her yerinde Kürdistan'ın özgürlüğü için savaşanlar var,  ülkesinde rahatlığı  bırakıp  Kürdistan için özgürlük savaşının içine girmiştir" vurgusunda bulunan Zag, "Omuz omuza verip, bu hareketi herkese anlatmalıyız" diye ekledi.

PYD adına konuşan İbrahim Juosuf da şehitleri andı.

BORDEAUX

Fransa'nın Bordeaux kentinde, 14 Temmuz şehitleri ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Diyar Xerib anıldı.
Anma etkinliğinde konuşan KCDK-E Adalet Divanı Üyesi Murat Ceylan, 14 Temmuz'daki direniş ruhuna ve Başur'daki ihanetçiliğe dikkat çekti.